UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusija traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti; EU priprema novi snažan udar na Kremlj; SAD šalje nove HIMARS-e Kijevu

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo uživo

Ukrajinci već koriste američki raketni sustav HIMARS

 Profimedia/

Ključni događaji:

- 217. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Moskva traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog sabotaže plinovoda

- Kremlj: Optužbe da stojimo iza sabotaže su glupe

- EU obećaje čvrsti odgovor na sabotažu plinovoda Sjeverni tok

- Poljski EU parlamentarac: Hvala SAD-u što je oštetio Sjeverni tok

- Lideri Donbasa i Luhanska hitno otputovali u Moskvu


>>> NOVO, 21:15 >>> Sjedinjene Američke Države neće priznati rezultate "ilegalnih" i "nelegitimnih" referenduma koje Rusija provodi četirima ukrajinskim oblastima - Hersonskoj, Zaporiškoj, Donjeckoj i Luganskoj.

- Prema našim informacijama, Kremlj kontrolira sve aspekte tih referenduma - rekao je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Jean-Pierre je dodala da će SAD raditi na tome da što više zemalja spomenute oblasti koje će Rusija, prema svemu sudeći, pokušati aneksirati i dalje tretira kao dijelove Ukrajine.

- Bez obzira na tvrdnje Rusa, to je i dalje Ukrajina - rekla je glasnogovornica Bijele kuće.


20:26 Sjedinjene Države pripremaju novi paket isporuke oružja Ukrajini vrijedan 1,1 milijardu dolara, a sve bi trebalo biti uskoro i službeno objavljeno, rekli su američki dužnosnici, prenosi Reuters.

Paket će biti najnovija isporuka oružja za ukrajinske snage dok se bore protiv ruskih snaga u istočnoj Ukrajini. Dužnosnici su rekli pod uvjetom anonimnosti da će paket biti objavljen u narednim danima.

Očekuje se da će koristiti sredstva iz Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajine (USAI) koju je dodijelio Kongres kako bi se omogućilo Bidenovoj administraciji da nabavlja oružje iz industrije, a ne iz postojećih zaliha oružja u SAD-u.

Paket će uključivati sustave za lansiranje HIMARS, prateće streljivo, razne vrste sustava za protudronove i radarske sustave, zajedno s rezervnim dijelovima, obukom i tehničkom podrškom, rekao je izvor upoznat s planom.


20:21 Finska je zatvorila dionicu jedne od svojih glavnih autocesta na pet dana prvi put u nekoliko desetljeća kako bi omogućila borbenim zrakoplovima da vježbaju slijetanje i polijetanje.

Opširnije pročitajte OVDJE.


19:18 Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.

Opširnije pročitajte OVDJE.


19:07 Europska komisija radi na pripremama novog paketa sankcija protiv Rusije, nakon otkrića o novim zločinima, objavi mobilizacije i održavanja ilegalnih referenduma na okupiranim područjima Ukrajine. Uz sankcije, EU radi i na paketu interventnih mjera s ciljem obuzdavanja cijena energenata koje utječu i na inflaciju.

Opširnije pročitajte OVDJE.


18:42 Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku ruskog parlamenta o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani referendumi o pripajanju Rusiji, poručio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Opširnije pročitajte OVDJE.


17:44 Europski parlament (EP) će tražiti od Europske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dok god Srbija ne uvede sankcije Rusiji. To stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU-a u procesu proširenja.

Opširnije pročitajte OVDJE.


17:43 Talibani su potpisali privremeni sporazum s Rusima o opskrbi Afganistana benzinom, dieselom, plinom i pšenicom, objavio je ministar trgovine i industrije Hadži Norudin Azizi.

Azizi je rekao da njegovo ministarstvo radi na diverzifikaciji svojih trgovinskih partnera te da je Rusija talibanskoj vladi ponudila popust u odnosu na svjetske cijene roba.

