VELIKA ŠKRTICA

Slovenci su testirali silikonske kalupe za pečenje: Evo koji su najbolji

Preporuke su da se prva upotreba kalupa obavi na probnom uzorku od smjese brašna, vode i ulja

Testu su bila podvrgnuta ukupno 54 modela, od čega većina s europskog i tek njih pet sa slovenskog tržišta

 David Kashakhi/Alamy/Alamy/Profimedia

Bliži se vrijeme blagdana pa je slovenska udruga za zaštitu potrošača testirala silikonske kalupe za pripremu kolača te javno objavila rezultate.

Zaključak - niti jedan od testiranih modela nije bio nesukladan, ali analiza je pokazala da se na tržištu ipak pronalaze modeli koji u sebi nose neke štetne sastojke pa treba biti oprezan prilikom kupovine.

Testu su bila podvrgnuta ukupno 54 modela, od čega većina s europskog i tek njih pet sa slovenskog tržišta, a nekoliko modela naručeno je i preko platformi Wish i AliExpress te su potom testirani u akreditiranom laboratoriju.

Najbolje rezultate na testu postigla su tri modela: Ikein Tartbak u obliku dijamanta i dva marke Silikomart, točnije Sf119 Cylinders te mini kalup, a potom slijedi silikonski kalup Dr. Oetker Flexible Love.

Zanimljivo, među kalupima s najlošijim rezultatima našli su se modeli nabavljeni putem Wisha i AliExpressa, ali i jedan model Tupperwarea, silikonski kalup Tupcake.

Zaključak je da rezultati testa nisu zabrinjavajući, no silikon kao materijal nije postojan pa se ne preporučuje njegova svakodnevna upotreba.

Osim toga, preporuke su da se prva upotreba kalupa napravi na probnom uzorku od smjese od brašna, vode i ulja, da se kalup ne koristi na opciji “roštilj”, da se u pećnicu stavi najmanje pet centimetara od gornje i bočne strane te da se nikad ne zagrijava iznad ili pored otvorenog plamena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:38