ISTRAGA SE NASTAVLJA

Sve dulji popis zvučnih imena: ‘Znali smo za njegovu povijest s maloljetnicama‘

Woody i Soon-Yi živjeli su u istoj četvrti kao Epstein, zbog čega ih je nerijetko zvao na svoje zabave

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

 Handout/Afp

- Život će mi biti lakši ako sakupim milijun dolara za Lisu – napisao je 2014. bivši američki ministar financija Lawrence Summers već tada osuđenom seksualnom prijestupniku i biznis mogulu Jeffreyju Epsteinu.

Poreznom evidencijom, koja je ovoga tjedna objavljena u sklopu još uvijek tekuće istrage oko lanca prostitucije Jeffreyja Epsteina, ispostavilo se da je neprofitna udruga zloglasnog mogula već sljedeće godine uplatila velikodušnu donaciju od 110.000 dolara udruzi za promicanje poezije Summersovoj supruzi Elisi News.

No, taj je bračni par tek kap u moru vrlo zvučnih imena koja se spominju na nepreglednim stranicama novo objavljenog dokaznog materijala protiv Epsteina. Podsjetimo, protiv financijaša je 2019. pokrenuta istraga zbog optužbi da je operirao lancem prostitucije i trgovao maloljetnim djevojkama. Zbog stravičnih je optužbi iste godine završio i u istražnom zatvoru, gdje je i umro pod još nerazjašnjenim okolnostima koje vještaci sudske medicine vode kao suicid.

Bill Gates, Woody Allen, Reid Hoffman i Ehud Barak, samo su neki od prominentnih figura koje su godinama rado koristili Epsteinove konekcije i vrlo dubok novčanik, znajući da je mogul još daleke 2008. bio optužen za pedofiliju zbog čega se izjasnio krivim i odslužio zatvorsku kaznu. Nova tranša dokaznog materijala u čiji je posjed došla redakcija WSJ odnosi se na osobne prepiske između Epsteina i poznatih ličnosti u periodu od 2013. do 2017.

- Netko me na parkiralištu hotela upitao jesam li njezin otac – našalio se Epstein u mailu kojeg je 2015. poslao dugogodišnjoj kućnoj prijateljici Evi Andersson-Dubin, referirajući se pritom na djevojku koja ga je pratila na službenom putovanju u Kaliforniji. Djevojka u pitanju je tada bila u ranim dvadesetima, dok je Epstein bio na pragu sedamdesete.

- Glenn umire od smijeha!!! - odgovorila je Dubin, dajući naslutiti da je "anegdotu" podijelila sa svojim suprugom, kojem je Epstein 2004. pomogao da banka JPMorgan Chase otkupio njegov fond za vrtoglav iznos od milijardu dolara.

- Da, bili smo svjesni njegove povijesti neprimjerenog ponašanja s maloljetnicama, ali smo mislili da se nakon zatvora rehabilitirao – objasnio je bračni par Dubin.

U toj racionalizaciji nisu sami, jer većina osoba koje je redakcija WSJ-a kontaktirala za komentar nakon što su se njihova imena našla u dokaznom materijalu protiv seksualnog prijestupnika, navodi sličan ili isti argument.

- Toliko milijardera ga poznaje, a nitko mi nikad od njih nije rekao "Čuvaj ga se!" - rekao je Barnaby Marsh, bivši izvršni direktor humanitarne organizacije John Templeton koji se s Epsteinom tih godina sastao nekoliko puta kako bi mu savjetovao u koje se neprofitne udruge isplati investirati.

Da je Epsteinova glavna karakterna osobina bila "prodaja magle" o poslovnim prilikama, tvrdi i Bill Gates, čija je glasnogovornica redakciji WSJ potvrdila kako se suosnivač Microsofta s optuženikom sastao nekoliko puta, naglasivši pritom da je tema njihovih sastanaka uvijek bila dobrotvoran rad.

Woody Allen i njegova supruga Soon-yi nekoliko su puta prihvatili Epsteinov poziv na domjenak u njujorškoj rezidenciji. Zauzvrat, kao što pokazuje porezna evidencija, Oscarom nagrađeni režiser Epsteina je pozvao na set filma kojeg je tada snimao.

- Woody i Soon-Yi živjeli su u istoj četvrti kao Epstein, zbog čega ih je nerijetko zvao na svoje zabave – objasnila je glasnogovornica bračnoga para, naglasivši pritom da Allen nikada nije ostao sam s Epsteinom, te da nikada nije "koristio usluge njegovih djevojaka".

Međutim, u novom se dokaznom materijalu navodi da je Epstein u listopadu 2014. svojim utjecajnim prijateljima obećao "privatnu lekciju o režiji koju će im održati Woody Allen", nakon čega je bilo predviđeno gledanje Hichcockovog Psiha. Računi navode kako je Epsteinovo osoblje često naručivalo čokoladnu tortu bez brašna i paket pive Beck‘s, posebno za Allena.

- Retrospektivno gledano, Epstein je bio neka jeziva mješavina Dr. Jekylla i Hydea, ali je istovremeno bio i vrlo inteligentna i društveno izuzetno dobro potkovana osoba, na čijim je zabavama bilo vrlo interesantno – objasnio je bivši premijer Izraela Ehud Barak, istaknuvši da se na tim večerama, nerijetko razgovaralo o raznovrsnim temama; od znanosti do geopolitike.

Svejedno, Barak je imao potrebu naglasiti kako osobno nikada nije sudjelovao u razuzdanim zabavama ili bilo kakvim aktivnostima s djevojkama, zbog čega je dotičan sudski spor protiv Epsteina i iniciran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:16