VAPI ZA POMOĆI

Srpski plaćenik u panici: ‘Oslobodio sam Mariupolj, sad me tjeraju iz Rusije, a zna se što me čeka u Srbiji...‘

Nakon aneksije četiri puta sam slao zahtjev za državljanstvom, ali sam dobio četiri odbijenice

Aleksandar Jokić

 X/

Aleksandar Jokić (21), srpski plaćenik koji je već tri godine pripadnik ruske vojske u Donjecku, našao se u nezavidnoj situaciji. Rusi ga žele protjerati iz države jer nema državljanstvo, a njegova jedinica "Kaskada" je raspuštena. Jokić se zbog toga žalio ruskim medijima jer mu, kako tvrdi, po povratku u Srbiju prijeti 25 godina zatvora, prenosi Blic.

Jokić je jedan od srpskih plaćenika koji godinama ratuju u Donbasu, a povratkom u Srbiju riskira zatvorsku kaznu jer je, po Kaznenom zakonu u Srbiji, sudjelovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi kazneno djelo.

- U Donjeck sam došao dok još nije bio u sastavu Ruske Federacije. Nakon aneksije četiri puta sam slao zahtjev za državljanstvom, ali sam dobio četiri odbijenice. Razlog je birokracija - žalio se Jokić ruskim medijima.

Jokićeva jedinica "Kaskada" je raspuštena i pritom je najavljeno otpuštanje stranih plaćenika.

On tvrdi da mu sada prijeti "deportacija u Srbiju i 25 godina zatvora za sudjelovanje u ratu".

Ističe kako ga ne može spasiti niti činjenica da je dobio orden jer je ‘oslobodio Mariupolj‘, ali i ‘Georgijevski križ trećeg i četvrtog stupnja za borbena djelovanja u smjeru Vuhledara‘.

Blic podsjeća kako je najpoznatiji srpski plaćenik u ruskoj vojsci Dejan Berić koji već godinama organizira dolazak srpskih državljana na bojišnicu u Ukrajini.

Njemu je nedavno u Rusiji spaljena i kuća, ali bez obzira na to najavio je da se organizira "srpska jedinica u Permu" i pritom se hvalio da se nalazi u timu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:24