AMERI UPOZORAVAJU

Šef CIA-e: Iran ima dovoljno urana za dvije atomske bombe

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nazvao je Panettine izjave 'zabrinjavajućima'
Central Intelligence Agency Director Leon E. Panetta listens during a meeting between U.S. and Afghan delegations at the State Department in Washington, Tuesday, May 11, 2010. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
 AP

WASHINGTON - Iran vjerojatno ima dovoljno obogaćenog urana za dvije nuklearne bombe, no mogle bi mu trebati dvije godine da ih izradi, upozorio je direktor CIA-e Leon Panetta u nedjelju tijekom gostovanja na televizijskoj kući ABC.

- Oni očito razvijaju svoju nuklearnu sposobnost, i to povećava zabrinutost kad je riječ o njihovim namjerama i smjeru u kojem misle otići s tim. Mislimo da imaju dovoljno nisko obogaćenog urana za dvije nuklearne bombe. Moraju ga u potpunosti obogatiti kako bi došli do toga. Ako se odluče za to, vjerojatno bi im trebala godina dana i vjerojatno još jedna godina da razviju sustav lansiranja oružja - objasnio je Panetta, koji je pesmističan kad je riječ o tome da bi Iran zbog sankcija mogao obustaviti nuklearni program.

‘Uznemirujuće’ izjave

Ipak, tvrdi, sankcije bi mogle oslabiti režim u Iranu, stvarajući mu ozbiljne ekonomske probleme. - No, hoće li ih to odvratiti od ambicija o nuklearnoj sposobnosti? Vjerojatno ne - rekao je. Izjava šefa CIA-e dotaknuo se i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, nazvavši ih “uznemirujućima”.

- To se mora provjeriti, ali takva je informacija uvijek zabrinjavajuća, tim više što međunarodna zajednica ne prepoznaje iranski nuklearni program kao transparentan. Ako se ovo dokaže, to bi cijelu situaciju moglo učiniti još napetijom - objasnio je Medvedev, dodavši da bi Rusija možda mogla preispitati svoje stajalište oko Irana.

Nedostatak informacija

Panetta je priznao i da SAD već godinama, točnije od početka rata u Afganistanu, nisu dobile dobre obavještajne podatke o lokaciji Osame bin Ladena, iako se vjeruje da se skriva u plemenskim područjima Pakistana.

No, dodao je, broj članova al-Qa’ide u Afganistanu je “relativno malen”. - Najviše njih 50 do 100, možda manje. Nema sumnje da su glavna lokacija al-Qa’ide plemenska područja Pakistana - objasnio je. Iako izrijekom nije potvrdio postojanje CIA-ina programa bespilotnih letjelica, Panetta je rekao da su oni koji tvrde da je on protivan zakonima “potpuno u krivu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 13:00