ŠEST GUBITNIKA

Sastanak na kojem se odlučuje o sudbini svijeta nikad nije bio jadniji: Čeka se samo dolazak ‘Madonne‘

Samit se održava u trenutku kad su gotovo svi lideri u ozbiljnim problemima

Rezort Borgo Egnazia u kojem se održava G7

 Handout/Afp

Vođe zemalja članica skupine G7 okupljaju se u luksuznom rezortu Borgo Egnazia na jugu Italije, gdje će se u prilično turobnoj atmosferi održati godišnji samit jer gotovo svi suočavaju s problemima u vlastitim državama dok traže rješenja za neke od najhitnijih svjetskih kriza.

Američki predsjednik Joe Biden se suočava s polariziranim biračkim tijelom i niskom podrškom javnosti uoči izbora u studenom, a britanski premijer Rishi Sunak će gotovo sigurno izgubiti vlast na izborima idućeg mjeseca.

Vođe Francuske i Njemačke su potreseni teškim porazima na nedavnim izborima za Europski parlament, a predizborne ankete predviđaju loše rezultate za premijere Kanade i Japana.

Emmanuel Macron je, naime, raspisao nove izbore nakon izbornog fijaska, desnica mu puše za vratom i postaje sve izglednije da će te izbore izgubiti.

I njemačkog kancelara Olafa Scholza na izborima su porazili desničarski nacionalisti, a uskoro bi on mogao biti svrgnut.

Justin Trudeau, premijer koji vlada Kanadom već devet godina, počeo je otvoreno govoriti da će dati otkaz na na svom "ludom" poslu.

Japancu Fumiju Kishidi popularnost je pala na niske grane uoči izbora koji će se održati krajem ove godine.

A tu je i Joe Biden. Sin 81-godišnjeg američkog predsjednika, Hunter, u utorak je proglašen krivim za ilegalno posjedovanje oružja, a sve se događa uoči ključne Bidenove debate s Donaldom Trumpom, koja bi se trebala održati za dva tjedna.

- Svi čelnici na summitu G7 su prilično oslabljeni, rekao je za Politico Ivo Daalder, stalni predstavnik SAD-a pri NATO-u za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame. - Trudeau vjerojatno neće pobijediti na sljedećim izborima. Bidena čeka tešku izbornu utrku. Scholz je oslabljen. Macron je oslabljen. Sunak je ‘mrtvac koji hoda‘, a Kishida također ima ozbiljnih problema.

Jedino domaćica sastanka, talijanska premijerka Giorgia Meloni, dolazi sretna s obzirom na rezultat svoje stranke na europskim izborima, no neće joj biti lako postići značajne rezultate na samitu koji se održava od 13. do 15. lipnja u luksuznom hotelu Borgo Egnazia u Apuliji, tvrde politički analitičari. Meloni jednostavno ne prestaje pobjeđivati.

Dvije godine nakon što je došla na vlast kao čelnica krajnje desne stranke Braća Italije, ratoborna, velika obožavateljica Tolkiena iz radničke četvrti Rima,povećala je broj mandata na europskim izborima. Sada je spremna odigrati ključnu ulogu u oblikovanju budućeg smjera politike Europske unije u Bruxellesu.

No Meloni nije na čelu supermoćne države, piše Politico, pa je ono što može učiniti prilično ograničeno. Na međunarodnoj ljestvici Italija je, naime, tek deveta ekonomija svijeta.

image

Rezort Borgo Egnazia u kojem se održava G7

Handout/Afp

Glave teme samita

Na samitu će lideri G7 nastojati pronaći načine da prevladaju pravne probleme koji onemogućavaju korištenje prihoda ostvarenih na temelju zamrznute ruske imovine na zapadu.

Oko 260 milijardi eura Ruske središnje banke je zamrznuto u svijetu, uglavnom u Europskoj uniji.

Neke vlade država članica Unije žele uzeti kamate i iskoristiti ih za pomoć Ukrajini razorenoj u ruskoj invaziji iz 2022. dok Sjedinjene Američke Države traže ambiciozniji plan te pozivaju na korištenje prihoda za višegodišnji zajam u vrijednosti do 50 milijardi eura.