To je prvi veći međunarodni gospodarski dogovor talibana otkad su se prije godinu dana vratili na vlast, a on bi mogao pomoći islamističkom pokretu da ublaži izolaciju koja ga je odvojila od svjetskog bankarskog sustava.

Nijedna država formalno ne priznaje tu skupinu koja je vodila 20 godina dug rat protiv zapadnih sila i njihovih afganistanskih saveznika prije no što je osvojila Kabul nedugo nakon američkog povlačenja.

Zapadne države upozoravaju talibane da prije priznanja moraju promijeniti svoj odnos prema ljudskim pravima, posebice ženama, te da moraju dokazati da su prekinuli veze s međunarodnim militantnim skupinama.

Talibane službeno ne priznaje ni Rusija, no Moskva je ugostila njihove čelnike uoči pada Kabula, a rusko veleposlanstvo jedno je od rijetkih preostalih u afganistanskoj prijestolnici.

Azizi je Reutersu rekao da dogovor uključuje nabavku oko milijun tona benzina, milijun tona dizela, 500 tisuća tona LNG plina i milijun tona pšenice godišnje.

Ruska državna agencija TASS u srijedu je citirala posebnog ruskog izaslanika za Afganistan Zamira Kabulova koji je potvrdio „početne dogovore“ oko goriva i hrane za Kabul.

Azizi je rekao da će dogovor imati probni rok nakon kojeg se očekuje da će dvije strane potpisati dugoročni dogovor.


17:42 Popravak oštećenog plinovoda Sjeverni tok 1 jedna je od opcija nakon što se procijeni šteta, izjavio je u srijedu operater, a analitičari ističu da plin iz Rusije može stizati u Europu i preostalom neoštećenom cijevi Sjevernog toka 2.

Operater plinovoda Nord Stream želi utvrditi štetu što je prije moguće, odnosno čim vlade ukinu zabranu pristupa zoni istjecanja plina, rekao je glasnogovornik.

Odbio je navesti pojedinosti o mogućim troškovima i tko će ih snositi.

Glasnogovornik tvrtke Nord Stream 2 Ulrich Lissek rekao je pak da "trenutačno nitko ne može ozbiljno reći kakva je dolje situacija", ali da je "strukturni integritet plinovoda sigurno jako oštećen".

Tvrtki će istraživanje ili popravak plinovoda vjerojatno će biti otežani budući da je od početka godine pod američkim sankcijama.

Analitičari pak drže da bi ruski plin još mogao stizati u Europu jednom cijevi Sjevernog toka 2 kapaciteta 27,5 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Aleksej Grivach iz moskovskog Fonda za nacionalnu energetsku sigurnost rekao je da je cjevovod još treba ispitati i da je još pod radnim tlakom.

"Ako se stvari poslože, može raditi, pod uvjetom da ima dozvolu regulatora", rekao je Grivach.

Igor Galaktionov iz brokerske kuće BCS Mir Investitsiy slaže se s njegovom ocjenom.

"Sudeći po javno dostupnim informacijama, jedna je linija ostala neoštećena. Teoretski, ako bude donesena politička odluka i ako se podesi oprema za procesuiranje plina, opskrba je preko te veze moguća", rekao je Igor Galaktionov iz brokerske kuće BCS Mir Investitsiy.

Gazprom nije odgovorio na upit da komentira te procjene.

Europa je pokrenula istragu o istjecanju velike količine plina iz dva ruska plinovoa u Baltičko more. Švedska, Njemačka i Danska nagađaju da je riječ o sabotaži, ali ne navode tko bi iza nje stajao.

Ni Rusija ne isključuje tu mogućnost i namjerava sazvati sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o šteti na plinovodima, napisala je a Telegramu glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova.

Njemačka je blokirala projekt plinovoda Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina, nakon što je Rusija službeno priznala dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini, samo dva dana prije početka invazije na susjednu zemlju.

