UBOJSTVO DARIJE DUGINE

Rusi objavili što se dogodilo u predgrađu Moskve, već upiru prstom u krivce: ‘Teroristi!‘

Istražitelji su rekli da je eksplozivna naprava bila pričvršćena za vozilo ispod vozačkog sjedala te da je tamo unaprijed postavljena

Aleksandar Dugin se hvata za glavu kraj zapaljenog automobila njegove kćeri Darje

 Twitter Screesnhot/

Denis Pušilin, čelnik proruskih separatista u Donecku, ne navodeći dokaze, optužio je „teroriste ukrajinskog režima“ za pokušaj „likvidacije Aleksandra Dugina“, nakon što je kći ruskog filozofa poginula u eksploziji automobila kod Moskve.

Darija Dugina, kći ideologa Kremlja Aleksandra Dugina, poginula je nakon detonacije eksploziva u automobilu u kojem je putovala, priopćili su istražitelji iz moskovske regije.

Ruski istražitelji su pokrenuli istragu o ubojstvu Dugine, novinarke i politologinje. Provest će forenzičku analizu da pokušaju otkriti što se dogodilo, a pritom razmatraju „sve verzije“. Istražitelji su rekli da je eksplozivna naprava bila pričvršćena za vozilo ispod vozačkog sjedala te da je tamo unaprijed postavljena. Istražitelji su dodali da vjeruju da je napad bio planiran te da je "plaćeničke prirode".

image

Očevid na mjestu stradavanja Darje Dugine

Handout/Investigative Committee of Russia/AFP

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova rekla je da će u slučaju da istraga pokaže da je Ukrajina kriva za ubojstvo Dugine to značiti da Kijev gaji politiku "državnog terorizma".

Vjeruje se kako je prava meta bio sam Dugin, filozof s velikim utjecajem na Kremlj koji je još 2008. najavljivao potencijalnu invaziju na Ukrajinu. TASS prenosi kako je vozilo bilo njegovo te da je on s kćeri prisustvovao na festivalu izvan Moskve.

image

Aleksandar Dugin se hvata za glavu kraj zapaljenog automobila njegove kćeri Darje

Twitter Screesnhot/

Novine Rosijskaja Gazeta pišu kako je Dugin u zadnji tren odlučio ići drugim vozilom.

Denis Pušilin, proruski čelnik Donecka koji za to optužuje Ukrajinu, na Telegramu je kazao kako će Darija Dugin ostati zapamćena kao „prava ruska cura“.

S druge strane, promatrači u Ukrajini smatraju kako njezine snage trenutno nisu sposobne izvesti takav napad. Visoki ukrajinski dužnosnik odbacio je optužbe o umiješanosti Ukrajine u incident, prenio je BBC.

"Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim, jer mi nismo kriminalna država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država", rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukraijnskog predsjednika.

Podoljak je ubojstvo Dugine naoko povezao s borbom za moć "raznih ruskih političkih frakcija" te sugerirao da je njezino ubojstvo "karmička osveta" za podršku koju su ona i njezin otac davali ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Aleksandar Dugin dugo zagovara ujedinjenje stanovništva koje govori ruski u veliki, novi ruski imperij. Njegov utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina predmet je rasprava - neki tvrde da ga čelnik Kremlja sluša, a drugi da je njegov utjecaj minimalan.

image

Aleksandar Dugin

Dzhavakhadze Zurab/Tass/Profimedia/Dzhavakhadze Zurab/Tass/Profimedia

Darija Dugina, za koje ruski mediji pišu da je bila tridesetogodišnjakinja, podržavala je ideje svog oca te se i sama pojavljivala u medijima gdje je pozitivno govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

image

Darja Dugina

Screenshot/Twitter
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:50