TRILER U GRČKOJ

Špijunska drama zbog koje bi mogla pasti vlada: Na meti ‘Predatora‘ 33 političara, novinara i biznismena

Na mobitele 33 političara, novinara i poslovnjaka, instaliran je softver za nadziranje njihove komunikacije

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis

 Joe Klamar/Afp

Skandal sa špijunskim softverom u Grčkoj nastavlja se širiti. Naime, u kolovozu jest otkriveno kako je program "Predator" grčka tajna služba instalirala na mobitel novinara Thanasisa Kukakisa i Nikosa Androulakisa, šefa treće najveće stranke u grčkom parlamentu PASOK, kako bi nadzirala njihovu telefonsku komunikaciju. Ugrozilo je to vladu premijera Kyriakosa Mitsotakisa, a sve su otkrili grčki istraživački novinari portala Documento.

image

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis

John Thys/Afp

No, u tri mjeseca broj otkrivenih Predatora na visokopozicioniranim grčkim političarima je porastao. Kako prenosi Politico, do sada su otkrivene 33 osobe koje na svojim mobitelima imaju tragove ilegalnog špijunskog softvera. Među njima su ministar financija, ministar vanjskih poslova, dva bivša ministra civilne zaštite, ministri razvoja, rada i turizma, kao i članovi njihove obitelji. Targetirani su i pripadnici oporbene stranke Syrizia, novinari te poslovnjaci.

Nakon otkrića u kolovozu je premijer Mitsotakis priznao kako je Nikos Androulakis bio pod državnim nadzorom, no nove optužbe grčka Vlada opovrgava.

- Izvješće obiluje narativima i nema dokaza. Grčko pravosuđe mora temeljito istražiti to izvješće iako ne postoji dokumentacija o toj publikaciji - očitovao se vladin glasnogovornik Giannis Oikonomou. Dužnosnik blizak ministru vanjskih poslova, Nikosu Dendiasu, kazao je kako je opasno sugerirati da je premijer prisluškivao svog kolegu.

image

Ministar vanjskih poslova Nikos Dendias

Odd Andersen/Afp

Situaciju oko grčkog špijunskog softvera dodatno je na svom Twitter profilu potpirila i nizozemska zastupnica Europskog parlamenta, Sophie in‘t Veld, koja je objavila kako je grčki medij Documento spreman objaviti popis osoba koje su bile na meti Predatora.

- Ministri u vladi. Halo EU Komisija obraćamo li pozornost? Još jedan slučaj da su institucije EU izravno pogođene špijunskim softverom - dodala je.

Kako bi povjerio priču oko korištenja softvera, u Grčku se zaputio i Odbor PEGA Europskog parlamenta koji istražuje korištenje špijunski programa u Europskoj uniji. No, europarlamentarka in‘t Vel tvrdi kako su se vratili s više pitanja, nego su ih imali kad su došli.

- Sve upućuje da su krugovi unutar grčke vlade koristili špijunski softver. Imamo li čvrst dokaz? Ne, nemamo, jer nemamo potrebne informacije. Ako vlasti odluče deklasificirati podatke onda bismo ih imali. Uvijek postoji pretpostavka nevinosti, no to ne znači da trebamo biti slijepi i gluhi - komentirala je Sophie in‘t Veld na press konferenciji u Ateni u petak o pojavi softvera čija je upotreba ilegalna. Zatražila je i da se situacija razjasni prije izbora koji će se u Grčkoj održati do ljeta 2023.

U međuvremenu, kako navodi Politico, drugo izvješće neovisne istraživačke web stranice “Inside Story” kaže da je u danima prije dolaska Odbora PEGA u Atenu, tim FBI-a iz SAD-a bio u glavnom gradu Grčke kako bi istražio koliko se proširio ilegalni softver za nadzor kojim se trgovalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:16