‘RAZOČARAT ĆU VAS‘

Šef ukrajinskih špijuna ima novu teoriju o smrti Navaljnog: ‘Ne, nije ga ubio Putin...‘

Pokazalo se da je bolničko osoblje u Salehardu pronašlo gomilu modrica na Navalnijevom tijelu kada je stiglo
 Remko De Waal/Anp Via Afp

Aleksej Navaljni možda je umro prirodnom smrću, tvrdi šef ukrajinske obavještajne službe, piše The Sun.

Čini se da je Kirilo Budanov, šef moćne ukrajinske vojne obavještajne službe GUR, pokopao tvrdnje da je Navaljni (47) ubijen.

Najveći oponent Putinovog režima pronađen je mrtav u ruskom gulagu ovog mjeseca, što je izazvalo tvrdnje da je ubijen po Putinovom nalogu.

Služio je kaznu od 19 godina zatvora u arktičkoj kaznenoj koloniji Polarni medvjed.

Predsjednik Latvije Edgar Rinkevič rekao je: "Što god mislili o Alekseju Navaljnom kao o političaru, Kremlj ga je upravo brutalno ubio."

No, govoreći na marginama velike konferencije za novinare u Kijevu, kojom se obilježava dvije godine ruske invazije na Ukrajinu, Budanov je rekao da je uzrok Navaljnijeve smrti "više-manje potvrđen".

"Možda ću vas razočarati, ali ono što znamo je da je stvarno umro od krvnog ugruška. I to je više-manje potvrđeno. Ovo nije preuzeto s interneta, nego, nažalost, u pitanju je prirodna smrt."

Zatvorske vlasti odbijale su predati Navaljnijevo tijelo više od tjedan dana nakon što je umro.

Njegova ožalošćena udovica Julija Navalnaja optužila je Vladimira Putina da ga je "mrtvog mučio".

Navaljnijevoj majci Ljudmili (69) prvobitno je bilo zabranjeno vidjeti ostatke svog sina - uz izvješća da je bio pretučen i u modricama. Tek prije dva dana, šest mučnih dana nakon sinovljeve smrti, Ljudmili je pokazano tijelo njenog sina.

Ožalošćena majka tvrdila je da je ruski dužnosnici pokušavaju ucijeniti i da prijete da će "učiniti nešto" truplu. Kremlj je navodno zatražio Navaljnijevu majku da izabere između dvije mogućnosti: pristati na tajni sprovod na nepoznatom mjestu ili ostaviti tijelo njezina sina zauvijek pokopano u zatvoru.

Tek nakon unutarnjeg pritiska Navaljnijeve obitelji i Ruske pravoslavne crkve na Putina, tijelo je predano.

Vjeruje se da je najžešći kritičar Vladimira Putina ubijen u kaznenoj koloniji Polarni medvjed gdje je bio zatvoren pod izmišljenim optužbama. Prema Navaljnijevom timu, ruski su dužnosnici odbacili ove optužbe – umjesto toga tvrde da je umro "prirodnom smrću".

Od tada se pokazalo da je bolničko osoblje u Salehardu pronašlo gomilu modrica na Navalnijevom tijelu kada je stiglo, piše The Sun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:03