SVI SE POVLAČE

Rusi ostaju bez softvera: Kritično smo ovisni o europskim tvrtkama i još ne znamo što učiniti

Strani softveri bili su instalirani u industrijske strojeve kako bi kontrolirali procese

Ilustracija

 Kirill Kudryavtsev/Afp/Profimedia

Ruska domaća industrija počinje se suočavati s problemima nakon što su se strane softverske kompanije, koje su pružale IT usluge, povukle iz zemlje zbog međunarodnih sankcija. Industrijski proizvođači poput Siemensa AG i SMS Groupa GmbH prekinuli su poslovanje s jednim od najvećih tržišta.

Njihovi računalni programi bili su nužni za pokretanje strojeva u ruskim tvornicama. Bloomberg je pričao s nekoliko dobavljača softvera koji smatraju da će sankcije sve više kočiti razvoj i proizvodnju. "Pristup i oslanjanje na piratstvo i zastarjele verzije (softvera) nije održiv", rekla je Elena Semenovskaja, analitičarka IDC-ja, vodeće globalne agencije za analizu tržišnih podataka.

Strani softveri bili su instalirani u industrijske strojeve kako bi kontrolirali procese. Proizvođači softvera čuvaju kodove za nadogradnju softvera do kojih će ubuduće sve teže dolaziti.

Gospodarstvo zemlje u padu je nakon invazije. Ruska vlada naglasila je kako će uvoz, koji je prekinut nakon sankcija, zamijeniti vlastitim proizvodima, no nije uzela u obzir da se njezina postrojenja oslanjaju na strane računalne programe.

Samo industrija čelika uložila je oko 3,2 bilijuna rubalja (59 milijardi dolara) u posljednja dva desetljeća kako bi obnovila kapacitete nakon pada Sovjetskog Saveza. Velik dio novca utrošen je za opremu koju su isporučile tvrtke poput Siemensa, SMS Groupa i Danieli & C. Officine Meccaniche SpA kako bi se povećala učinkovitost.

Situacija će možda biti i gora u naftnim i plinskim kompanijama gdje domaći softver čini samo pet ili deset posto i smatra se inferiornim onome koji je izrađen u inozemstvu. Lokalna proizvodnja hrane, koja je napredovala posljednjih godina, oslanja se na strane sustave poput MES-a koji se koristi za praćenje proizvoda od njegove proizvodnje do plasmana. Među njima je Ros Agro PLC, jedno od najvećih poljoprivrednih gospodarstava u zemlji čiji je predsjednik Maksim Basov nedavno na forumu u Sankt Peterburgu izjavio: "Kritično smo ovisni o europskim tvrtkama u smislu MES-a i još ne znamo što učiniti".

Ako padovi softvera dovedu do kvara opreme, postrojenja bi mogla zahtijevati zamjenske dijelove koje će biti teško nabaviti i koji su sve skuplji. Rusija je imala ambicije i u 5G sektoru, koje su sada potpuno skresane, što znači da bi zemlja mogla značajno zaostati za ostatkom svijeta u toj trenutačno ključnoj gospodarskoj grani.

U trenutku kada SAP SE i Microsoft Corp. zaustave ažuriranja i usluge za ruske tvrtke u kolovozu, državne službe i ruske kompanije mogle bi postati ranjive na sigurnosne povrede i viruse. Za razvijanje novih sustava možda će biti potrebne godine. Novi sustavi neće se pojaviti preko noći. Bilo je potrebno gotovo desetljeće i oko 100 milijuna dolara da se stvori ruska domaća alternativa Microsoft Officeu, rekao je Dmitrij Komisarov, programer MyOfficea, za Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:04