PUCAJU PO ŠAVOVIMA

Revolt u republici gdje se donedavno plaćalo da se ide u rat: ‘Kakva j**** budućnost? Dosta je!‘

Prema zakonu, rezervistima više nije dozvoljeno napuštanje mjesta prebivanja

Revolt u Dagestanu

 Twitter Screenshot/

Obraćanje ruskog predsjednika bilo je najavljeno još za utorak navečer ali tek u srijedu ujutro Vladimir Putin je u svom govoru, koji je prenosila državna televizija, objavio svoju najnoviju odluku vezanu uz rat protiv Ukrajine: djelomična mobilizacija oružanih snaga, koja odmah stupa na snagu. Oko 300.000 rezervista treba biti regrutirano za pružanje podrške vojnicima s ugovorom koji su se do sada borili u Ukrajini.

Odgovornost za organizaciju regrutacije spada u nadležnost regionalnih guvernera i pojedinačnih okružnih vojnih službi. Djelomičnom mobilizacijom nisu obuhvaćeni vojni obveznici i studenti, nego samo rezervisti s borbenim i iskustvom u službi, pojasnio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. U Rusiji je ukupno 25 milijuna rezervista, rekao je ministar.

image

Prosvjed u Sankt Petersburgu

Olga Maltseva/Afp

Novi razvoj događaja u ruskoj "specijalnoj operaciji" protiv Ukrajine pobrinuo se za približavanje pojma rata svijesti mnogih Rusa. Od sada, prema zakonu, svi oni vojno sposobni moraju boraviti u svojim mjestima prebivališta, piše Deutsche Welle. „Građanima koji su upisani u vojni registar (kao rezervisti) zabranjeno je da napuštaju svoje mjesto prebivališta od trenutka mobilizacije bez dozvole vojnih ureda i izvršnih organa nadležnih za rezerviste“, stoji u Zakonu o mobilizaciji u Rusiji, koji je od ove srijede (21.9.) ponovo na snazi.

‘Radije se opustite na Krimu‘

Prema riječima šefa Odbora za obranu u Dumi Andreja Kartapolova, ograničenje slobode putovanja prvenstveno se tiče odmora u inozemstvu. "Možete nastaviti s odlascima u Krasnodar ili Omsk tijekom svog službenog putovanja, ali ne bih vam savjetovao da putujete u turska odmarališta - bolje je da se opustite u odmaralištima na Krimu i Krasnodaru", rekao je Kartapolov.

No mnogi Rusi sada očito žele upravo to: napustiti zemlju. Prema internetskim statistikama, potražnja za letovima u jednom smjeru drastično raste. Statistike Google Trends-a pokazale su nagli porast pretraživanja vezanih za Aviasales, najpopularniju rusku stranicu za prodaju avionskih karata. Direktni letovi iz Moskve za Istanbul i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućavaju ulazak bez vize, trenutno su rasprodani, navode iz Aviasalesa. Neke rute s presjedanjima, uključujući onu od Moskve do Tbilisija, također više nisu bile dostupne.

image

Prosvjed u Moskvi

Alexander Nemenov/Afp

Najjeftiniji letovi od ruske prijestolnice do Dubaija koštaju više od 300.000 rubalja (nešto manje od 5.000 eura) što je oko pet puta više od prosječne mjesečne plaće u Rusiji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati pitanje novinara o mogućem zatvaranju državnih granica, čime bi se spriječilo da građani izbjegnu regrutaciju.

Poziv na proteste

U međuvremenu je i ruska oporba pozvala građane na prosvjede protiv djelomične mobilizacije. "Tisuće ruskih muškaraca, naših očeva, braće i muževa, bacaju se u ratnu klaonicu“, poručili su iz antiratnog pokreta Vesna.U apelu su animirani građani velikih gradova da izađu na ulice, piše Deutsche Welle.

Iz zatvora se oglasio i najpoznatiji Putinov protivnik, Aleksej Navaljni. U video poruci koju su snimili i objavili njegovi odvjetnici, on kaže: "Jasno je da je ovaj zločinački rat postaje sve gori, intenzivniji, a Putin u njega pokušava uvući što je više moguće ljudi."

image

Prosvjed u Moskvi

Alexander Nemenov/Afp

Situacija je otišla toliko daleko da se čak i u Dagestanu prosvjeduje protiv mobilizacije. Zašto je to čudno? Dagestan je jedna od ruskih regija u kojoj su mladići ne samo da ne pokušavaju izbjeći vojnu službu, nego su čak plaćali mito kako bi tamo stigli. Međutim, u međuvremenu je i njima prekipjelo i sada na sve načine pokušavaju izbjeći odlazak na ratište.

Čak je na društvenim mrežama procurila i jedna snimka gdje jedna žena fanatično objašnjava muškarcima da nema smisla ići u rat.

- Zašto moramo ići u rat? - vikala joj je žena, dok je jedan muškarac, koji očito radi za državu, hladno joj odgovorio.

- Moramo zbog naše budućnosti.

Žena se tu nije zaustavila.

- Kakve budućnosti? I naša sadašnjost je grozna!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:11