TABAK U PRVOJ LINIJI

‘Rusi gomilaju snage za nešto veće, a očit je njihov cilj. Ukrajinci? Zadnja akcija nije prošla kako su očekivali...‘

Vojni analitičar Igor Tabak prokomentirao je recentno stanje na bojištu u Ukrajini

Ukrajinska obrambena linija; ruski borbeni avion Su-34; ruski vojnik puca iz haubice

 Profimedia/

- Rusi su već neko vrijeme u naletu, to je sasvim jasno. A priča se i da sad gomilaju snage za nešto veće, kaže vojni političar s portala Obris.org Igor Tabak u novoj epizodi podcasta Prva linija.

S Tabakom s prokomentirali ključne događaje na bojištima diljem Ukrajine, osvrnuli smo se na eventualnu novu rusku ofenzivu, probleme koje imaju ukrajinske snage, a dotaknuli smo se i dva napada o kojima se dosta brujalo proteklih dana. Prvi je bio na rusku zračnu bazu Morozovsk u oblasti Rostov u Rusiji, a drugi na postrojenja NE Zaporižje.


Video podcasta pogledajte ispod


- Ukrajincima nedostaje streljiva, a trebat će vremena da će one zalihe koje je našla Češka diljem svijeta dođu do same fronte. Ruski pritisak se pak nastavlja po cijeloj dužni fronte, ali koncentriran je oko većih gradskih središta. Otkako su u veljači uzeli Avdiivku pomakli su se jedno 7,8 kilometara na Zapad - to nije puno, ali je napredak stalan. Prvu liniju obrane Rusi su prošli, sada polako pada i druga linija, a u pozadini je gradnja treće ukrajinske obrambene linije na koju će se uskoro preseliti borbe. Slična je situacija i kod Bahmuta gdje su se ruske snage pomakle na zapad prema gradu Časiv Jar, kroz čiju sredinu prolazi vodeni kanal i koji predstavlja veliku prirodnu prepreku. Novi, manji dio grada na istoku je od tog kanala i tamo se zadnjih dana vode borbe. Također, za razliku od lani, ove godine nema toliko ni one rasputice, zbog čega je teren bolje prohodan te su uvjeti za vojne operacije povoljniji, kaže Tabak i objašnjava da Ukrajince u zdanje vrijeme muči snažno rusko bombardiranje i to sredstvima velike eksplozivne moći.

Vođene bombe

- Radi se o preciznim zrakoplovnim bombama koja rade veliku štetu čak i kad ne pogode direktno i jako je teško napraviti utvrde koje bi izdržale takve udare, kaže vojni analitičar i dodaje da su recentni ruski raketni napadi napravili velike probleme ukrajinskom energetskom sektoru.

- Rusi, dok polako napreduju, skupljaju navodno snagu i za nešto veće, dok se Ukrajinci nastoje konsolidirati čekajući da im Zapad isporuči barem streljivo, ako ne i nešto više od toga. Rusija ustrajno mobilizira ljude i pribavlja dragovoljce iz svih zemalja svijeta, a skupljaju i materijal. Čovjek bi inače za neku veću operaciju očekivao početak ljeta, a što se zone napada tiče, čini mi se da je Harkiv, to jest Harkivska oblast, preambiciozan cilj. Kako sad izgleda, težište ruskog napredovanja je Časiv Jar kojem prilaze u sve široj fronti. No, od njega pa do granica Donjecke oblasti ima još 50-ak kilometara i još pet, šest većih gradova koje bi trebalo osvojiti. A dobe li Ukrajinci streljivo, ruski planovi počinju se znatno komplicirati, objašnjava Tabak.

Prošli tjedan Ukrajinci su se pohvalili da su izvršili veliki napad na zračnu bazu Morozovsk u ruskoj oblasti Rostov, a koja je značajna jer s nje djeluju borbeni avioni Su-34 koji ranije spomenutim vođenim, jedrećim bombama nanose velike probleme i gubitke braniteljima. Kijev je tvrdio da je uništeno do šest aviona, ali na svježim satelitskim snimkama to nije potvrđeno. Štoviše, čini se da nije došlo do veće štete.

- Ukrajina dronovima dugog dometa već neko vrijeme gađa ciljeve u Rusiji, od rafinerija do kompleksa vojne industrije. Dosta toga bilo je pogođeno, ali čini se da ovaj put to nije bio slučaj. To je stara baza, ozbiljno izgrađena, a ima i neku obranu. A kad se napadne rojem dronova, treba tu imati i sreće, dobrog ciljanja i možda slabije PZO da bi došlo do uspjeha. U ovom slučaju Ukrajinci su relativno brzi istrčali s procjenom štete i uništenih aviona, ali po snimkama se vidi da taj napad možda i nije bio toliko spektakularan koliko su se u Kijevu nadali.

Koliko je snažna ruska vojska

Zamjenik američkog državnog tajnika Kurt Campbell prije nekoliko dana iznio je procjenu da su Rusi svoje snage već obnovili na razinu jednaku ili vrlo blizu one kojom su raspolagali u osvit invazije na Ukrajinu prije dvije godine.

- S obzirom na to koliko zastrašujuće gubitke Rusi trpe u ljudstvu i tehnici na dnevnoj bazi, teško je zamisliti da bi te količine bile obnovljene, a kamoli na razine prije dvije ili tri godine. Meni je jako neozbiljno ovako špekuliranje o ruskim zalihama, kaže Tabak i dodaje da treba biti jako skeptičan prema ruskim industrijskim podacima koje nije moguće provjeriti.

Na kraju se naš vojni analitičar osvrnuo i na recentni napad na NE Zaporižje, za koji Rusi optužuju Ukrajince, a na koji je upozorio i šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju. Kijev je napad, naravno, zanijekao.

- Ta nuklearna elektrana u Energodaru je praktički na liniji fronte. Ona ima svoje umjetno jezero kojim se hladi, a Rusi je još uvijek drže u pogonu i pokušavaju prekopčati na svoju elektro mrežu što Ukrajinci sprječavaju, između ostalog i ovakvim napadima. Imajte na umu da Rusija dijelove elektrane koristi i kao vojna skladišta i kao vojnu bazu, a međunarodnim promatračima ti su dijelovi zapravo nedostupni. Taj je kompleks u svakom slučaju potencijalno dosta opasan i treba držati fige da ne dođe do nekih većih šteta jer tu ima potencijala za neku veću nesreću, zaključuje Tabak.


Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:56