POGLEDAJTE SPOT

Rusija pokrenula kampanju regrutacije novih vojnika: ‘Jesi li muškarac? Pa budi muško!‘

Oglas poziva muškarce da potpišu ugovor s ruskim ministarstvom obrane za plaću od 204.000 rubalja mjesečno

Slika iz ruskog videa za mobilizaciju

 Twitter Screenshot/

Ruska je vojska pokrenula videokampanju kako bi privukla više profesionalnih vojnika za ratovanje u Ukrajini. Kampanja izaziva zainteresirane da pokažu da su ‘pravi muškarci‘ i zamijene obični civilni život bojnim poljem, prenosi The Guardian.

Oglas kojeg prati rock glazba dolazi nakon izvješća britanske vojne obavještajne službe i ruskih medija, koji sugeriraju da Moskva nastoji regrutirati do 400.000 profesionalnih vojnika, i to na dobrovoljnoj osnovi, kako bi ojačala svoje snage u Ukrajini.

Oglas je do sada pušten na glavnim ruskim društvenim mrežama. Poziva muškarce da potpišu ugovor s ruskim ministarstvom obrane za plaću od 204.000 rubalja (2.495 dolara) mjesečno, a video snimka počinje prikazom muškarca u vojnoj uniformi kako drži mitraljez.

Zatim je isti muškarac prikazan u uniformi zaštitara supermarketa uz natpis:

- Je li ovo vrsta branitelja kakvim ste sanjali postati?, piše u videu.

Nakon toga se vidi kako čovjek hoda kroz maglu s drugim vojnicima, a sve izgleda kao bojno polje. Zatim je prikazan kao trener u teretani koji pomaže klijentu dizati utege.

- Je li tvoja snaga zaista ovdje?, pita se u videu, a zatim se vide kadrovi taksista koji se opet pretvaraju u kadrove vojnika na bojnom polju.

- Ti si muškarac. Budi muškarac, zaključuje se na kraju videa.

Podsjetimo, nakon pokretanja djelomične mobilizacije u rujnu, koja je natjerala desetke tisuća ruskih muškaraca na bijeg iz zemlje, vlasti govore da neće biti drugog poziva za mobilizaciju već nastoje regrutirati dobrovoljce.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana u ruskoj su prijestolnici osvanuli plakati koji traže profesionalne vojnike, a na njima piše ‘naša je profesija braniti domovinu‘. Potencijalnim regrutima je obećano ‘poštovanje, časna profesija i pristojna plaća‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:48