A TO NIJE SVE...

Stručnjaci razotkrili mane ruskog ‘letećeg tenka‘: Čak i kalašnjikov može probiti njihov najnapredniji helikopter

Loše vijesti za Ruse tu ne staju jer čini se da se ruski protuzračni sustav Pancir-S1 ne može nositi s "rojem" dronova

Kamov Ka-52 ‘Aligator‘

 -/Sputnik/Profimedia/-/Sputnik/Profimedia

Stručnjaci su isprobali granate korištene u Ukrajini. U izvještaju tvrde da morska krstareća raketa 3M-14 Kalibr ima samo 33 posto šanse da pogodi metu. Oko 30 posto raketa koje su korištene pogode civilne objekte. Druga granata navodno ima 49-postotnu preciznost.

U izvještaju se navodi i da kamion Ural-63706-0010 Tornado, dizajniran da prenosi oružje i drugu opremu, i ima poboljšanu oklopnu zaštitu, nije imun na vatru iz lakšeg oružja. Lošu zaštitu ima i amfibijskog vozilo BMD-4M. Prema izvještajima, nekoliko desetaka takvih vozila je palo u ruke ukrajinskih snaga.

Glavni ruski borbeni tenk T-72B3, oklopna vozila poput BTR-82A i drugi oklopnjaci su uspješno neutralizirani protutenkovskim oružjem koje je Ukrajini dao Zapad. Spominju se problemi i s ruskim dronovima Orlan-10 za koje se navodi da su opremljeni dijelovima strane proizvodnje koje se "brzo istroše" ili "brzo pokvare". Dron Eleron-3SV ima Olympusovu kameru koja je čak lošija od Sonyjeve kamere iz drona proizvedenog u Sjevernoj Koreji.

Loše vijesti tu ne staju jer čini se da se ruski protuzračni sustav Pancir-S1 ne može nositi s "rojem" dronova. Loše je opremljen za borbu protiv njih, navodi se u tekstu Timesa. U dosjeu se navodi da napadni helikopter Ka-52 Aligator - koji Rusi nazivaju "letećim tenkom" može biti probijen pucnjevima iz jurišne puške kalibra 7,62 mm, kao što je Kalašnjikov.

Rusija je otkazala nekoliko narudžbi svojeg oružja za kupce iz Srbije, Alžira i Mjanmara. U slučaju Srbije riječ je o dva helikoptera Ka-32. Alžir neće dobiti amfibijske vozilice i softverske uređaje. Mjanmar je trebao dobiti dronove Orlan-10, a govori se i o stopiranu narudžbe za četiri borbena aviona, protuzračne sustave Pancir i radarski sustav. Upitne su isporuke za Vijetnam, Kazahstan i Bjelorusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:55