GOMILE MRTVIH

Ruski kanali eksplodirali, u tijeku je masovna pobuna: ‘FSB-ove ustanove za mučenje su prepune!‘

Vrlo je vjerojatno da je ovo samo vrh sante leda

Ruski vojnici u vlaku na putu u centar za obuku/Ilustracija

 Pavel Lisitsyn/Sputnik/Profi/Pavel Lisitsyn/sputnik/profi

ChrisO_wiki, korisnik društvene mreže X, ranije poznate kao Twitter, koji od početka invazije Rusije na Ukrajinu objavljuje informacije iz ruskih izvora s društvenih mreža, neovisnih i drugih medija, u nizu objava je prenio svjedočenja o teškim uvjetima ruskih vojnika na bojištima u Ukrajini koji, ako se odbiju boriti, navodno završavaju u svojevrsnim zatvorima za takve vojnike.

Kako navodi, možda su se i stotine ruskih vojnika pobunile posljednjih tjedana, dok ruska vojska gomila ogromne gubitke u ofenzivama u nekoliko regija Ukrajine. Prijavljeno je da su najmanje 173 muškarca privedena zbog odbijanja izvršavanja naredbi, ali bi to mogla biti bitno manja brojka od stvarne.

Naime, neovisni portal Astra, kako navodi korisnik X-a, javio je da je oko 50 muškaraca iz 15. motorizirane streljačke pukovnije odvedeno iz zatočeničkog objekta u Rožipneu, u ukrajinskoj regiji Doneck, na poligon u ruskoj regiji Kursk. Ruska vojska navodno odvodi muškarce iz Zajceve i drugih zatočeničkih objekata u Ukrajini na poligone u Rusiji, gdje se formiraju u jedinice i šalju, preko Rostova, na žarišne točke na prvoj liniji bojišta.

Prema Astri, vrlo je vjerojatno da su 173 vojnika za koje znaju samo vrh sante leda. Napominju da zatočenicima oduzimaju telefone pa oni često ne mogu kontaktirati s vanjskim svijetom. Nagađanja o mnogo većim brojkama zatočenih vojnika potvrđuje komentar rođaka jednog od zatočenika, koji tvrdi da su muškarci koji su prebačeni u Zajceve odbijeni jer je objekt, koji može primiti najmanje 230 muškaraca, već bio pun.

U međuvremenu, kako javlja korisnik ChrisO_wiki, na društvenim mrežama se pojavila snimka mobiliziranih ruskih vojnika zatvorenih u FSB-ovoj ustanovi za mučenje za one koji se odbijaju boriti. Rečeno je također da je 230 muškaraca trenutačno zatvoreno u "Koncentracijskom rehabilitacijskom centru Oružanih snaga Ruske Federacije".

Astra je do sada detektirala postojanje najmanje 16 lokacija u okupiranim regijama Ukrajine gdje su ruski vojnici nezakonito zatočeni, a najveće i najozloglašenije su Zajceve u ukrajinskoj regiji Luhansk. Teške borbe oko Kupjanska i Avdiivke, kako se navodi, navodno su bile uzrok niza pobuna. Također se navodi da su bivši osuđenici privođeni kako bi ih se natjeralo da potpišu nove ugovore.

Astra javlja da gotovo svakodnevno prima poruke od rodbine muškaraca koji su zatočeni u okupiranim regijama Ukrajine nakon što su odbili uključiti se u napade. Oni su ispričali i priče o pijanim zapovjednicima i nedostatku streljiva, topništva, hrane i vode.

Pojavila se i informacija da su se, nakon što je pijani ruski časnik naredio svojoj lako naoružanoj jedinici katastrofalan napad u kojem je izgubljeno 300 ljudi, preživjeli vojnici pobunili i odbili izvršiti daljnje zapovijedi. Navodno su potom bili zatvoreni u zloglasnoj ustanovi za mučenje.