Plinovod ide gotovo paralelno sa Sjevernim tokom 1. Njegova gradnja započela je 2011. godine a završena je u rujnu 2021. godine, ali cjevovod nikada nije proradio.

Njemačka agencija za mreže obustavila je postupak certifikacije u studenome prošle godine uz obrazloženje da operater mora biti registriran u Njemačkoj a ne u Švicarskoj.


16:58 Ruska republika Sjeverna Osetija koja graniči s Gruzijom i gdje u dugim kolonama stoje automobili s Rusima koji bježe pred vojnom mobilizacijom, priopćila je u srijedu da ograničava ulazak vozila na svoj teritorij.

Kako navodi službena mreža mjesne vlade na Telegramu, čelnik te regije Sergej Menjajlo potpisao je izvršnu uredbu kojom se "ograničava ulazak putničkih vozila na teritorij Sjeverne Osetije", osim rezidentima i turistima.

Po toj uredbi osobe koje putuju u ljetne kampove i u druge turističke objekte u toj republici bit će izuzete. Stanje pripravnosti proglašeno je u nekolikim okruzima, pa i u glavnom gradu Vladikavkazu.

Ova odluka će otežati kretanje između Vladikavkaza i Tbilisija, gruzijskoga glavnog grada 200 km južno, kamo su se sklonili mnogi Rusi od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Nakon Putinova prošlotjednog proglašenja "djelomične" mobilizacije radi ofenzive u Ukrajini, deseci tisuća Rusa otišli su u susjedne zemlje, napose u Gruziju, Kazahstan i Mongoliju.

Egzodus je tolik da su ruske sigurnosne službe u utorak otvorile "pokretni" ured za mobilizaciju na granici s Gruzijom kako bi zaustavile one koji žele pobjeći od vojske.

Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da gotovo 10.000 Rusa svakodnevno prelazi granicu.


16:27 Moskva traži sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog "provokacija" na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, rekla je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u objavi na Telegramu. Oba plinovoda ozbiljno su oštećena početkom ovog tjedna u, kako mnogi sumnjaju, namjernom napadu, prenosi prokremaljska Russia Today.

Danske vlasti potvrdile su u ponedjeljak curenje plina na plinovodima nedaleko od otoka Bornholma u Baltičkom moru, nakon što je operater plinovoda izvijestio o gubitku tlaka u plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Švedske i danske vlasti kasnije su rekle da je došlo do niza podvodnih eksplozija.

Ruski, američki i švedski dužnosnici tada su rekli da je šteta mogla biti posljedica ciljanog napada na infrastrukturu cjevovoda.


14:53 Njemačke vlasti izrazile su bojazan da će Sjeverni tok 1 postati ‘zauvijek neupotrebljiv‘ nakon incidenata koji su uzrokovali curenje plina u Baltičko more, u blizini danskog otoka Bornholm.

Tagesspiegel citira vladine izvore koji upozoravaju da će velike količine slane vode ući u cjevovode i uzrokovati koroziju ako se mjesta na kojima curi žurno ne poprave. Zbog složenosti incidenta, stručnjaci i dužnosnici bliski vladinim krugovima smatraju da bi za popravak trebalo angažirati državne aktere.

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht rekla je da njemačka mornarica sudjeluje u istrazi oko curenja, dodajući da se ova situacija mora brzi razjasniti te da odgovorni moraju biti identificirani.

- Navodna sabotaža na plinovodu još je jedan podsjetnik da ovisimo o kritičnoj infranstrukturi, ali i podvodnoj, rekla je.


13:49 Zagreb će za manje od mjesec dana biti domaćin prvog, povijesnog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme, kada će 25. listopada ugostiti šefove parlamenata i delegacije pedesetak država Europe i svijeta, a među njima vrlo vjerojatno i Nancy Pelosi, predsjednicu Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, koja je to usmeno najavila predsjedniku ukrajinske Vrhovne Rade Ruslanu Stefančuku na nedavno održanom samitu G7.

