BALKANSKA MEKA

Širom su otvorili vrata Rusima i sada će to masno naplatiti: ‘Tu su njihovi najveći mozgovi‘

Oko 1500 ruskih državljana je od veljače otvorilo nove kompanije u Srbiji

Centar Beograda

 Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Među zemljama koje su otvorile svoja vrata valu Rusa koji sada bježe iz svoje zemlje, Srbija se nametnula kao glavna lokacija za informatičke tvrtke i visokoobrazovane profesionalce, piše Wall Street Journal.

Procjena je da je i do milijun Rusa napustilo Rusiju od 23. veljače, a mnogi su sa sobom ponijeli i svoj posao. Egzodus se pojačao kad je ruska vlada počela mobilizirati muškarce prošlog mjeseca kako bi popunila svoje jedinice u Ukrajini.

U ranim danima rata kojeg je Moskva pokrenula u Ukrajini, Turska, Dubai i Gruzija su ugostili veliki broj Rusa. Mnogi od njih stižu i u Srbiju, zemlju koja se želi priključiti Europskoj uniji i koristi bescarinski režim u trgovini s EU.

I dok EU prekida ekonomske veze s Moskvom, ova slavenska nacija je postala most za ruske kompanije i visokoobrazovanu populaciju, pogotovo na području tehnologije. Neki od njih su u Srbiji kako bi mogli održavati poslovne veze sa Zapadom unatoč sankcijama. Drugi jednostavno bježe od Putinovog autoritarnog režima.

Egzodus je dio velikog troška kojeg je Rusija morala platiti zbog Putinove odluke da napadne Ukrajinu, troška koji bi mogao biti teret za zemlju i dobra stvar za druge zemlje u godinama, čak i desetljećima koja dolaze nakon završetka konflikta.

Vladimir Samojlov, 33-godišnji inženjer koji se bavi razvojem softvera za tvrtku Whisk koja je u vlasništvu Samsung Electronicsa, napustio je Rusiju u ožujku sa svojom suprugom i sinom te se preselio u Novi Sad nakon što je ranije razmišljao da ode u Tursku, Gruziju i Dubai.

- Ako imate obitelj, Srbija je odlična destinacija što se tiče jezika, poreza, zdravstvene skrbi i obrazovanja, kazao je.

Direktni letovi

Deseci tisuća ruskih inženjera, programera, poduzetnika, umjetnika i znanstvenika su došli u Srbiju proteklih mjeseci. Skoro 700 tvrtki povezanih s Rusijom je otvorilo podružnice koje zapošljavaju tisuće Rusa, a oko 1500 ruskih državljana je od veljače otvorilo nove kompanije, doznaje se iz podataka koje je dala vlada. Mnogi od njih jednostavno koriste povoljnosti bezviznog režima i ostaju u Srbiji dok istovremeno rade na daljinu za strane poslodavce.

Srbija je povijesno bila u bliskim odnosima s Moskvom, a mediji u ovoj zemlji su uglavnom naklonjeni Rusiji kad je u pitanju rat u Ukrajini.

Srbija je osudila invaziju na Ukrajinu, ali nije uvela sankcije prema Rusiji. Rusi i dalje mogu putovati u Srbiju bez viza i to je jedna od rijetkih država koje još imaju direktne letove prema Rusiji. Srpski jezik je blizak ruskom, kojeg se sada može često čuti u trgovinama, barovima i restoranima u Beogradu.

Srbijansko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na upit koliko je Rusa ušlo u zemlju od veljače. Neki dužnosnici procjenjuju da je ne manje od 50,000 i ne više od 100,000 Rusa pristiglo od početka rata. U Rusiji susjednim državama Kazahstanu, Gruziji i Finskoj vlasti su zabilježile 98,000, 53,000 i 43,000 dolazaka, saznaje se iz podataka koje je objavila Meduza, neovisni ruski medij koji je stacioniran u Latviji.

I dok veliki broj iseljenih Rusa kaže kako se protivi ratu i režimu Vladimira Putina (Samojlov sudjeluje u trkama na duge staze i na sebi nosi uzorak ukrajinske zastave), mnogi kažu da se ovdje osjećaju više dobrodošli nego dalje na zapadu.

Stepan Kazarjan, dobro poznati organizator koncerata iz Moskve sada živi u stanu u Beogradu čiji je vlasnik unuk emigranata iz Rusije. Unutar nekoliko mjeseci je pokrenuo tvrtku koja organizira događaje i organizirao svoj prvi glazbeni festival u Beogradu.

