RASISTIČKA PARODIJA

Skandalozni prilog ruske televizije, ‘Obama‘ pjeva da je ‘čokoladni zeko‘: ‘Zar on zna pisati?‘

Moji memoari su postignuće jer prije mene nitko od moje rodbine nije niti znao pisati, govori između ostaloga Barackova imitatorica
 Screenshot

Televizijski kanal naklonjen Kremlju, koji je ujedno u vlasništvu naftnog giganta Gazproma, izazvao je bijes među gledateljima nakon što je emitirao rasističku parodiju na račun bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, kojega je u skeču odigrala glumica čije je lice za tu prigodu bilo obojeno u crno.

Kanal NTV, čiji vlasnik je Gazprom, najveća ruska tvrtka i najveći eksploatator zemnog plina u svijetu, prikazao je parodiju u političkoj, satiričnoj emisiji "Mezhdunarodnaya Pilorama" koja se emitira vikendom.

Obamin predsjednički mandat opisan je kao mračno razdoblje američke povijesti, a on je u skeču prikazan kao reper koji nosi zlatne lance i pjeva "Ja sam čokoladni zeko", što su stihovi iz popularne ruske pop pjesme, prenosi The Times.

U jednom trenutku, glumicu koja je portretirala Obamu pitali su da prokomentira njegove nove memoare "A Promised Land", a ona je rekla kako je to "uistinu značajno postignuće jer nitko od moje (Barackove) rodbine prije mene nije niti znao pisati".

Spornu emisiju inače vodi Tigran Keosayan, čija je supruga Margarita Simonyan glavna urednica RT-a, televizijskog kanala koji financira Kremlj. Simonyan je i kreativna producentica programa International Sawmill te piše većinu scenarija. Supružnici navodno po epizodi dobivaju honorar od oko pet milijuna rubalja (49.000 funti).

Također, Obamina imitatorica u parodiji viče kako "su crnci bitni", a 54-godišnji Keosayan prekida je opaskom da u Rusiji zapravo niti nema rasizma.

- Najgore što bi vam se ovdje moglo dogoditi jest to da vas zamijene s Ciganom - govori voditelj.

U Tigranovu obranu ubrzo je stala i njegova supruga, koja je izjavila: "Skeč je prihvatljiv - pa moj muž je član armenske zajednice u Rusiji. Kao netko tko je dio etničke manjine, Tigran se redovito u eteru šali na račun svog velikog etničkog nosa i pripadnosti crnoj zajednici - ovdje se referirala na činjenicu da Rusi ljude s područja Kavkaza često posprdno opisuju kao - crnce.

- Zapadnjaci su uvrijeđeni jer očito ne razumiju nijanse različitih etničkih napetosti u različitim zemljama pa kritikama pokušavaju nadoknaditi vlastitu krivnju zbog trgovine robljem - zaključila je Margarita Simonyan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:32