ČEKA SE JESEN

Ruski predstavnici u južnoj Ukrajini planiraju referendum o priključenju Rusiji; Kremlj: ‘To je njihova stvar‘

I u okupiranoj regiji Herson također planiraju referendum o pridruživanju Rusiji kasnije ove godine

Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane Zaporižje

 Andrey Borodulin/Afp/Profimedia/Andrey Borodulin/Afp/Profimedia

Dužnosnici koje je Rusija postavila u ukrajinskoj južnoj regiji, koja je djelomično pod kontrolom Moskve, namjeravaju u rujnu organizirati referendum o priključenju te regije Rusiji, objavila je ruska novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na lokalnog dužnosnika.

Šef civilno-vojne uprave u okupiranom Zaporižju u južnoj Ukrajini rekao je u četvrtak da će se glasanje o pridruživanju Rusiji održati početkom jeseni.

"Procijenjeni datum je prva polovica rujna", citirala je RIA Novosti Vladimira Rogova.

"Konačan datum ćemo objaviti kad budemo znali razinu spremnosti i uključenosti ljudi", rekao je Rogov.

Proruske snage zauzele su većinu regije Zaporižje duž ukrajinske južne obale, ali ukrajinska vojska još uvijek kontrolira sjeverni dio regije, uključujući grad Zaporižje, najveće urbano središte i dom više od polovice stanovništva u toj regiji prije rata.

Rogov je ranije rekao da će regija nastaviti s referendumom čak i ako Rusija ne uspije preuzeti kontrolu nad cijelom regijom.

Zaporižje nije u području Donbasa u istočnoj Ukrajini gdje se Rusija, kako tvrdi, bori za potporu samoproglašenim "narodnim republikama" Donjecku i Luhansku. Te odcijepljene entitete priznaju samo Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.

Ruski predstavnici u okupiranoj regiji Herson također planiraju referendum o pridruživanju Rusiji kasnije ove godine.

Kremlj je naveo da su glasanja stvar regionalnih dužnosnika i nije htio komentirati izglede da se ti entiteti pridruže Rusiji.

Ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji rekao je prošli tjedan da se ruske snage vjerojatno neće povući s dijela zemlje duž ukrajinske južne obale koje su zauzele nakon početka invazije 24. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:10