UDAR SANKCIJA

Rusi dali rijedak uvid u stanje svog gospodarstva: ‘Sivo tržište cvjeta, ali to je daleko od dovoljnoga‘

Paralelni uvoz, odnosno prodaja na sivom tržištu, mogao bi biti ekvivalentan za samo oko 4 posto robe koju je Rusija uvezla 2021.

Vladimir Putin

 AFP

Ruski napori da zemlja održi protok neovlaštenog uvoza imaju samo ograničeni uspjeh, sudeći prema procjenama tamošnjeg ministra industrije, dok se Kremlj pokušava nositi s međunarodnim sankcijama koje su uzrokovale egzodus stranih tvrtki i povremene nestašice od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Prodaja na sivom tržištu, također poznata kao paralelni uvoz, dosegnula je gotovo 6,5 milijardi dolara otkako je vlada u svibnju dopustila tvrtkama da unesu robu za domaće tržište bez pristanka proizvođača, rekao je zamjenik premijera Denis Manturov u intervjuu za novinsku agenciju Interfax, objavljenom u ponedjeljak, kako prenosi Bloomberg.

To je rijedak uvid u rusko stanje gospodarstva nakon što je Moskva prestala objavljivati ​​neke ključne statistike, uključujući detaljnu raščlambu uvoza i izvoza.

Manturovljeva posljednja procjena napretka postignutog u pokušaju uvoženja strane robe mimo zakona o ‘trademarku‘, odnosno žigu ili zaštićenom znaku proizvođača, bila je u lipnju - kada je procijenio da je zabilježen paralelni uvoz u prvom mjesecu otkako je program stupio na snagu - u vrijednosti od oko 2 milijarde dolara.

Drastičan pad uvoza

Vrijednost bi do kraja ove godine mogla doseći 16 milijardi dolara, rekao je Manturov, čiji su resori trgovina i industrija. Prema tom scenariju, paralelni uvoz bio bi ekvivalentan za samo oko 4 posto robe koju je Rusija uvezla prošle godine.

Isporuke strane robe pale su pod teretom sankcija SAD-a i saveznika, koje su uvedene kao odgovor na invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu 24. veljače.

Rusija je u 2021. godini uvezla robe u vrijednosti od ukupno 380 milijardi dolara, prema središnjoj banci, koja je prošli tjedan prognozirala da bi ukupne količine ove godine mogle pasti za čak 31,5 posto.

Vlada će slijediti "uravnotežen" pristup pri odlučivanju koju robu uključiti na popis dopuštene za paralelni uvoz kako "ne bi nanijela štetu lokalnim tvrtkama", rekao je Manturov.

Rusija je godinama nastojala promovirati uvoz zamjena za strane marke u nastojanju da svoje gospodarstvo učini neovisnijim, ali s malo uspjeha.

Manturov je prošlog mjeseca izjavio da bi ruske vlasti mogle otkazati paralelni uvoz za robu koju ruski proizvođači mogu proizvesti u dovoljnim količinama.

Isporuke sirove nafte u Aziju na najnižoj razini od početka invazije

Ruske isporuke sirove nafte pale su u tjednu do 12. kolovoza na najnižu razinu od ožujka. Količine poslane ključnim azijskim kupcima, koji su ‘uskočili‘ kako bi došli do nafre koju Europa izbjegava, pale su tako na najnižu razinu otkako su ruske trupe napale Ukrajinu u veljači.

Čak i da sva sirova nafta na brodovima koji nemaju krajnje odredište završi u Aziji, kako navodi Bloomberg, isporuke bi i dalje bile najmanje od ožujka. Iako jednotjedne brojke nisu dovoljne da bi signalizirale početak nekog trenda, smanjeni protok u Kinu i Indiju, dva najveća izvozna tržišta Rusije, izazvat će zabrinutost u Kremlju. Isporuke u Aziju su pale s razine od oko 2 milijuna barela dnevno, koja se održala od sredine travnja do sredine lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:02