BORBA PROTIV TALIBANA

Sin legendarnog afganistanskog vođe pokrenuo pokret otpora, uputio je apel Zapadu

Nije cijeli Afganistan pao. Mnogi zaboravljaju na dolinu Panjšira, sjeveroistočno od Kabula
Ahmad Massoud, sin pokojnog afganistanskog zapovjednika Ahmada Shaha Massouda
 Ahmad Sahel Arman/AFP

Nije cijeli Afganistan pao pred talibanima. Mnogi zaboravljaju na dolinu Panjšira, sjeveroistočno od Kabula, koja je, kako smo ranije pisali, glavno uporište pokreta otpora. Talibani ni tijekom prve vladavine nisu mogli poraziti tih pet posto teritorija. Sjeverni Savez formirali su Tadžici, Hazari i Uzbeci.

Skupina afganistanskih čelnika pokušava okupiti snage za otpor talibanima iz iste strateške doline koja se prije dva desetljeća opirala militantima - i osigurala američkim špijunima i operaterima specijalnih snaga lansirnu rampu za invaziju koja je talibane maknula s vlasti u mjesecima nakon napada 11. rujna 2001. godine.

Za razliku od prije 20 godina, vođe otpora ne kontroliraju teritorij koji bi im trebao za otvaranje opskrbne linije kroz sjeverne granice Afganistana, niti se čini da imaju značajnu međunarodnu podršku.

Koliko je muškaraca i koliko su dobro opskrbljeni također su otvorena pitanja. Bivši afganistanski dužnosnici navode da je broj boraca skrivenih u Panjširu od 2.000 do 2.500, a za njih se kaže da imaju malo više od jurišnog oružja.

'Otpor počinje sada'

Ahmad Massoud vođa je Nacionalnog fronta otpora u Afganistanu. U pismu poslanom redakciji Washington Posta rekao je da otpor mudžahedina talibanima počinje sada. Ali trebaju pomoć.

"Kad sam imao 9 godina, moj otac, zapovjednik mudžahedina Ahmad Shah Massoud, okupio je svoje vojnike u pećini u dolini Panjšir u sjevernom Afganistanu. Sjedili su i slušali kako im se obraćao očev prijatelj, francuski filozof Bernard-Henri Lévy. 'Kad se borite za svoju slobodu', rekao je Lévy, 'borite se i za našu slobodu', rekao je Massoud.

image
Talibanski borac stoji pored fotografije pokojnog afganistanog zapovjednika Ahmada Shaha Massouda na Massoudovom trgu u Kabulu
Wakil Kohsar/AFP

"Moj otac ovo nikada nije zaboravio dok se borio protiv talibanskog režima. Sve do trenutka kada je ubijen 9. rujna 2001. godine, po nalogu talibana i Al-Qa'ide, borio se za sudbinu Afganistana, ali i za Zapad".

"Sada je ta zajednička borba bitnija nego ikad u ovim mračnim, napetim satima za moju domovinu".

image
John Thys/AFP


"Pišem iz doline Panjšir danas, spreman slijediti očeve stope, s mudžahedinima, borcima koji su spremni ponovno pobijediti talibane. Imamo skladišta streljiva i oružja koje smo strpljivo prikupljali od očeva doba, jer smo znali da bi ovaj dan mogao doći".

Kako navodi, imaju oružje koje nose Afganistanci koji su u posljednja 72 sata odgovorili na njegov apel da se pridruže otporu u Panjshiru.

"Imamo vojnike iz afganistanske regularne vojske koji su bili zgroženi predajom svojih zapovjednika i sada sa svojom opremom putuju prema brdima Panjšir. U našu su se borbu uključili i bivši pripadnici afganistanskih specijalnih snaga".

'Trebamo pomoć'

Ipak, tvrdi, sve to neće biti dovoljno da se talibane makne s vlasti.

"Ako talibanski vojskovođe krenu u napad, naravno da će se suočiti s našim upornim otporom. Zastava Nacionalnog fronta otpora vijorit će se nad svakim položajem koji pokušaju zauzeti, kao što se zastava Nacionalnog ujedinjenog fronta vijorila prije 20 godina. Ipak znamo da naše vojne snage i logistika neće biti dovoljne. Brzo će se iscrpiti ako naši prijatelji na Zapadu ne pronađu način da nas opskrbe bez odlaganja".



"Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici napustili su bojište, ali Amerika i dalje može biti "veliki arsenal demokracije", kako je rekao Franklin D. Roosevelt kada je pritekao u pomoć Britancima prije ulaska SAD-a u Drugi svjetski rat".

"U tu svrhu molim prijatelje Afganistana na Zapadu da se zauzmu za nas u Washingtonu i u New Yorku, u Kongresu i kod Bidenove administracije. Zauzmite se za nas u Londonu, gdje sam završio studij, i u Parizu, gdje je sjećanje na oca ovog proljeća odano počasnim imenovanjem staze za njega u vrtovima Champs-Élysées".

"Znajte da milijuni Afganistanaca dijele vaše vrijednosti. Toliko smo se dugo borili za otvoreno društvo, društvo u kojem bi djevojke mogle postati liječnice, naš tisak mogao je slobodno izvještavati, naši mladi ljudi mogli su plesati i slušati glazbu ili prisustvovati nogometnim utakmicama na stadionima koje su nekad talibani koristili za javna pogubljenja - a uskoro bi se mogla ponoviti".

"Talibani nisu problem samo afganistanskom narodu. Pod kontrolom talibana, Afganistan će bez sumnje postati žarište radikalnog islamističkog terorizma; ovdje će se još jednom skovati zavjere protiv demokracija"

"Bez obzira na to što se dogodi, moji borci mudžahedini i ja branit ćemo Panjšir kao posljednji bastion afganistanske slobode. Naš moral je netaknut. Iz iskustva znamo što nas čeka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:13