DIPLOMATSKA NOTA

Rusija od Njemačke traži da opsadu Lenjingrada proglasi genocidom: ‘Inzistiramo na službenom priznanju‘

Opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Petersburga, koji se našao u obruču Wehrmachta i njegovih saveznika

Vladimir Putin i Olaf Scholz

 Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via Afp

Rusija od Njemačke traži da opsadu Lenjingrada tijekom Drugog svjetskog rata prizna kao genocid, a ne samo kao ratni zločin, javljaju njemački mediji u srijedu.

"Rusko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je njemačkom ministarstvu odgovarajuću diplomatsku notu", prenose njemački mediji izvješće ruske novinske agencije Tass.

Kako se navodi, u spomenutoj noti se ukazuje na "kontradiktoran odnos" prema povijesnim događajima: Njemačka zločine počinjene tijekom kolonijalne vladavine u Africi naziva genocidom, dok zločine nacionalsocijalista počinjene nad narodima Sovjetskog Saveza ne.

"Rusija inzistira na službenom priznanju ovakvih nedjela Trećeg Reicha kao genocid", stoji u ruskoj noti.

Tijekom opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Petersburga, koji se našao u obruču Wehrmachta i njegovih saveznika 1941.-1944., koja je trajala 900 dana, život je izgubilo, prema nekim procjenama, preko 1,1 milijuna stanovnika. Bezbrojni civili umrli su od gladi ili se smrznuli.

"Opsada Lenjingrada bila je užasan ratni zločin koji je njemački Wehrmacht nanio Lenjingradu i njegovom stanovništvu", navodi njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Navedeno je da je njemačka vlada to naglasila u nekoliko navrata i ostaje pri tom pravnom mišljenju.

Rusija Njemačkoj također predbacuje isplatu odštete samo židovskim žrtvama blokade. "Rusija u ovakvoj praksi vidi čin diskriminacije po etničkom načelu", navodi se u diplomatskoj noti.

Njemačka ovu praksu objašnjava činjenicom da su Židovi tijekom Drugog svjetskog rata bili posebno proganjani od nacionalsocijalističke Njemačke. Odšteta ostalim građanima je, po mišljenju Njemačke, pokrivena ratnim reparacijama koje je platila nakon 1945. Kao humanitarnu gestu, međutim, njemačka vlada od 2019. financira socijalnu i medicinsku pomoć za preživjele opsade u Sankt Peterburgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:58