ODGOVOR SAD-u

Rusi negiraju da su pogubljivali vlastite vojnike: ‘To može izmisliti samo netko s bujnom maštom‘

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

John Kirby

 Brendan Smialowski/Afp

Ruski diplomati odbacili su u subotu kao laž optužbe Bijele kuće da je Moskva pogubljivala vlastite vojnike ako su odbili izvršiti zapovijedi na bojnom polju u Ukrajini.

"Tko god da je smislio ove nezemaljske laži mogla je biti samo osoba s razbuktalom maštom", objavilo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu u komentarima koje je prenijela novinska agencija RIA Novosti.

"I sve to samo kako bi opravdao neuspjelu, toliko publiciranu protuofenzivu svog (ukrajinskog) štićenika. Recimo s punom odgovornošću da su sve insinuacije o tome u komentarima glasnogovornika Bijele kuće laž", dodaje se u komentarima.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u četvrtak da američka vlada ima informacije da je ruska vojska pogubljivala vojnike koji odbijaju zapovijedi.

"Također imamo informacije da ruski zapovjednici prijete pogubljenjem cijelih postrojbi ako se budu htjele povući pred paljbom ukrajinskog topništva", rekao je.

Kirby nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Ukrajina je pokrenula protuofenzivu, kojom je povratila sela na jugu i istoku, ali se kreće sporije od prošlogodišnjeg napredovanja kroz okupiranu sjeveroistočnu Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da su ruski gubici značajno porasli u proteklom tjednu. To uključuje, rekao je, najmanje jednu brigadu vojnika koja pokušava napredovati prema istočnom gradu Avdivka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:56