VRLO NEOBIČNO

Što se to događa u Španjolskoj? Zemlju usred zime zapljusnuo snažan toplinski val, temperature se penju do +28!

Znanstvenici su povezali povišene temperature s klimatskim promjenama

Plaža u Malvarrosi 25. siječnja 2024.

 Rober Solsona/Contactophoto/Profimedia/Rober Solsona/contactophoto/profimedia

U južnoj Španjolskoj danas su temperature premašile 28 stupnjeva Celzijevih, što je druga najviša zabilježena vrijednost za siječanj od 1985. AEMET, španjolska državna meteorološka agencija, izvijestila je da je u mediteranskoj regiji Murciji maksimalna temperatura dosegla 28,2 C.

Temperature su dostigle 21 stupanj u gradovima Albasete, Palma de Maiorca i Badajoz, 23 stupnjeva u Cordobi i Huelvi, 25 stupnjeva u Valenciji i Alicanteu, te 26 u Granadi.

Toplo vrijeme izmamilo je ljude na otvoreno. Fotografije iz Malvarrose u Valenciji prikazuju lokalno stanovništvo kako se sunča i igra odbojku na plaži tijekom neobično toplog zimskog dana.

image

Plaža u Malvarrosi 25. siječnja 2024.

Rober Solsona/Contactophoto/Profimedia/Rober Solsona/contactophoto/profimedia

Znanstvenici su povezali povišene temperature i suhe, vjetrovite uvjete u raznim dijelovima svijeta, uključujući južnu Europu, s klimatskim promjenama. Potvrđeno je da je prethodna godina najtoplija zabilježena, s globalnom prosječnom površinskom temperaturom koja je 2023. dosegnula 14,98 C, nadmašivši rekord iz 2016. U Španjolskoj su te rekordne temperature dovele do uzastopnih toplinskih valova, izazivajući šumske požare i suše.

Susjedni Portugal također je iskusio neuobičajenu toplinu, s temperaturama koje su u četvrtak dosegnule 23 Celzijeva stupnja u nekim regijama, a meteorološka agencija IPMA predviđa maksimalnu temperaturu od 24 Celzija u petak - osam do devet stupnjeva iznad normalnih razina.

image

Plaža u Malvarrosi 25. siječnja 2024.

Rober Solsona/Zuma Press/Profimedia/Rober Solsona/zuma Press/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:25