TRANSPARENTNA VANJSKA POLITIKA

SMAKNUTI U NAPADIMA BESPILOTNIM LETJELICAMA SAD priznao ubojstva Amerikanaca u Pakistanu i Jemenu

 AFP

WASHINGTON - Sjedinjene Države službeno su prvi put priznale da su bespilotnim letjelicama ubijena četiri američka državljana u Pakistanu i Jemenu i to uoči govora predsjednika Baracka Obame koji bi u četvrtak trebao obećati transparentniju politiku nacionalne sigurnosti i progovoriti o zatvoru u Guantanmu, čime želi skrenuti pozornost javnosti s domaćih afera.

U pismu članovima Kongresa ministar pravosuđa Eric Holder naveo je imena četvero američkih državljana koji su ubijeni u napadima bespilotnim letjelicama. SAD je 2011. "ciljao i ubio" militantnog klerika Anvara al-Avlakija koji je rođen u Meksiku, a nenamjerno je ubijen i Avlakijev sin Abdulrahaman, piše Holder.

Druge dvije američke žrtve su Samir Khan, Amerikanac pakistanskog podrijetla, ubijen u Jemenu te Jude Kenan Mohamed iz Sjeverne Karoline, koji je bio optužen za terorizam, a ubijen je u Pakistanu.

SAD je dosad priznao jedino Avlakijevo ciljano ubojstvo bespilotnim letjelicama.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da će Obama u govoru navečer po srednjoeuropskom vremenu istaknuti da su napadi bespilotnim letjelicama "potrebni, zakoniti i pravedni".

Njegov govor poklapa se s potpisivanjem novih smjernica za napade bespilotnim letjelicama. Novi standardi predviđaju da Pentagon dobije kontrolu nad nekim operacijama kojima sada rukovodi CIA čime bi Kongres imao veći nadzor nad napadima bespilotnim letjelicama.

Bijela kuća želi napore u borbi protiv terorizma "učiniti transparentnijima za američki narod i za svijet", rekao je Holder.

Obama je pod pritiskom zbog skandala njegove vlade koju kritičari optužuju za netransparentnost i nedovoljnu zaštitu građanskih sloboda i očekuje se da u četvrtak progovoriti o zatvaranju logora u Guantanamu što je obećao u svojoj kampanji još 2008.

Guantanamo je pod povećalom javnosti zbog štrajka glađu 100 zatvorenika od kojih su deseci prisilno hranjeni kako ne bi umrli.

Dužnosnici otkrivaju da će Obama opet obećati zatvaranje Guantanama i predstaviti korake kojima to kani postići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:45