CURE SNIMKE

Snažna eksplozija u ruskoj tvornici oružja, izbio golem požar: ‘Obavljali su testove...‘

Rusi tvrde da se radilo o testiranju raketnog motora i da se ne radu o hitnoj situaciji

Eksplozija i požar u tvornici oružja u Iževsku

 Screenshot/X

Snažna eksplozija dogodila se u tvornici Votkinsk u blizini Iževska u Udmurtskoj Republici u Rusiji. Nakon eksplozije izbio je veliki požar, javlja ruski medijski Telegram kanal Baza, a prenosi ukrajinski RBC.

Kako tvrdi Telegram kanal, eksplozija je navodno povezana s testovima raketnih motora i dogodila se "na poligonu".

U međuvremenu, predstavnici tvornice Votkinsk obavijestili su lokalno Ministarstvo za hitne slučajeve o obavljanju "nekih testova".

Istovremeno, mještani su objavili video snimke na kojima se vidi veliki požar nakon eksplozije.

Tvornica Votkinsk nalazi se 50 kilometara od Iževska, glavnog grada ruske Udmurtske Republike. Radi se o ruskom proizvođaču vatrenog oružja i vojne opreme. Tvornica također proizvodi ruske interkontinentalne balističke rakete Topol-M, koje mogu nositi nuklearnu bojevu glavu, te rakete Iskander-M koje se koriste za raketiranje ciljeva u Ukrajini.

Postrojenje izrađuje i proizvode za civilnu uporabu, a krajem 2023. dobila je 19 državnih ugovora za proizvodnju komponenti nuklearnog oružja, prenosi Ukrainska Pravda.

Ruska državna novinska agencija izvijestila je da je eksplozija uzrokovana planiranim testiranjem raketnog motora, kako je za TASS rekla dispečerska služba okruga Zavjalovski.

"Primili smo obavijest iz Votkinsk Machine Building Planta. To je bio test raketnog motora. Planirani događaj, a ne hitan slučaj", navela je dispečerska služba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:40