SATELITSKE SNIMKE OTKRIVAJU

Rusi su podigli brutalnu obranu prije velikog napada, ali sve bi moglo biti dio zlokobnog plana...

Analitičari ističu da ukrajinske snage mogu koristiti slične satelitske snimke kako bi zaobišle mnoge ruske obrambene strukture
 /Profimedia

Odmaralište na plaži prepuno je utvrda, a glavna cesta obrubljena protutenkovskim jarcima. Satelitska analiza koju je proveo BBC Verify otkrila je neke od opsežnih obrambenih sustava koje je izgradila Rusija dok se priprema za veliki ukrajinski protunapad.

Nakon mjeseci zastoja protuofenziva će vjerojatno biti ključni test za Ukrajinu koja nastoji dokazati da može postići značajne dobitke na bojnom polju s oružjem koje je dobila od Zapada.

Proučavajući stotine satelitskih slika, BBC je identificirao neke ključne točke u izgradnji rovova i drugih utvrda u južnoj Ukrajini od listopada.

Ove četiri lokacije nude uvid u to što Rusija očekuje od protuofenzive i na kakvu obranu bi ukrajinske snage mogle naići.

1. Zapadna obala Krima

Krim, koji je 2014. zauzela Rusija, prije je bio poznat po svojim odmaralištima na plaži. Sada je obala duga 25 km, na kojoj inače stoje ležaljke i suncobrani, prepuna obrambenih struktura koje su postavile ruske trupe.

Uz samu obalu su ‘zmajevi zubi‘: betonski blokovi u obliku piramide, dizajnirani da zapriječe put tenkovima i drugim vojnim vozilima. Iza njih se vidi linija rovova koja pruža zaštitu od nadolazećih napada. Uzduž rovova može se uočiti i nekoliko bunkera.

Hrpe stabala, strojevi za kopanje i skladišta zmajevih zuba duž obale sugeriraju da su građevinski radovi još uvijek bili u tijeku kada je slika snimljena u ožujku.

Neki vojni stručnjaci sugeriraju da je obrana vjerojatno mjera predostrožnosti, a ne znak da Rusija očekuje napad s mora, budući da Ukrajina ima mali pomorski kapacitet.

"Utvrde su vjerojatno postavljene kako bi odvratile bilo kakvu hrabru ukrajinsku operaciju napada na Krim s mora, a ne s kopna", ističe obavještajna analitičarka Layla Guest.

BBC Verify uspio je identificirati druga ključna mjesta utvrđenja tako što je odredio pojedinačne lokacije rovova iz videozapisa na društvenim mrežama.

Nakon što je otkrivena točna lokacija, bilo je moguće pratiti cijelu mrežu rovova pomoću satelitskih slika.

2. Tokmak

Mali grad Tokmak leži na ključnoj ruti na jugoistoku zemlje koju bi ukrajinske snage mogle iskoristiti da odsjeku Krim od ostalog teritorija kojeg drži Rusija.

Bilo je izvješća da su ukrajinski civili iseljeni kako bi se grad pretvorio u vojnu utvrdu. To bi vojnicima omogućilo pristup zalihama i bazu u koju bi se mogli povući.

Satelitska slika Tokmaka pokazuje da je mreža rovova u dvije linije iskopana sjeverno od grada, što je smjer iz kojeg bi Ukrajina morala napasti.

Iza ovih rovova nalazi se daljnji prsten utvrda oko grada, s tri sloja obrane koji se mogu jasno vidjeti na satelitskoj snimci izbliza.

Na snimci se vidi i protutenkovski jarak, zatim niz "zmajevih zuba" 250m dalje, a 300m dalje je mreža rovova nakon kojih se nalaze topnički položaji.

Protutenkovski jarak je obično dubok najmanje 2,5 m i dizajniran tako da "zarobi" sve neprijateljske tenkove koji ga pokušaju prijeći.

No to nisu sve zamke koje čekaju ukrajinske snage.

Mark Cancian iz Centra za strateške i međunarodne studije ističe kako su između tri obrambene linije Tokmaka vrlo vjerojatno skrivene i mine.

“Minska polja su standardni dio svake obrane, a Rusi su ih intenzivno koristili tijekom cijelog rata. Ovdje će biti bolje skrivena, usporavajući ukrajinske napade tako da drugi borbeni elementi, poput topništva i pješaštva, mogu pogoditi napadačke snage."

BBC Verify također je otkrio da su tri druga grada u blizini Tokmaka bila slično utvrđena.

3. Autocesta E105

Linija protutenkovskih jaraka i rovova sada se proteže duž 35 km dionice glavne autoceste E105, zapadno od Tokmaka.

Autocesta E105 je strateški važna jer povezuje Melitopolj koji drži Rusija na jugu, sa sjevernim gradom Harkivom koji drži Ukrajina. Strana kontrolira ovu prometnicu može se lako kretati po regiji.

Ako ukrajinske snage pokušaju koristiti ovu cestu, Rusi će ju vjerojatno gađati teškom artiljerijom. Rusija ima domet i do druge obližnje ceste - T401 - koja bi također mogla biti meta.

"Ako ukrajinske oklopne jedinice mogu doći do glavne ceste, mogu se kretati vrlo brzo. Cilj ruske obrane je gurnuti ih s cesta i usporiti", kaže Cancian.

4. Rivnopil, sjeverno od Mariupolja

Mariupolj ima strateški položaj između teritorija pod ruskom okupacijom na istoku i Krima na jugu.

Budući da Rusija očekuje da će ga Ukrajina pokušati ponovno zauzeti, BBC Verify odlučio je pogledati teritorij koji okružuje grad - što je dovelo do otkrića zbirke kružnih rovova.

Smješten u blizini malog sela Rivnopil oko 55 km sjeverno od Mariupolja, svaki kružni rov ima humak zemlje u sredini, vjerojatno ili za zaštitu topništva.

Kružni rovovi omogućuju vojnicima da se zaklone i pomaknu topništvo tako da može gađati u bilo kojem smjeru. To pokazuje da se Rusija priprema za obranu područja otvorenog tla (bez prirodne zaštite) uz širu mrežu rovova.

Analitičari ističu da ukrajinske snage mogu koristiti slične satelitske snimke kao i bespilotne letjelice kako bi identificirale i zaobišle mnoge ruske obrambene strukture.

"Rusi će stoga vjerojatno pokušati usmjeriti ukrajinske snage određenim rutama koje su jako minirane i unaprijed gađane ruskim topništvom", zaključuje Alexander Lord iz strateške savjetodavne tvrtke Sibylline Ltd.

Satelitske slike pokazuju očitu obranu - ali sve bi to moglo biti dio ruskog plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:42