DRAMATIČNE PROCJENE

Šanse za nuklearni rat u 2023. drastično su porasle: Ovakvo što nije viđeno od Kubanske krize

Rizik od samo 1,17 posto znači da dijete koje će živjeti 75 godina ima šanse tijekom života doživjeti nuklearni rat oko 60 posto
 Afp/Afp

S obzirom na to da Vladimir Putin ponavlja prijetnje nuklearnim oružjem, otvara se pitanje u kojoj je mjeri porasla opasnost nuklearnih udara, pa i globalne nuklearne katastrofe. To što se za mnoge radi o nezamislivom scenariju ne znači da ne treba procjenjivati statističke šanse upotrebe najgroznijeg oružja u ljudskoj povijesti, jer upravo statističke procjene mogu pomoći donosiocima odluka u prilagodbi javnih politika ili povlačenju strateških vojnih poteza. A činjenica je da je prognoza mogućnosti skore upotrebe nuklearnog oružja drastično porasla te se za 2023. godinu ovih dana kreće na razini 9-13 posto, što je razina rizika nezamisliva zadnjih 60 godina tj. od Kubanske krize.

Ugledni ekonomist Alex Tabarrok još je krajem 2019. na blogu The Marginal Revolution upozorio kako cijeli niz ozbiljnih istraživanja pokazuje vrlo visoku te neprihvatljivu razinu rizika nuklearnog udara. Ako se, recimo, uzme istraživanje Luise Rodriguez rađeno za Effective Altruism Forum onda ispada da je šansa nuklearnog rata na godišnjoj razini oko 1,17 posto, dok je šansa nuklearnog sukoba između Sjedinjenih Država i Rusije 0,39 posto godišnje.

To istraživanje Rodriguez ima visoku težinu jer je obradilo niz dostupnih analitičkih radova i istraživanja o izglednosti upotrebe nuklearnog oružja. Naravno, inherentno je procjenama nuklearnih rizika da su limitirane cijelim nizom faktora te je njihova preciznost stoga vrlo ograničena, ali ipak ukazuje da je rizik vrlo realan i previsok. Tabarrok je objasnio kako godišnja procjena rizika nuklearnog udara od 1,17 posto znači da dijete koje će živjeti 75 godina ima šanse tijekom života doživjeti nuklearni rat oko 60 posto.

image

Tablica iz spomenutog istraživanja Rodriguez koje je temeljem većeg broja dostupnih analiza objedinilo procjene rizika nuklearnog udara prije invazije Rusije na Ukrajinu

Ovih dana je pak Tabarrok upozorio, kako tvrdi, na dva ozbiljna istraživanja koja ukazuju na dramatično povećanje procjene nuklearnih rizika.

Prvo je ono bazirano na istraživanjima koje po različitim pitanjima vodi Manifold Markets.

Ispod je grafikon koji pokazuje da je u pojedinim danima procjena nuklearnog rizika u 2023. rasla do čak 13 posto te se u zadnje vrijeme kreće na razini od oko 11 posto

Uz to, Tabarrok je upozorio i na istraživanje Metalicusa, ugledne kuće koja je postavila pitanja kolike su šanse nuklearne detonacije do 1. siječnja 2024. godine koja neće biti testnog karaktera.

image

Grafikon Metalicusa na kojem treba obratiti pažnju na zadebljanje koje grafički ukazuje na drastično povećanje rizika od ožujka ove godine do danas

Prije ovog povećanja procjene nuklearnih rizika poznatiji koautor na The Marginal Revolution blogu, Tyler Cowen, je napisao:

"…rizik od nuklearnog rata ostaje svjetski problem broj 1, čak i ako se taj rizik ne čini tako hitnim na dnevnoj razini."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:18