Bit će to jedan od najvećih međunarodnih političkih samita održanih u Hrvatskoj još od 2019. i samita Kina +16 i kongresa Europske pučke stranke, a prvi ikada takve važnosti održan na parlamentarnoj razini.

Delegatima koji će sudjelovati na samitu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uživo će se video-vezom obratiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Opširnije pročitajte OVDJE


13:20 Američko veleposlanstvo u Moskvi pozvalo je državljane SAD-a da odmah napuste Rusiju.

I bugarska i poljska vlada pozvale su svoje državljane da hitno napuste Rusku Federaciju pošto bi se mogao otežati prelazak granice i zatvoriti granični prijelazi, dok sve više ljudi bježi od prisilne mobilizacije u Rusiji, piše u srijedu Guardian.

"Poziva se da se suzdržite od putovanja u Rusku Federaciju i preporučuje se da bugarski državljani u Ruskoj Federaciji razmotre mogućnost napuštanja zemlje što je prije moguće, koristeći trenutno raspoloživa prijevozna sredstva", priopćilo je u utorak bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je sličan poziv, izvijestio je poljski TVP. Objavili su da je Poljska obustavila letove s Rusijom i pozvala građane koji se nalaze u Rusiji da je napuste.

"U slučaju drastičnog pogoršanja sigurnosne situacije, zatvaranja granica ili drugih nepredviđenih okolnosti, evakuacija bi mogla biti znatno otežana ili čak nemoguća...Državljanima Republike Poljske, koji su na teritoriju Ruske Federacije, preporučamo da napuste njezin teritorij raspoloživim komercijalnim i privatnim sredstvima", navodi se u priopćenju.

Od 21. rujna kada je Kremlj objavio djelomičnu mobilizaciju pričuvnog sastava ruske vojske deseci tisuća vojno sposobnih muškaraca izbjegli su iz Rusije, posebno u bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji te na Kavkazu.


12:40 Tvrdnje da Rusija stoji iza mogućeg napada na plinovode Sjeverni tok su "glupe", rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja te dodao da Moskva primjećuje naglo povećanje profita američkih kompanija koje opskrbljuju Europu plinom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u dnevnom konferencijskom pozivu s novinarima da je potrebno istražiti incident i da se ne zna rok popravka oštećenih cjevovoda.

Europa istražuje navode Njemačke, Danske i Švedske o napadima koji su uzrokovali curenje plina iz dva ruska plinovoda u Baltičko more. "To je prilično predvidljivo i predvidljivo glupo", rekao je Peskov na tvrdnje da je Rusija možda odgovorna za navodni napad.

"To je veliki problem za nas jer su, kao prvo, obje linije Sjevernog toka 2 napunjene plinom - cijeli sustav je spreman za pumpanje plina, a plin je jako skup...Sada plin odlazi u zrak", rekao je glasnogovornik Kremlja.

"Prije iznošenja bilo kakvih tvrdnji, trebali bismo pričekati istragu ovih pukotina, je li došlo do eksplozije ili ne", napomenuo je Peskov. Informacije o incidentu mogu se očekivati ​​iz Danske i Švedske, dodao je.

Nord Stream AG, operater mreže, objavio je u utorak da su tri od četiri obalne linije plinovodnog sustava Sjeverni tok pretrpjele "neviđenu" štetu u jednom danu. Plinovod Sjeverni tok nije isporučivao plin do trenutka incidenta.

Sjeverni tok 1 izvijestio je o značajnom padu tlaka koje je uzrokovano curenjem plina iz obje linije plinovoda, dok je Sjeverni tok 2 objavio da je u ponedjeljak zabilježen nagli pad tlaka u liniji A.


11:50 Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, lideri Donbassa i Luhanska, hitno su otputovali u Moskvu, javlja ruska agencija RIA. Razlog je, kako navodi RIA, dovršavanje procedure vezane uz pripojenje tzv. DPR-a i LPR-a Rusiji.

