ODBACILI ‘BAME‘

Sporni akronim za manjine više se neće koristiti na britanskim televizijama: ‘Nije dovoljno nijansiran‘

Izraz kojim se aludiralo na crnce, Azijate i etničke manjine sad ima negativne konotacije i treba ga koristiti s posebnom pažnjom
 Ray Tang/Anadolu Agency via AFP

Četiri glavne britanske TV kuće odlučile su izbjegavati korištenje akronima BAME, koji označava "crnce, Azijate i etničke manjine" (na engleskom jeziku "black, Asian i minority ethnic"), a o tome su se usuglasile nakon nedavne preporuke da se za određene etničke skupine koriste "iznijansiraniji" izrazi.

Sporan "BAME" iz svojega sadržaja vijesti i korporativne komunikacije izbacuju BBC, ITV, Channel 4 i Channel 5, odlučeno je u utorak.

- Korak prema specifičnosti i udaljavanju od sveobuhvatnoga termina utire put većem priznanju jedinstvenog iskustva ljudi različitih etničkih podrijetla i nudi uvid u probleme s kojima se suočavaju određene skupine - napisali su u zajedničkom priopćenju za medije.

- Intenziviranje upotrebe skupnog izraza 'BAME' poklopilo se s pandemijom covida i pokretom 'Black Lives Matter', koji su 2020. razotkrili etnički obilježene zdravstvene i druge nejednakosti... Zanimljivo je da su oba spomenuta slučaja zahtijevala potrebu za nijansiranijim i kulturološki pronicljivijim razumijevanjem određenih etničkih demografskih skupina - ističe se u izvješću koje je provela organizacija Sir Lenny Henry Center for Media Diversity (LHC).

Napominje se i kako spomenuti izraz, tj. akronim, sad ima "specifične negativne konotacije" i stoga ga treba koristiti s "posebnom pažnjom".

Televizijskim kućama rečeno je da odaberu konkretnije definicije koje opisuju etničku pripadnost i da ograniče upotrebu akronima. U slučajevima u kojima je ipak potreban širi pojam, savjetovano im je korištenje izraza "crnac, Azijat i etnička manjina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:32