AZIJSKO-PACIFIČKA REGIJA

Sastali se australski i japanski premijer: Razgovarali o obrani, energetici, ali i sve većem utjecaju Kine

Riječ je o četvrtom sastanku dvojice čelnika otkako je australski premijer Albanese preuzeo dužnost u svibnju

Anthony Albanese i Kishida Fumio pozirali s koalama

 Tony Mcdonough/Afp

Australski premijer Anthony Albanese i njegov japanski kolega Fumio Kishida sastali su se u subotu kako bi, kako se očekuje, razgovarali o obrani i energetici, u trenutku dok Kina pokušava ostvariti veći utjecaj u azijsko-pacifičkoj regiji.

Očekuje se da će na godišnjem sastanku australskih i japanskih čelnika, koji se održava u glavnom gradu Zapadne Australije Perthu, dvojica premijera potpisati sporazum o suradnji na području sigurnosti kojim će se nadograditi dogovor iz 2007. godine, kako bi time reagirali na promijenjene okolnosti u regionalnoj sigurnosti, rekli su dužnosnici dviju zemalja, saveznica SAD-a.

Riječ je o četvrtom sastanku dvojice čelnika otkako je Albanese preuzeo dužnost u svibnju.

Albanese i Kishida trebali bi razgovarati i o klimatskim promjenama, izraziti potporu regionalnoj tranziciji prema potpunom zaustavljanju emisije ugljičnog dioksida, uključujući povećanje ulaganja u čiste tehnologije.

Australija je glavni dobavljač željezne rude, ugljena i plina Japanu, a održavanje sastanka u Perthu, 3700 km udaljenom od australskoga glavnoga grada Canberre, trebalo bi istaknuti važnost Zapadne Australije u opskrbi Japana energentima, uključujući i obnovljive energije. Ta je država i ključan izvor govedine i pšenice za Japan.

Canberra i Tokio nedavno su ojačali sigurnosne veze, reagirajući na vojno jačanje Kine u regiji. U svibnju su se Kishida i Albanese obvezali na suradnju u postizanju nove bilateralne deklaracije o suradnji u sigurnosnim pitanjima.

Prethodna zajednička deklaracija naglasila je sigurnosnu suradnju na područjima poput borbe protiv terorizma te sjevernokorejskoga raketnog i nuklearnog programa. Dvije su zemlje 2014. podignule sve odnose na razinu "posebnoga strateškog partnerstva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:23