U RUSKIM RUKAMA

Rusi oteli vikendicu Volodimira Zelenskog: ‘Prodat ćemo je i tim novcem financirati rat‘

Neprijatelji Rusije neće zarađivati na ruskom Krimu. Krim vraća svoja prava na brojne nekretnine, izjavio je Sergej Aksjonov

Vile na Krimu (ilustracija)

 Desintegrator/Alamy/Alamy/Profimedia/Desintegrator/alamy/alamy/profimedia

Rusija je nacionalizirala kuću za odmor Volodimira Zelenskog na obali Crnog mora na Krimu i planira je prodati kako bi financirala invaziju na Ukrajinu.

Čelnik Krima, kojeg je na tu poziciju postavila Moskva, koja je nezakonito anektirala poluotok 2014., u četvrtak je snimio video u kojem je najavio odluku lokalnog zakonodavstva o nacionalizaciji 57 nekretnina koje su pripadale ukrajinskim tajkunima i javnim osobama.

- Stan će biti stavljen na prodaju, a novac od iste iskoristit će se za potrebe specijalne vojne operacije, dio će otići i obiteljima poginulih vojnika te obiteljima mobiliziranih muškaraca - najavio je na ruskoj državnoj televiziji Vladimir Konstantinov, predsjednik parlamenta na Krimu koji je proglasila Rusija.

Sugerirao je i kako nekretnina ukrajinskom predsjedniku neće nedostajati.

- Naravno, to za Zelenskog nije velik gubitak - zaključio je.

- Neprijatelji Rusije neće zarađivati na ruskom Krimu. Krim vraća svoja prava na brojne nekretnine, uključujući zgradu u Simferopolju, koja pripada zabranjenom parlamentu Krimskih Tatara, kao i stan Olene Zelenske - izjavio je Sergej Aksjonov, govoreći o stanu ukrajinskog predsjednika koji je registriran na ime njegove supruge.

Bračni par Zelenski 2013. kupio je trosoban stan u primorskom gradu Livadiji na Krimu, no u njemu nikad nisu živjeli, prvo zbog renoviranja, a kasnije zbog ruske aneksije. Ruski državni mediji procjenjuju da nekretnina vrijedi oko 800.000 dolara.

Otkako je Rusija 2014. godine nezakonito pripojila Krim, traje masovno otimanje zemlje - samo u prvoj godini invazije bez imovine je ostalo najmanje 4000 poduzeća i pojedinaca. U mnogim slučajevima vlasnici su morali platiti mito kako bi ponovno potvrdili svoja vlasnička prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:01