Iako je broj muškaraca koji su se pobunili malen u odnosu na ukupnu veličinu ruskih snaga u Ukrajini, nedavni veliki porast broja pobunjenika koji su odbili boriti se govori o teškoćama s kojima se ruske snage trenutačno suočavaju. "Sistem je uvijek isti - od juriša na Makiivku (do) Zajceva - Kursk - Voronjež i zračna baza Rostov", svjedoči rođak jednog vojnika. Jedan od muškaraca rekao je rođacima da će, ako odbiju slijediti naredbe, biti "resetirani", što zapravo znači upucani.

U Rostov stižu u lošem stanju

"Prije sat vremena nazvao je i rekao da su u Rostovu, čekaju let za nepoznatu destinaciju, neodjeveni, gladni, prljavi - dečki se nisu kupali više od tri tjedna. Rekao je da je s njim oko 100 ljudi", kaže rođak jednog vojnika. "Oduzeti su mu telefon, stvari i skupa oprema koja je kupljena osobnim novcem", rekao je, pak, rođak borca 59. tenkovske pukovnije. "Poslali su ih bez dokumenata. Moj suprug još čeka tužitelja, ali ne zna se kako će to završiti", svjedoči jedna žena.

Muškarci koji su već poslani u Rostov stigli su u lošem stanju, prema riječima rodbine. "Daju im pogrešno oružje, nitko ne zna zašto, uzmu im sve, pola ih je već poslano zrakoplovom. Bili su toliko zastrašeni da su ljudi izgubili tlo pod nogama", kaže supruga jednog pobunjenika.

Drugi su pod pritiskom pristali vratiti se u Ukrajinu, ali navodno se oko 30 njih ponovno pobunilo kada su se spremali ukrcati u zrakoplov da ih odveze u Rostov, a odatle natrag na bojište. "Stojimo tu, nude nam neko oružje da uzmemo, uopće nije naše, staro je, korišteno. Mi odbijamo, nećemo u zrakoplov. Sad čekamo vojno tužiteljstvo", ispričao je jedan od pobunjenika.

Rođaci kažu da su muškarci koji su poslani u Baltimor (Voronjež Baltimor ili Voronjež Malševo, nazivi za zračnu bazu u voronješkoj oblasti, op.a.) osobama koje su ih zatočile rekli: "Zovite koga hoćete, mi odavde ne idemo nigdje". Navodi se i da im je uskraćena medicinska skrb i pristup odvjetnicima.

Svjedočenje odvjetnika

Nakon što su njihovi rođaci i odvjetnici doznali gdje se muškarci nalaze, navodno su odvedeni u Voronjež kako bi bili "sakriveni od svojih rođaka i odvjetnika". Zatočenici iz Rožipne pridružili su se desecima drugih muškaraca koji su prevezeni iz Zajceve. "Zapovjednici su im otvoreno rekli da su oni samo sredstvo za postizanje cilja", otkriva rođak jednog vojnika. "Koliko sam shvatio, odande će ih zrakoplov prebaciti prema Avdiivki. Rekao je da su zvali tužiteljstvo, ali im je rečeno: Naredba je naredba".

Odvjetnik jednog od zatočenih muškaraca otišao je na okupirane ukrajinske teritorije kako bi prigovorio na nezakonito pritvaranje. "Prvo sam otišao u Zajceve, ali u Zajcevima nije bilo nikoga i doznao sam da ih drže u Rožipneu. Dovezao sam se do zgrade, izgledala je kao školska zgrada. Otišao sam ravno do ograde. Iza ograde je provirio vojnik", rekao je odvjetnik.

"Prišao sam i pokazao mu odvjetničku iskaznicu. Rekao sam mu: ‘Znam točno da su moji klijenti ovdje, želim s njima razgovarati‘, ali on me nije ni pogledao. Rekao je: ‘Čekaj‘ i otišao. Kada se vratio rekao je: ‘Ovdje nema nikoga‘".

Potom ga je odvjetnik pitao što onda on tu radi naoružan. "Opet je ponovio: ‘Ovdje nema nikoga, idi odavde‘, svjedoči odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:58