BIJES IZ KINE

Službeni Peking bez diplomatskih ograda: ‘Nikada to nećemo dopustiti! Okusit ćete gorke plodove vlastitog djela...‘

Situacija u Tajvanskom tjesnacu je napeta, a Kina tamo redovito demonstrira svoju vojnu moć

Parada kineske vojske

 Yekaterina Shtukina/Tass/Profimedia/Yekaterina Shtukina/tass/profimedia

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upozorio je u četvrtak druge zemlje da se ne miješaju u spor Pekinga s Tajvanom.

- Oni koji podržavaju neovisnost Tajvana "opeći će se zbog igranja s vatrom i okusiti gorke plodove vlastitog djela", rekao je Wang na tiskovnoj konferenciji na marginama godišnjeg Svekineskog narodnog kongresa u Pekingu, prenosi Yahoo.

- Nikada nećemo dopustiti da Tajvan bude odvojen od domovine, rekao je Wang.

image

Wang Yi

Pedro Pardo/Afp

Ministar je nedavne parlamentarne i predsjedničke izbore u Tajvanu sredinom siječnja opisao kao "samo lokalne izbore u jednom dijelu Kine. Rezultat ni u najmanjoj mjeri ne mijenja osnovnu činjenicu da je Tajvan dio Kine".

Vladajuća Komunistička partija u Pekingu Tajvan smatra kineskim teritorijem, iako otok s više od 23 milijuna stanovnika ima neovisnu vladu od 1949. godine.

Na nedavnim izborima u Tajvanu pobijedio je Lai Ching-te, poznat i kao William Lai, iz Demokratske progresivne stranke (DPP) koja se zalaže za neovisnost. Lai bi trebao biti inauguriran 20. svibnja te zamijeniti predsjednicu Tsai Ing-wen, koja je tu dužnost obnašala dva mandata.

- Određene zemlje koje još uvijek inzistiraju na održavanju službenih odnosa s Tajvanom samo se miješaju u unutarnje poslove Kine, rekao je Wang.

Najvažniji saveznik otoka su Sjedinjene Države. SAD je zakonski obvezan poduprijeti obrambene sposobnosti Tajvana zbog Zakona o odnosima s Tajvanom iz 1979. godine, koji ove godine obilježava 45. godišnjicu.

Situacija u Tajvanskom tjesnacu je napeta, a Kina tamo redovito demonstrira svoju vojnu moć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:23