Inače, DPR i LNR priznaju samo tri države koje su članice UN-a - Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.


11:40 Poljski europarlamentarac i njihov bivši šef diplomacije, Radek Sikorski, šokirao je javnost svojom objavom na Twitteru u kojoj je SAD-u zahvalio jer su "digli u zrak plinovod Sjevernog toka".

- Jedina smisao Sjevernog toka bilo je da Putin može nekažnjeno ucjenjivati ​​ili voditi rat protiv istočne Europe, poručio je poljski diplomat SIkorski na Twitteru. Dodao je i kako oštećenje na plinovodu neće uzrokovati nestašicu jer ima dovoljno kapaciteta preko drugih plinovoda.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova sada tvrdi kako je objava Sikorskog ‘službena potvrda da je ‘riječ o terorističkom napadu‘.


11:15 Bugarska i poljska vlada pozvale su svoje državljane da hitno napuste Rusku Federaciju pošto bi se mogao otežati prelazak granice i zatvoriti granični prijelazi, dok sve više ljudi bježi od prisilne mobilizacije u Rusiji, piše u srijedu Guardian.

"Poziva se da se suzdržite od putovanja u Rusku Federaciju i preporučuje se da bugarski državljani u Ruskoj Federaciji razmotre mogućnost napuštanja zemlje što je prije moguće, koristeći trenutno raspoloživa prijevozna sredstva", priopćilo je u utorak bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je sličan poziv, izvijestio je poljski TVP. Objavili su da je Poljska obustavila letove s Rusijom i pozvala građane koji se nalaze u Rusiji da je napuste.

"U slučaju drastičnog pogoršanja sigurnosne situacije, zatvaranja granica ili drugih nepredviđenih okolnosti, evakuacija bi mogla biti znatno otežana ili čak nemoguća...Državljanima Republike Poljske, koji su na teritoriju Ruske Federacije, preporučamo da napuste njezin teritorij raspoloživim komercijalnim i privatnim sredstvima", navodi se u priopćenju.

Od 21. rujna kada je Kremlj objavio djelomičnu mobilizaciju pričuvnog sastava ruske vojske deseci tisuća vojno sposobnih muškaraca izbjegli su iz Rusije, posebno u bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji te na Kavkazu.


10:35 Ukrajina je u srijedu rekla da su referendumi u četiri ukrajinske oblasti o pridruženju Rusiji "ništavni i bezvrijedni" te da će Kijev nastaviti u nastojanjima da oslobodi svoja područja pod ruskom okupacijom.

Ukrajina je pozvala međunarodne partnere da nametnu još strože sankcije Rusiji a Kijevu dostave još više vojne pomoći.

Ministarstvo vanjskih poslova je također poručilo da Ukrajina nikada neće pristati na ruske ultimatume.

"Prisiljavajući ljude pod prijetnjom oružja da ispune neki listić je još jedan u nizu ruskih zločina tijekom agresije na Ukrajinu", dodaje se u priopćenju.

Opisujući referendume kao prevaru, ministarstvo ističe da oni "nemaju nikakve veze s izražavanjem volje" naroda i stoga nemaju nikakve posljedice za ukrajinski "administrativno teritorijalni sustav i međunarodno priznate granice".

Proruske vlasti u ukrajinskim oblastima Zaporižija, Herson, Luhansk i Doneck su u utorak proglasili pobjedu na referendumima o pridruženju Ruskoj Federaciji.

Kijev odgovara da ima pravo vratiti svoj teritorij vojnim i diplomatskim sredstvima i da će nastaviti na tome raditi.

"Pokušaji Moskve da uspostavi nove linije razgraničenja ili oslabi međunarodnu potporu Ukrajini neće uspjeti", piše u priopćenju.

Ukrajina od EU-a, NATO-a i G7 posebice očekuje vojnu pomoć, uključujući tenkove, borbene zrakoplove, dalekometno topništvo te sustave protuzračne obrane.


