KREIRANJE STAJALIŠTA

Slovenski stav o Ukrajini: Kijevu dati pomoć, a s Rusijom odmah početi pregovore?

Predstavnici različitih političkih opcija poslali su pisma vladi s mišljenjima o tome kako se treba postaviti prema Rusiji i Ukrajini

Tanja Fajon, Robert Golob i Luka Mesec, koalicijski partneri iz slovenske vlade

 Jure Makovec/AFP

Bauk pisama kruži Slovenijom. I radi ozbiljne probleme novoj vladi o formuliranju politike prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Prvo se pojavilo prošloga tjedna, a među potpisnicima su bivši predsjednici, Milan Kučan i Danilo Türk. Ta dva imena, a posebno Kučanovo, i dalje imaju težinu na slovenskoj sceni.

Sadašnji premijer Robert Golob političku je karijeru počeo kao potpredsjednik stranke Pozitivna Slovenija koju je osnovao Zoran Janković, ljubljanski gradonačelnik. Čiji je politički mentor Milan Kučan. I zato mnogi nastanak projekta nove stranke Gibanje Svoboda (GS), koja je ostvarila najbolji izborni rezultat u povijesti neovisne Slovenije, vide u krugu koji okuplja Kučan.

Razumno kreirati stav

U tom se pismu, upućenom vladi, poziva na "razumno kreiranje stajališta prema ratu u Ukrajini", mirovne pregovore koji će prihvatiti sadašnje stanje na terenu u Ukrajini. Buru je izazvao završetak rečenice čiji je prvi dio općerazumljiv, "u Europi je potrebno izgraditi novu sigurnosnu arhitekturu - koju je širenje saveza NATO na istok ozbiljno dovela u pitanje".

Kučan i bratija, koja se povezuje s lijevom političkom opcijom, podržavaju osnovnu tezu na kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin opravdavao agresiju na Ukrajinu. U ponedjeljak se pojavilo novo pismo ispod kojeg su potpisi bivšeg premijera Mire Cerara, ali i Gregora Golobiča, bliskog suradnika pokojnog premijera Janeza Drnovšeka, pa se opcija može tretirati liberalnom. Smatraju da Slovenija mora "podržati ukrajinski otpor svim sredstvima koja su našoj državi, članici međunarodne zajednice, na raspolaganju".

Cilj je mir, ali bez ustupaka Rusiji. Uz oponiranje stavu iz prvog pisma tvrdnjom da bi bilo "pogrešno prihvatiti teze vladajućeg režima u Rusiji o osjećaju prijetnje širenja euroatlantskih veza prema istoku kao pogonitelju njihovih neracionalnih odluka".

Golob ide u Bruxelles

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon u ponedjeljak je dala naslutiti kako je sklonija prvom pismu. Za RTV Slovenija je izjavila da zajednički cilj ostaje traženje sredstava da se Rusiju vrati za pregovarački stol.

"Vanjska politika Slovenije bi se morala usredotočiti na humanitarnu i razvojnu pomoć [Ukrajini]", zaključila je. Konačna je odluka na premijeru Golobu koji bi ovaj tjedan trebao otići u Bruxelles razgovarati s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije i Charlesom Michelom, predsjednikom Europskog vijeća.

Krajem mjeseca je summit Europskog vijeća na kojem će Ukrajina biti važna tema. Golob nema vanjskopolitičkog iskustva i oslanjat će se na sugestije ministrice Fajon. Dodatna je nevolja što GS nije formirana kao hijerarhijski čvrsto formirana stranka što bi moglo dovesti do problema u stvaranju jedinstvenog stava jer će Socijaldemokrati, koje vodi Tanja Fajon, slijediti njezinu politiku. Golob se zasad izvukao najavom da će se "pozicija prema ratu u Ukrajini usuglasiti nakon rasprave na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:03