Kazarjan kaže da se protivi ratu i da više ne razgovara sa svojom majkom u Rusiji koja rat podržava. Ipak, kaže da mnogi ljudi poput njega riskiraju da budu suočeni s otvorenim pokazivanjem neprijateljstva u zapadnoj Europi.

Natjecanje za elitu

Ruski egzodus sliči na masovnu migraciju koja se dogodila prije stotinjak godina, kad su Rusi poput obitelji Kazarjanovog stanodavca pobjegli od boljševičke revolucije i naselili se širom Europe, između ostalog u Srbiji, gdje su doprinijeli ekonomskom i kulturnom preporađanju. Srbijanska vlada, koja svoje sjedište ima u zgradi koju je 1926. projektirao ruski imigrant Nikolaj Krasnov se nada da će se povijest ponoviti.

- Zemlje se natječu u tome da privuku rusku elitu koja je u bijegu i Srbija se nalazi na dobrom putu da profitira od tog priljeva vrijednog ljudskog i financijskog kapitala, kaže u Beogradu rođeni Ivan Vejvoda, suradnik Instituta za društvene znanosti u Beču.

Putinov režim je pokušao zaustaviti egzodus izuzimanjem stručnih informatičara od mobilizacije i omogućavanjem poreznih olakšica, jeftinih zajmova i preferencijalnih hipotekarnih zajmova informatičarima, ali to zasad nije imalo previše efekta.

U danima nakon početka invazije ruski tehnološki giganti kao Yandex NV, kao i zapadne kompanije s puno zaposlenih Rusa poput Luxofta koji proizvodi softver i Wargaminga koji kreira video igre, su preselili dio osoblja u Srbiju.

Luxoft, koji razvija softver kojim upravlja umjetna inteligencija za banke, telekomunikacijske tvrtke i proizvođače automobila poput BMW Ag-a i Volkswagen AG-a je preselio 1000 iskusnih inženjera iz Rusije u Beograd i u procesu je dovođenja još 1000, kaže Mihajlo Postić, predstavnik tvrtke u Srbiji.

Srbijanska vlada je ustupila četiri putnička aviona državne kompanije Air Serbia za osoblje i njihove obitelji i brzo omogućila radne dozvole i dozvole boravka, kaže Postić.

Zbog nedostatka stanova koji se iznajmljuju na tržištu su se u nekim dijelovima Beograda cijene zbog ruske potražnje skoro udvostručile. Postićeva tvrtka sada pregovara s vladom o potencijalnoj investiciji u stambenu izgradnju kako bi se osigurao smještaj za tisuće radnika koje namjerava trajno zaposliti u zemlji.

Privlačenje stranog kapitala

Poticaji za strane investitore uključuju 70 posto popusta na poreze i društvena davanja u roku od pet godina kao i druge subvencije, kazao je Nenad Paunović, visoki srbijanski dužnosnik koji radi na privlačenju stranog kapitala. Sustav je izvorno kreiran da bude privlačan zapadnim kompanijama poput Microsofta koji ima centar za razvoj u Beogradu, kazao je.

Jedan od Luxsoftovih inžinjera je sa suprugom stigao u Beograd 7.ožujka. Par je već bio u Gruziji i Turskoj, ali im se Srbija više svidjela kao mjesto za pokretanje novog života.

- Kulturne razlike su male...ovdje se osjećamo kao kod kuće, a ovo je demokratska zemlja gdje se može protestirati protiv vlasti, kazala je inžinjerova supruga.

Njezina prijateljica fizičarka je otpuštena s posla u uglednom moskovskom Institutu za nuklearna istraživanja Kurčatov nakon što se na društvenim mrežama izjasnila protiv rata. Obje žene imaju napet odnos sa svojim roditeljima zbog odluke da pobjegnu.

- Osjećaj da ste dobrodošli, kao i način života u Beogradu, živom velegradu s jakom kulinarskom scenom i mnoštvom dobre zabave je bio ono što ih je najviše privuklo, kazao je Nikola Stojanović, srbijanski šef Wargaminga, koji je preselio 300 zaposlenika iz Sankt Peterburga.

Neki od onih koji su pobjegli iz Rusije su kreirali vlastita poduzeća. Katarina Marković i njezin suprug su prodali svoj moskovski stan u tjednima nakon što je invazija započela i odlučili da u Beogradu počnu iznova. Sada vode popularni restoran koji se zove Ptice, a planiraju otvoriti drugi u studenom.

- Nisam željela da moj sin odraste u Rusiji, kazala je, piše Wall Street Journal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:05