09:25 EU će ojačati zaštitu svoje energetske infrastrukture nakon incidenata koji su uzrokovali curenje plinovoda Sjeverni tok, rekao je u srijedu visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

Izvan upotrebe zbog rata u Ukrajini, plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora bili su pogođeni dvjema podvodnim eksplozijama, a Europska unija je u srijedu obećala čvrsti odgovor na tu sabotažu.

U blizini danskog otoka Bornholm, između juga Švedske i Poljske, uočena su tri mjesta na kojima plin istječe, a mjehurići su bili vidljivi na površini promjera od 200 metara do jednog kilometra, priopćila je ranije danska vojska.

U ponedjeljak je uočeno curenje plina iz cjevovoda Sjeverni tok 2, a nekoliko sati kasnije je plin počeo curiti i iz plinovoda Sjeverni tok 1, a prije incidenta švedski, norveški i danski seizmološki zavodi su zabilježili dvije podvodne eksplozije, koje su "vjerojatno posljedica detonacije".

"Sve dostupne informacije ukazuju da su ta curenja rezultat namjernog čina", rekao je Borrell u izjavi.

"Podržat ćemo svaku istragu čiji je cilj u potpunosti razjasniti što se dogodilo i zašto, te ćemo poduzeti daljnje korake za povećanje naše otpornosti u okviru energetske sigurnosti."

Borrell je rekao da je svako namjerno ometanje europske energetske infrastrukture krajnje neprihvatljivo i da će na njega biti odgovoreno "snažnim i jedinstvenim odgovorom".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u utorak navečer na Twitteru napisala da je s danskom premijerkom Mette Frederiksen "razgovarala o sabotaži dvaju plinovoda".

"Ključno je istražiti te incidente i učiniti sve da rasvijetlimo okolnosti zbog kojih je do njih došlo (...) svaki namjerni poremećaj europske energetske infrastrukture je neprihvatljiv i izazvat će najčvršći mogući odgovor!, kazala je von der Leyen.

Ranije je Frederiksen rekla da "vlasti misle da je riječ o namjernim radnjama"

"Ne govorimo o nesretnom slučaju", rekla je premijerka Mette Frederiksen na tiskovnoj konferenciji.

Švedska i Danska, međutim, ne smatraju da je riječ o napadu na njih jer su se incidenti dogodili izvan njihovih teritorijalnih voda, u isključivom gospodarskom pojasu, objavila je vlada.

Ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je u srijedu za javnu televiziji SVT da moguća sabotaža plinovoda Sjeverni tok ne predstavlja napad na Švedsku.

"To nije napad na Švedsku jer se nije dogodio na našem teritoriju. To je međunarodni incident", rekla je Linde.

Potvrdila je da je američki državni tajnik Anthony Blinken ponudio potporu te da su obaviješteni i EU i NATO.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki ukazuje na rusku umiješanost.

"Jasno je da se radi o sabotaži koja najvjerojatnije navješćuje sljedeću fazu eskalacije situacije u Ukrajini", rekao je Morawiecki, koji je u utorak otvorio plinovod koji povezuje Norvešku i Poljsku.

Norveška je odlučila "pojačati pripreme za odgovor na hitna stanja koja se tiču kopnene i podmorske infrastrukture" te najavila aktivniju upotrebu dronova.

Sjevernim tokom 1 doprema se plin iz Rusije prema Europi, a Sjeverni tok 2 trebao je dopremati ruski plin također kroz Baltičko more do Njemačke i dovršen je krajem prošle godine. SAD mu se protivio, tvrdeći da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu. Kritizirala ga je i Ukrajina, žaleći se da će izgubiti prihod od tranzita ruskog plina.

Njemačka ga je zbog ruske invazije na Ukrajinu stavila na led. U trenutku kada ga je njemački kancelar Olaf Scholz blokirao zbog ruske invazije na Ukrajinu, u plinovodu je isporuku čekalo 300 milijuna prostornih metara plina.


