DOJMLJIVA KAMPANJA

Šef NRA na prevaru nagovoren da se obrati praznim stolicama, simbolima djece poginule u pucnjavama

‘Govorimo o gubitku sina ili kćeri. U životu ne postoji ništa bolnije od toga‘, kaže Manuel Oliver, otac poginulog djeteta
Scena iz videa
 Youtube

Na YouTube-u je objavljen video koji prikazuje Davida Keenea, bivšeg predsjednika američka Nacionalne udruge za oružje (NRA - National Rifle Association) u dva mandata, kako se priprema da se obrati tisućama studenata s akademije James Madison na dan njihove diplome, piše Guardian.

Keene, među ostalim, traži od učenika da podrže Drugi amandman američkog Ustava koji jamči svakom građaninu pravo na posjedovanje vatrenog oružja.

Ali kad se kamera okrene, svjedočimo jezivoj sceni od nekoliko tisuća praznih bijelih stolica - točnije 3.044 - na kojima nitko ne sjedi. Prazne stolice predstavljaju učenike koji su ove godine trebali primiti svoje diplome, ali to neće učiniti jer su poginuli u napadu vatrenim oružjem. Škola u kojoj se scena odvija nije prava.

Organizacija za zaštitu od oružja Change the Ref objavila je u srijedu seriju videozapisa u kojima njihovi aktivisti na prevaru nagovore razne osobe koje se zalažu za pravo na nošenje oružja da se obrate praznim stolicama koje predstavljaju srednjoškolce koji su ubijeni prije nego što su stigli diplomirati.

Organizaciju su osnovali Patricia i Manuel Oliver, čiji je sin Joaquin bio jedna od 17 osoba ubijenih u pucnjavi u školi Parkland 2018. godine.

'Govorimo o gubitku sina ili kćeri. U životu ne postoji ništa bolnije od toga', kaže Manuel Oliver u jednom od videa.

U drugom, John Lott mlađi, autor knjige 'Više oružja, manje zločina', osuđuje univerzalne provjere vlasnika oružja, a njegov glas prekriven je snimkama preplašene djece koja pozivaju 911 tijekom školskih pucnjava. 'Pucali su u mojoj učionici', kaže jedna djevojka, malo prije nego što se začuje serija pucnjeva.

U izjavi za medije, Change the Ref kaže: 'Bit ove kampanje nije varanje članova NRA-a, već želimo pokazati kako su tisuće praznih stolica tijekom proslave mature postale uobičajena američka tradicija.'

Kad su NBC News nazvali Keeneov dom, javila se jedna žena i odbila komentirati video zapise.

Prema Everytown Research & Policy, organizaciji koja prikuplja statistiku o oružju, svake godine u SAD-u bude ubijeno i ozlijeđeno 15.000 učenika.

'Ljudi negiraju stvarnost, a mi im ne možemo dopustiti da je negiraju, jer ovo je stvarno, ovo se doista događa', rekla je Patricia Oliver.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 18:23