PATNJA SE NASTAVLJA

Smrtna presuda: Haiti - zbog novca ranjeni više ne smiju u SAD

 Reuters

PORT-AU-PRINCE - Američka vojska obustavila je za vikend evakuaciju Haićana koji su u kritičnom stanju i trebaju njegu u adekvatnim bolnicama, a razlog je, čini se, novac.

Američki zapovjednik na uništenom otoku, Kevin Aandahl, za svjetske je agencije izjavio da “iako su dobro organizirani, bez destinacije ne mogu ništa” i zato privremeno obustavljaju letove. Razlog je, rekao je, to što su “neke savezne države odbile primiti nove ranjene”. Vijest je razbjesnila strane liječnike na terenu koji se bore za svaki život. Istaknuli su kako će, ako letovi uskoro ne krenu, to biti smrtna presuda za mnoge njihove pacijente koji bi u opremljenim bolnicama imali sve šanse za normalan oporavak.

Kompenzacija troškova

Prema pisanju američkih medija, sporna je država Florida, u čije je bolnice u subotu dopremljeno 526 žrtava potresa, a 174 zadržano na liječenju. Washington Post javlja kako je guverner te države Charlie Crist federalnu vladu u pismu izvijestio da se “medicinske ustanove prebrzo pune, naročito traumatološki odjeli”, ali i da bi “ranjenike trebalo rasporediti po drugim državama te urediti kompenzaciju troškova”. Floridski dužnosnik za hitne slučajeve John Cherry izjavio je da je država dosad potrošila barem 8,7 milijuna dolara. No, Cherry je protekli vikend ponavljao kako odbijanje primanja Haićana nema veze s novcem. A dok je jedne problem izvesti iz zemlje, jer predstavljaju trošak, oni na kojima se može zaraditi posve su druga priča.

Trgovina djecom

Deset američkih baptista uhićeno je jer su preko Dominikanske Republike pokušali izvesti 33 haićanska mališana bez ijednog dokumenta. Tvrde da su im htjeli pomoći i da nemaju veze s trgovinom djecom, na koju se sve glasnije upozorava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 19:21