07:25 Jedan bivši agent CIA-e tvrdi da su šanse da Rusija upotrijebi nuklearno oružju sve veće.

"Mislim da su šanse za deeskalaciju blizu nuli", rekao je bivši agent CIA-e Robert Baer za CNN. Dodao je i kako Putin ne može nastaviti biti predsjednik Rusije u situaciji u kojoj je "jasno vidljivo da gubi u Ukrajini”.

"Šanse da će upotrijebiti nuklearno oružje - barem taktičko nuklearno oružje - rastu iz dana u dan", dodao je Baer, ​​misleći na manje nuklearno oružje namijenjeno za upotrebu na bojnom polju.


07:05 Šef CIA-e William Burns rekao je da je ljudstvo samo jedan od problema s kojima se suočava ruska vojska. - Čak i ako Putin uspije mobilizirati 300.000 vojnika, on će ih zapravo na front baciti kao topovsko meso. Mnogi neće biti pravilno obučeni, neće imati potrebnu opremu, a ni logističku podršku. Putinova vojska ima puno drugih problema, a ljudstvo je samo jedan, rekao je Burns.


05:30 Kanada će se usprotiviti ponovnom izboru Rusije u agenciju UN-a za zrakoplovstvo, rekao je u utorak za Reuters Omar Alghabra, kanadski ministar prometa, na marginama skupštine Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO).

"Važno je da se Rusija smatra odgovornom za svoje postupke i nećemo podržati nominaciju Rusije za Vijeće", rekao je Alghabra.

Glasovanje za izbor zemalja u Upravno vijeće ICAO-a od 36 članova održat će se u subotu.

Upitan očekuje li da će drugi slijediti njihov primjer, Alghabra je rekao da razgovaraju s drugim zemljama. "Razgovaramo s našim saveznicima i zemljama istomišljenicima o tome što možemo učiniti da kolektivno odgovorimo", rekao je Alghabra.

Rusija je zatvorila svoj zračni prostor za zrakoplovne prijevoznike iz 36 zemalja, uključujući svih 27 članica Europske unije, kao odgovor na sankcije povezane s Ukrajinom usmjerene na njezin zrakoplovni sektor nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ruska federacija pri ICAO-u nije bila odmah dostupna za komentar.

Skupština ICAO-a od 193 zemlje, koja se održava svake tri godine, prva je nakon što je početka pandemije covida-19.

Predstavnik Ruske Federacije zatražio je od skupštine da osudi javne izjave i postupke skupine zemalja, "uključujući uvođenje zabrana korištenja suverenog zračnog prostora".

Povjerenica Europske unije za promet, Adina Valean, ocijenila je da Rusija ne bi trebala biti u 36-članom vijeću ICAO-a.


05:05 Poljski ministar vanjskih poslova, Zbigniew Rau, rekao je da bi odgovor NATO-a na bilo kakvu upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini ne bi trebao nuklearan, ali da bi trebao biti "razoran".

Govoreći o posjetu Washingtonu, Rau je rekao kako je NATO savez u procesu slanja te poruke Moskvi.

Ruski vojni debakl u Ukrajini, gdje su njene snage potisnute na istoku zemlje, povećao je zabrinutost da bi očajni Vladimir Putin mogao pribjeći uporabi nuklearnog oružja, vjerojatno taktičke bojeve glave manje snage, kako bi šokirao Ukrajinu i zaustavio njihovu protuofenzicu.

"Koliko znamo, Putin prijeti da će na ukrajinskom tlu upotrijebiti taktičko nuklearno oružje, a ne da će napasti NATO, što znači da bi NATO trebao odgovoriti na konvencionalan način", rekao je Rau za NBC News. “Ali odgovor bi trebao biti razoran. I pretpostavljam da je ovo jasna poruka koju NATO savez upravo sada šalje Rusiji."


05:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je u utorak osudio referendum koji su proruske vlasti provele u četiri ukrajinske pokrajine nazvavši ga farsom te izjavio da će Ukrajina braniti svoje ljude koji žive pod okupacijom.

"Ova farsa na okupiranim područjima ne može se nazvati čak ni imitacijom referenduma", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Proruske vlasti četiriju ukrajinskih pokrajina pod nadzorom Rusije objavile su u utorak da se prema prvim rezultatima referenduma o pripojenju Rusiji izjasnilo 96 posto birača.

Zelenski je rekao kako će Ukrajina braniti svoje ljude koji još uvijek žive pod okupacijom u četiri područja u kojima su održan referendum, u regijama Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona te u dijelovima regije Harkiv koji je još uvijek pod okupacijom.

Ne iznoseći detalje, najavio je dobre vijesti koje će uskoro stići s fronta. "Napredujemo i oslobodit ćemo našu zemlju", rekao je.


23:55 Iz oba podvodna plinovoda Sjeverni tok koja Rusiju povezuju s Njemačkom ispod Baltičkog mora i nisu u upotrebi zbog rata u Ukrajini, istječe plin, čemu su prethodile podvodne eksplozije, zbog čega Danska i Švedska misle da je riječ o sabotaži.

U ponedjeljak su se u blizini danskog otoka Bornholm te između juga Švedske i Poljske mogla vidjeti tri mjesta na kojima plin istječe, a mjehurići su bili vidljivi na površini širine od 200 metara do jednog kilometra, pokazuju snimke.

"Vlasti misle da je riječ o namjernim radnjama. Ne govorimo o nesretnom slučaju", rekla je premijerka Mette Frederiksen na tiskovnoj konferenciji u utorak navečer.

"Čule su se detonacije i vjerojatno je riječ o sabotaži", rekla je i švedska premijerka u ostavci Magdalena Andersson na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji.

Švedska, kao i Danska, ne smatra da je riječ o napadu na nju jer su se incidenti dogodili izvan njenih teritorijalnih voda, u isključivom gospodarskom pojasu, objavila je vlada.

Danska i Švedska su u utorak ujutro potvrdile da postoje tri mjesta istjecanja na dvama plinovodima.

Švedski, norveški i danski seizmološki zavod zabilježili su dvije podvodne eksplozije, koje su "vjerojatno posljedica detonacije" prije incidenta.


22:57 Sjedinjene Države neće započeti s isporukom sofisticiranih NASAMS protuzračnih obrambenih sustava Ukrajini još dva mjeseca, objavio je Pentagon u utorak, osporavajući izvješća koja sugeriraju da ih je Ukrajina već primila.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pogrešno je citiran tijekom vikenda u transkriptu televizijskog intervjua na engleskom jeziku sugerirajući da su sustavi naoružanja isporučeni.

"Face the Nation" CBS Newsa ispravio je transkript, priznajući pogrešku u prijevodu, a Pentagon je potvrdio da Nacionalni napredni raketni sustav zemlja-zrak (NASAMS) još nije isporučen.

"SAD još nije isporučio NASAMS Ukrajini u ovoj fazi. Očekujemo da će prva dva biti isporučena unutar sljedeća dva mjeseca ili tako nešto", rekao je brigadni general Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona, na konferenciji za novinare.

Kijev već dugo traži NASAMS.

Sjedinjene Države su do sada odobrile slanje Ukrajini ukupno osam NASAMS-a, a Ryder je rekao da će preostalih šest biti "dugoročne" isporuke.

Oružje je dio veće, više od 15 milijardi dolara vrijedne američke sigurnosne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače, prema američkoj vladi.

Oružje dobavljeno sa Zapada bilo je od vitalnog značaja za Kijev koji je ponovno zauzeo velike dijelove sjeveroistočne Ukrajine u uspješnoj protuofenzivi ranije ovog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:49