SASTANAK NA MALTI

Slovenski predsjednik Borut Pahor: NATO mora ostaviti otvorena vrata Ukrajini

Slovenski predsjednik rekao je kako je potrebno očuvati jedinstvo NATO saveza

Borut Pahor

 Goran Šebelić/Cropix

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u četvrtak na sastanku čelnika skupine Arraiolos na Malti kako NATO mora ostaviti otvorena vrata za Ukrajinu, nakon što je Kijev ovih dana uputio zahtjev za članstvo u tom savezu.

Govoreći na marginama sastanka u Valetti slovenski predsjednik rekao je kako je potrebno očuvati jedinstvo NATO saveza. Povodom zahtjeva Ukrajine za punopravno članstvo u NATO-u kazao je da "Ukrajina ima puno pravo birati vlastitu vanjsku i sigurnosnu politiku" te da savez mora ostaviti otvorena vrata za tu zemlju. Dodao je pritom kako o tome mora odlučiti svih 30 sadašnjih članica NATO-a.

Pahor je također istaknuo kako je u suočavanju s posljedicama rata u Ukrajini kao i u odnosu prema Ruskoj Federaciji za EU bitno održati i ojačati jedinstvo te da Europa ne smije ponoviti pogrešku iz 2014. kada nije dovoljno odlučno odgovorila na rusku okupaciju Krima.

Također je pozvao čelnike na fleksibilnost u pogledu širenja EU na regiju zapadnog Balkana.

Pahor u Valletti sudjeluje na sastanku čelnika država skupine Arrailos, koju uz Maltu čine i Estonija, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Mađarska, Hrvatska, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovenija i Slovačka.

Središnji sadržaj ovogodišnje rasprave je rasprava i razmjena mišljenja o učincima rata u Ukrajini na sigurnost i stabilnost na istoku i jugoistoku Europe.

Čelnici država članica Europske unije u ovom se formatu sastaju jednom godišnje od 2003. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:49