PROVJERA ČINJENICA

Što se doista vidi u eksploziji na Krimskom mostu? Ovo su četiri najpopularnije teorije, ali svaka ima problem

O napadu na Krimski most internetom kola mnoštvo neistina, često začuđujuće nevješto predstavljenih od ruske tajne službe
 AFP

Gotovo svi svjetski mediji su objavili snimku kamere za nadzor prometa postavljene na mostu koji vodi iz Rusije na okupirani poluotok Krim kod mjesta Kerč. Snimak goleme vatrene kugle eksplozije je i na mnoštvu internetskih stranica i na društvenim mrežama, piše Deutsche Welle.

Ali ubrzo su se pojavile i „dodatne“ informacije o tom događaju. Neke od njih zorno pokazuju kako se u ratu u Ukrajini ne vodi borba samo oružjem, nego i neistinama i dezinformacijama, makar su neke opet tek gluposti korisnika društvenih mreža koji žude za nekakvom pažnjom javnosti.

Deutsche Welle je provjerio neke od raširenih slika i snimaka za koje se tvrdi kako su povezane s tom eksplozijom.

image
Handout/Satellite image Š2019 Maxar Technologies/AFP

Provjera činjenica: Je li to kamion s eksplozivom?

Nisu samo ruski mediji prenijeli vijest ruske agencije Ria Novosti koja se poziva na saznanja ruske tajne službe FSB kako je taj kamion primijećen još na graničnom prijelazu Taman i kako su tamošnje rengenske slike vozila pokazale njegov teret, role u kojima je bio sakriven eksploziv.

Procjena: Potpuna neistina

Ako su i istinite tvrdnje ruske novinske agencije o izvoru te informacije, onda je gotovo nevjerojatno kako je FSB dao fotografiju gdje bi i mališani u nekom dječjem časopisu odmah našli čitav niz razlika od fotografije kamiona na Kerčkom mostu. Šleper čas ima dvije, čas tri osovine, rezervni kotač na prikolici je na drugom mjestu, prikolica na mostu je pod sobom imala i zaštitnu mrežu koja se na kamionu s granice ne vidi.

To su posve očigledno dva različita kamiona i tu se jedino nameće pitanje, zašto je uopće objavljena ta dezinformacija? Ruska tajna služba svakako želi za taj događaj ne samo okriviti ukrajinsku službu HUR, nego u slučaj želi uvući i Bugarsku kao članicu NATO-a, tvrdeći kako je kamion krenuo iz te zemlje.

Provjera činjenica: Nije eksplodirao kamion, nego čamac pod mostom

Nakon eksplozije su se na društvenim mrežama pojavila mišljenja „stručnjaka“ koji na snimci primjećuju komešanje vode pod mostom. Prema tome zaključuju kako to nije bio samoubilački napad vozača kamiona, nego kako je pod most došla brodica s eksplozivom.

Procjena: Postoje li nevidljive brodice?

I stručnjaci za obradu filmskih snimaka, kao što je Nick Waters iz Bellingcata, mogu se složiti da se uoči eksplozije vidi komešanje mora pod mostom, ali da se ne vidi – niti se po kutu snimke uopće može vidjeti nekakvo plovilo.

Tko i zašto onda širi takvu informaciju, teško je objasniti: i na fotografijama oštećenja mosta nakon eksplozije je posve očito da se ona dogodila na mostu, a ne ispod njega.

Provjera činjenica: „Još jedna“ snimka eksplozije?

Na društvenim mrežama se pojavila snimka kamere s vjetrobrana jednog automobila koja je snimila trenutak eksplozije na Kerčkom mostu.

Procjena: Jasno kao dan

U autentičnost te snimke nije teško sumnjati: neosporno jest kako se eksplozija 8. listopada dogodila u šest sati ujutro dok je još vladao sumrak, ali ta snimka u trajanju od 12 sekundi pokazuje punu svjetlost dana. Analiza kadrova te snimke pokazuje i da je u njoj video koji se na Twitteru pojavio još 9. svibnja ove godine, piše Deutsche Welle.

Već u svibnju je o eksploziji izvijestila i ruska agencija TASS i ruski tjednik „Argumenti i Fakti", ali isti dan je ruska kvislinška vlada Krima dala objaviti kako sve to – nije istina.

Što je onda bilo – i usprkos manipulacijama u toj snimci, to nije poznato. Ali to definitivno nije snimka eksplozije prošle subote.

Provjera činjenica: Ukrajinska osobna iskaznica vozača kamiona

I tu su čak neki europski mediji kao što je španjolski EuroWeekly News požurili objaviti osobnu iskaznicu vozača kamiona koju su navodno našli ruski istražitelji.

Procjena: Netočno

To već svjedoči o žalosno niskim standardima tog španjolskog lista jer je nelogičnosti čitav niz: broj prave iskaznice će teško biti tek devet nula, ali hoće biti na uzorku ukrajinske iskaznice objavljenoj na Wikipediji – čak je i potpis isti. Ime na latinici je u engleskoj transkripciji, „vozač“ je na fotografiji gol do pojasa – nezamislivo da bi nadležna služba prihvatila takvu snimku.

Dolazi još gore: prikazani gospodin je očito nekakav supermen koji je već više puta poginuo i onda valjda uskrsnuo jer se ista iskaznica objavljuje i kao poginulog pripadnika brigade Azov, onda i u vezi s atentatom na Dariju Dugin u Rusiji, a tu je i ta fotografija navodnog ukrajinskog pilota koji je oborio više ruskih letjelica.

Kod tog posljednjeg smo na tragu istine: to je fake koji je lansirao američki komičar Sam Hyde i čijem se liku možemo diviti na toj falsificiranoj osobnoj iskaznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:24