"Novac je, naravno, bitan, no to je također poruka jer naše vođe ove godine imaju priliku poslati nedvosmislenu poruku da ruski predsjednik Vladimir Putin ne može izdržati duže od nas", rekao je prošlog tjedna Daleep Singh, vodeći američki diplomat za pregovore na samitu.

Rim i Washington se nadaju da se u Apuliji može postići sporazum, no njemački dužnosnik je prošlog tjedna rekao da to nije vjerojatno.

Unatoč nesuglasica glede tog pitanja, postoji konsenzus svih članica skupine G7 što se tiče potrebe suprotstavljanja Rusiji, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će po drugi put prisustvovati sastanku.

Manje suglasja ima kada je riječ o ratu između Izraela i Hamasa, pri čemu su članice Unije podijeljene na čvrst proizraelski tabor i na one koje suosjećaju s Palestincima.

Razlike će također izaći na vidjelo kada zapadni saveznici budu raspravljali o Kini. Očekuje se da će vođe izraziti zabrinutost zbog pretjeranog industrijskog kapaciteta Kine, no i dalje ne postoji sporazum o najboljem odgovoru na kineske državne subvencije.

"Neke europske zemlje imaju veoma intenzivne komercijalne odnose s Kinom te bismo trebalo očekivati manje jedinstva nego u drugim pitanjima kao što je Rusija", rekao je Raffaele Marchetti, profesor međunarodnih odnosa na rimskom sveučilištu Luiss.

Macron u najtežoj situaciji

U vjerojatno najtežoj situaciji je francuski predsjednik Macron i malo je vjerojatno da će na samitu, prije nego što se održe izbori u Francuskoj, pristati na korištenje zamrznute ruske imovine. Čak ni njegovi kolege iz stranke ne žele gledati Macronovo lice na izbornim plakatima jer vjeruju misle da je njegov imidž trenutno preštetan za stranku.

S druge dane, Trudeau je još donedavno htio biti tzv. vođa skupine G7, no sada bi ga na izborima mogao poraziti vatreni vođa konzervativaca Pierre Poilievre.

Talijanski dužnosnici tvrde kako će Meloni, koju su u Italiji počeli zvati ‘Madonna‘, ovaj samit iskoristiti kako bi promicala interese Italije.

Planira sudjelovati i u razgovorima s čelnicima EU-a o tome kome bi trebalo dodijeliti vodeća mjesta u bloku, uključujući potencijalno ponovno imenovanje Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. Kako bi osigurala drugi mandat, von der Leyen treba potporu čelnika EU poput Meloni i većinu u novoizabranom parlamentu.

"Mi smo vlada koja je najviše ojačala, iako smo išli protiv trenda", rekla je Meloni u ponedjeljak za radio RTL. “Među vladama velikih europskih država mi smo sigurno najjači. Ne namjeravam koristiti ovaj rezultat za sebe, već za desni centar kako bi Talijanima bilo bolje.”

Dnevni red koji je Meloni postavila za summit zadire u talijanske strateške interese - uključujući Afriku, migraciju i Mediteran. Njezina vlada planira iskoristiti ulaganja u afričku infrastrukturu kako bi smanjila privlačnost masovne migracije u Europu, dok njezin tim također želi sklopiti dogovore s afričkim zemljama kako bi se blokirala migracija.

Izborni uspjeh Meloni pomoći će joj da privuče podršku za svoje omiljene teme, rekao je za Politico Giovanni Orsina, profesor političke povijesti na Sveučilištu Luiss u Rimu.

Dok je utjecaj Rima ograničen u usporedbi s glavnim igračima G7, poput SAD-a, smatra Orsina, Meloni je "sada sigurno vrlo jaka" i "ako je vješta, sve može završiti s velikim međunarodnim uspjehom te uspjeti na dnevnom redu staviti fokus na pitanja koja su joj važna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 14:31