PROCES ANEKSIJE

Rusi na okupiranim područjima masovno dijele državljanstvo, spominje se i datum refrenduma

Potpredsjednik ruske vlade Marat Husnulin rekao je da će 1. lipnja početi uručivati prve putovnice

Ruski vojnici

 Alexey Kudenko/Sputnik Via Afp

Putinov plan je zauzimanje cijele regije Donbas te oblasti Zaporižje i Hersona, smatraju zapadne obavještajne službe, pozivajući se na svoje izvore u Moskvi. Nakon toga, plan je najvjerojatnije pripajanje, odnosno anektiranje tih teritorija u sastav Ruske Federacije, na istom principu kako je to bilo s Krimom.

Na to da Rusija ima taj plan ukazuje i činjenica da je ruski predsjednik, unatoč borbama, potpisao uredbu o "ubrzanom i pojednostavljenom" davanju ruskoga državljanstva stanovnicima okupiranih dijelova Hersonske i Zaporiške oblasti te zauzetih dijelova Donbasa, a potpredsjednik ruske vlade Marat Husnulin potvrdio je da će već od 1. lipnja početi s uručenjem prvih putovnica. Na području Hersona prije rata je živjelo oko milijun ljudi, a u Zaporiškoj oblasti više od 1,6 milijuna stanovnika. Ruski mediji napominju da to ne znači i odricanje ili gubitak ukrajinskog državljanstva.

"Migracijska služba"

Ruska agencija Interfax javila je da je u okupiranom gradu Melitopolju otvorena prva ispostava ruske Federalne migracijske službe, koja obavlja poslove "ubrzanog izdavanja ruskih putovnica". Prema ruskim izvorima, već prvih dana 50 ljudi podnijelo je zahtjev za dobivanje ruskog državljanstva.

Podsjetimo da je Rusija još prije početka rata podijelila državljanstvo za gotovo milijun stanovnika u Donbasu koji su dotad kontrolirali kroz paradržavne tvorevine Luhansk i Doneck. Ova nagla podjela ruskog državljanstva na okupiranim područjima gdje se još vode borbe samo potvrđuje nagađanja da se Moskva priprema na aneksiju osvojenih područja.

Naime, instalirani predsjednik ruske okupatorske uprave u Zaporižji Vladimir Rogov rekao je u razgovoru za ruske medije kako "budućnost Zaporiške oblasti može biti samo jedna: pripajanje Rusiji kao ravnopravni i autonomni subjekt".

Alibi za otimanje

Zamjenik ruskih kvislinških vlasti u Hersonu, Kiril Stremousov, izjavio je da će u oblasti biti proveden referendum o pripajanju Rusiji. Prema nekim informacijama, referendum o pripajanju ili čak samo objava aneksije mogli bi biti provedeni 11. rujna, kad se u Rusiji održavaju lokalni izbori, a isti dan i u odmetnutoj gruzijskoj pokrajini Južnoj Osetiji trebalo bi se provesti izjašnjavanje o pripajanju Rusiji. I tamo su Rusi većini stanovnika dali državljanstvo te oni ravnopravno sudjeluju na ruskim izborima. To je i jedan od razloga što su Rusi već sada pokrenuli "operaciju putovnica" na okupiranim područjima kako bi imali alibi za kvazidemokratske mehanizme i otimanje tuđih teritorija.

Kako bi stvorili dojam da se na osvojenim teritorijima život normalizira, iz Mariupolja stiže vijest da od brodova koji su zatečeni u tamošnjoj luci stvaraju trgovačku flotu "Donecke republike". Riječ je o "nacionaliziranim" brodovima pod zastavama Paname, Malte, Dominikanske Republike, Ukrajine i Liberije. Kako javlja Radio Sloboda, okupatorske su vlasti preuzele tamo skladištenu pšenicu te metal, koji je u vlasništvu ukrajinskog oligarha Rinata Ahmetova i njegove tvrtke Metalloinvest, a radi se o izvozu u Italiju vrijednom oko 170 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:13