NIJE ONO ŠTO JE HTIO

Republikanci u Kongresu povukli potez u vezi Izraela koji je razbjesnio Bidena i većinu Senata: ‘Blokirat ćemo to!‘

Mike Johnson odlučio pomoć Izraelu odvojiti od one za Kijev, o kojoj će se glasati kasnije

Joe Biden

 Samuel Corum/Zuma Press/Profimedia/Samuel Corum/zuma Press/profimedia

Američki Zastupnički dom ovog je četvrtka usvojio paket vrijedan 14,3 milijardi dolara namijenjen vojnoj i humanitarnoj pomoći Izraelu, no Bidenovi demokrati najavljuju da će po svaku cijenu pokušati u Senatu blokirati prvu formalnu zakonsku inicijativu novoga predsjednika Johnsona, zbog čega se na Capitol Hillu ponovno osjeća mogućnost novog parlamentarnog kaosa.

Bijela kuća tražila je od novoga vodstva Kongresa hitno usvajanje sveobuhvatnog paketa međunarodne pomoći "teškog" 106 milijardi dolara. Tim je novcem Bidenova administracija željela odgovoriti na potrebe ukrajinskih i izraelskih bojišta, investirati u podršku Tajvanu, oko kojeg sve češće kruže kineski ratni brodovi te ojačati granicu na jugu SAD-a. No radikalna frakcija republikanaca, koji imaju većinu u Zastupničkom domu, po svaku cijenu želi smanjiti financiranje rata u Ukrajini zbog čega je novi predsjednik Mike Johnson odlučio pomoć Izraelu odvojiti od one za Kijev, o kojoj će se glasati kasnije.

Prema Gallupovoj anketi danas čak 62 posto simpatizera Republikanske stranke smatra da Washington Kijevu mora "zatvoriti financijsku pipu". Novi predsjednik Johnson, kojega je radikalna frakcija "amenovala" upravo po tom kriteriju, na početku mandata dao je naslutiti da će raditi na tome da ukrajinskim bojištima smanji pomoć. Demokrati u Senatu već su najavili da Johnsonov prijedlog zakona a priori smatraju "mrtvim", a svoj su argument dodatno potkrijepili upozorenjem da će zakonski prijedlog blokirati i Biden ako nekim čudom prođe glasanje u Senatu.

Chuck Schumer, vođa demokratske većine u Senatu, ovoga je četvrtka najavio da s Mitchom McConnellom radi na dvostranačkom prijedlogu zakona koji bi mogli podržati i razumni te umjereni republikanski senatori "staroga kova" koji su svjesni trenutačne geopolitičke situacije koja ne trpi odlaganje. U tom bi se slučaju, proceduralno gledano, zakonski prijedlog vratio u Zastupnički dom pa bi se dva doma Kongresa tjednima mogla ‘loptati‘ paketom kao vrućim krumpirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:30