ANTIPUŠAČKA KAMPANJA

Revolucija u duhanskoj industriji: Kutije cigareta drastično se mijenjaju

Ministarstvo zdravstva u javno savjetovanje uputilo je prijedlog zakona o novom dizajnu kutija cigareta i paketića duhana za motanje.

Ilustrativna fotografija

 Rosshelen Editorial/Alamy/Alamy/Profimedia/Rosshelen Editorial/alamy/alamy/profimedia

Nakon obaveze printanja ogavnih fotografija koje su pušačima trebale zauvijek ogaditi uživanje u nikotinu, britanske vlasti proizvođačima cigareta i ostalih duhanskih proizvoda planiraju nametnuti obavezu da na kutije cigareta obavezno stavljaju i poruke koje bi pušačima trebale pomoći da pobijede svoju ovisnost.

Ministarstvo zdravstva u javno savjetovanje uputilo je prijedlog zakona o novom dizajnu kutija cigareta i paketića duhana za motanje. Predlažu da se proizvođače duhanskih proizvoda zakonski obveže da u svaku kutiju cigareta i u svaki paketić rezanog duhana stave umetak s ohrabrujućom porukom i savjetima kako prestati pušiti, piše The Guardian.

Osim poruka o zdravstvenim prednostima, poput smanjenje rizika od srčanog udara, poruke će naglašavati i financijski aspekt odluke o prestanku pušenja. Britanski pušači, naime, godišnje na cigarete u prosjeku potroše čak dvije tisuće funti!

- Pušenje predstavlja veliki teret za NHS (britanska inačica našeg Zavoda za zdravstveno osiguranje, nap. a.), za gospodarstvo te za same građane. Pušenje izravno uzrokuje cijeli niz zdravstvenih problema, uključujući oboljenja od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, a gospodarstvu svake godine nanese štetu od više milijardi funti. Smanjenjem broja pušača smanjit ćemo pritisak na zdravstveni sustav i pomoći ljudima da žive zdravije - rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi Steve Barclay.

Prema podacima njegova ministarstva, svaki peti smrtni slučaj od raka bio je povezan s pušenjem. Prema britanskom uredu za statistiku, 2021. godine pušilo je 13 posto punoljetnih građana, oko 6,6 milijuna osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako se postotak pušača smanjio u posljednjem desetljeću, Vada još uvijek nije zadovoljna. Postavila si je ambiciozan cilj da Britanija do 2030. godine postane "zemlja bez dima", točnije da udio pušača u općoj populaciji padne ispod pet posto.

image

Ilustrativna fotografija

Andrej Ivanov/Afp/Profimedia/Andrej Ivanov/afp/profimedia

Ministarstvo zdravstva procijenjuje da bi uvođenje obaveze stavljanja uložaka s uputama o prestanku pušenja u svaku kutiju cigareta moglo dovesti do toga da se dodatnih 30 tisuća ostavi duhana.

Deborah Arnott, direktorica udruge za borbu protiv pušenja, naglašava kako pušačima u prosjeku treba 30 pokušaja prije nego što se konačno riješe cigareta.

- Stoga je od ključne važnosti da ih se potakne da nastave pokušavati prestati pušiti - kaže.

S druge strane, profesorica Agnes Nairn, stručnjakinja za marketing na Sveučilištu u Bristolu, ne vjeruje da će Vladina kampanja polučiti željene rezultate.

- Umeci (s motivirajućim porukama i savjetima o tome kako prestati pušiti) neće učiniti nikakvu štetu, ali te poruke vjerojatno neće imati veliki učinak na razbijanje fizičke ovisnosti - naglašava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:40