VIŠE OD 3000 TONA

Ruski separatisti hvale se opljačkanim žitom iz Luhanska: ‘Sutra je povijesni trenutak, šaljemo 50 vagona u Rusiju‘

Ukrajina je ranije optužila Rusiju za krađu njezina žita s područja

Ilustracija, vagoni s žitom

 Mikhail Dmitriev/Alamy/Alamy/Profimedia/Mikhail Dmitriev/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedna od dvije odmetnute istočne ukrajinske pokrajine, koju podupire Moskva, objavila je da će uskoro početi željeznicom u Rusiju slati žito koje su "oslobodili" njezini vojnici, objavila je u četvrtak ruska državna agencija TASS.

Jurij Pronko, ministar poljoprivrede samoproglašene Narodne Republike Luhansk, rekao je da se žito dosad slalo kamionima u relativno malim količinama.

"Sutra je povijesni trenutak - prvi vagoni žita će otići u Rusiju, 50 vagona, više od 3.000 tona", citirao ga je TASS.

Ukrajina je ranije optužila Rusiju za krađu njezina žita s područja koja je Moskva okupirala otkako je u veljači počela ono što naziva posebnom vojnom operacijom.

TASS je objavio da silosi žita "u oslobođenom dijelu" Republike Luhansk sadržavaju otprilike 300.000 tona ozimne pšenice i 200.000 tona suncokretovih sjemenki, ostatke prethodnih žetvi.

Pronko je rekao da su silosi napola puni i da je potrebno izvoziti između 120 i 130 vagona žita svakog dana kako bi se napravilo mjesta za buduće žetve.

Rusija i Ukrajina došle su do mrtve točke u pregovorima glede izvoza žita iz ukrajinskih luka. Rusija je zauzela velike dijelove ukrajinske obale, blokirajući tako izvoz i podižući cijenu žita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:06