POZIV NA ISTRAGU

Šef Ujedinjenih naroda Antonio Guterres osuđuje napad na zgradu u Dnipru

"Glavni tajnik osudio je ovaj napad, rekavši da je to još jedan primjer kršenja zakona ratovanja"

 Antonio Guterres

 Fabrice Coffrini/Afp

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres "osudio" je smrtonosni ruski napad na stambenu zgradu u Dnipru u Ukrajini, koji predstavlja još jedan primjer "sumnje o kršenju zakona ratovanja", rekla je u ponedjeljak njegova glasnogovornica.

"Napad u kojem je pogođena stambena zgrada u Dnipru u subotu navečer jedan je od najsmrtonosnijih napada u Ukrajini od početka ruske invazije", rekla je Stephanie Tremblay novinarima.

"Glavni tajnik osudio je ovaj napad, rekavši da je to još jedan primjer kršenja zakona ratovanja", dodala je.

UN-ova humanitarna koordinatorica u Ukrajini, Denise Brown, pozvala je na "pravu istragu zbog sumnje u ratne zločine i procesuiranje osumnjičenih", dodala je glasnogovornica.

Dok bilanca stradalih u ovom napadu trenutno iznosi 40 mrtvih i najmanje 75 ozlijeđenih, "očekuje se da će se ove brojke povećati kako se operacije spašavanja budu nastavile", istaknula je.

"Više od tisuću ljudi ostalo je bez krova nad glavom zbog ovog napada", rekla je glasnogovornica glavnog tajnika, dodajući da agencije UN-a pomažu u njihovom preseljenju, kao i u distribuciji deka, toplih potrepština, pribora za higijenu ili lijekova.

Više od 7000 civila ubijeno je u Ukrajini otkad je Rusija izvršila invaziju na tu susjednu zemlju u veljači prošle godine, objavio je u ponedjeljak Ured UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR).

"Većina zabilježenih civilnih žrtava izazvana je korištenjem eksplozivnog oružja širokog dometa, uključujući i granatiranje iz teškog topništva, višestrukih sustava raketnih bacača, projektila i zračnih napada", priopćio je OHCHR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 22:42