ISTRAGA NY TIMESA

Razotkriveni detalji velike operacije: Kako tajna mreža komandosa i špijuna pomaže Ukrajincima

Velik dio njihova posla odvija se izvan Ukrajine, u bazama u Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji

Ilustracija

 Profimedia

Ruske trupe nastavljaju sa svojim upornim planom da zauzmu istočnu Ukrajinu, a sposobnost Ukrajinaca da se odupru nemilosrdnom napadu ovisi više nego ikad o pomoći Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Među onima o čijoj pomoći najviše ovise jest tajna mreža komandosa i špijuna koja im nabavlja oružje, obavještajne podatke i daje obuku, tvrde za New York Times, američki i europski visoki dužnosnici.

Velik dio njihova posla odvija se na teritoriju izvan Ukrajine, u bazama u Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji. Iako su iz Bidenove administracije poručili da neće rasporediti američke trupe u Ukrajini, osoblje CIA-e je nastavilo tajno djelovati u zemlji, uglavnom u glavnom gradu Kijevu, usmjeravajući velik dio ogromne količine obavještajnih podataka prema ukrajinskim dužnosnicima, otkrivaju izvori za New York Times.

Ćelija u Njemačkoj

Istovremeno, nekoliko desetaka komandosa iz drugih zemalja članica NATO-a, uključujući Britaniju, Francusku, Kanadu i Litvu, također djeluje unutar Ukrajine. Tri američka visoka dužnosnika su za New York Times izjavili, da iako su Sjedinjene Države povukle svojih 150 vojnih instruktora i prije nego što je u veljači počeo rat, komandosi njihovih saveznika ostali su u zemlji, obučavajući i savjetujući ukrajinske trupe i osiguravajući puteve kojim iz inozemstva stiže oružje i drugi oblici pomoći.

image

Ilustracija

Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači, 10. jedinica specijalnih postrojbi američke vojske, koja je prije rata obučavala ukrajinske komandose u bazi na zapadu zemlje, tiho je uspostavila ćeliju u Njemačkoj kako bi od tamo koordinirala vojnu pomoć ukrajinskim komandosima i drugim ukrajinskim trupama. Tu ćeliju danas čini 20 nacija.

Tajnica vojske Christine E. Wormuth dala je uvid u operaciju prošlog mjeseca, rekavši da je jedinica za specijalne operacije pomogla upravljati protokom oružja i opreme u Ukrajini.

- Ćelija, koja je napravljena po uzoru na strukturu korištenu u Afganistanu, dio je šireg skupa operativnih i obavještajnih koordinacijskih ćelija koje vodi Europsko zapovjedništvo Pentagona, s ciljem da se ubrza saveznička pomoć ukrajinskim postrojbama. U zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, na primjer, tim američkih zračnih snaga i nacionalne garde pod nazivom Sivi vuk pruža tehničku i taktičku potporu ukrajinskim zračnim snagama- rekla je Christine E. Wormuth.

image
508 Collection/Alamy/Alamy/Profimedia/508 Collection/Alamy/Alamy/Profimedia

Američki komandosi dakle nisu na prvoj crti bojišnice s ukrajinskim postrojbama, već ih savjetuju iz stožera iz drugih dijelova zemlje ili putem šifriranih komunikacija, tvrde američki i drugi zapadni dužnosnici, koji su govorili za New York Times, naravno pod uvjetom da ostanu anonimni. Ali, napominju novinari New York Timesa, znakovi njihove obuke logističke i obavještajne potpore su itekako opipljivi na bojnom polju.

image
Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Nekoliko ukrajinskih zapovjednika na nižim razinama tako je nedavno izrazilo zahvalnost Sjedinjenim Državama na obavještajnim podacima prikupljenim preko satelitskih snimaka, a koje mogu vidjeti na tabletima koje su dobili od saveznika. Tableti pokreću aplikaciju za mapiranje bojišta koju zatim Ukrajinci koriste za ciljanje i napad na ruske trupe.

Nadalje, na ulici u Bakhmutu, gradu u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, skupina ukrajinskih snaga za specijalne operacije imala je na opremi oznake američke zastave i bila je opremljena novim prijenosnim projektilima zemlja-zrak, kao i belgijskim i američkim jurišnim puškama.

"Neispričana priča rata jest rijetko viđeno međunarodno partnerstvo specijalnih vojnih jedinica koje zajedno pomažu ukrajinskoj vojsci ", rekao je senatorima u travnju general-pukovnik Jonathan P. Braga, zapovjednik Zapovjedništva za specijalne operacije američke vojske,

I američki zastupnik Jason Crow, demokrat iz Colorada u Predstavničkim odborima za oružane snage i obavještajne službe, rekao je u jednom intervjuu da su se odnosi koje su ukrajinski komandosi razvili s američkim i drugim kolegama tijekom proteklih nekoliko godina pokazali neprocjenjivim u borbi protiv Rusije.

Rusi sve znaju

Premda Amerika službeno negira da ima svoje ljude na terenu, Rusi su vrlo dobro svjesni prisutnosti američkih obavještajaca.

Časnici CIA-e koji pak djeluju u Ukrajini usredotočili su se na osiguravanje i usmjeravanje obavještajnih podataka vlade SAD-a prema Ukrajincima.. Prema izvorima New York Timesa, većina njihova posla odvija se upravo u Kijevu.

No stručnost agencije očituju se ponajprije u obučavanju za protuterorističke operacije, što nije ono što je u ovom trenutku Ukrajincima najpotrebnije, smatraju obavještajni dužnosnici.

- Ono što Ukrajincima trenutačno treba je klasična vojna obuka za korištenje raketnog topništva i drugog sofisticiranog oružja - rekao je Douglas H. Wise, bivši zamjenik ravnatelja Obrambene obavještajne agencije i umirovljeni stariji časnik CIA-e.

- Govorimo o modernim borbama, tenk protiv tenka. Ne mogu zamisliti da CIA obučava ukrajinske momke kako na primjer koristiti bacač raketa HIMARS - kazao je Wise.

image

HIMARS

Fadel Senna/Afp/Profimedia/Fadel Senna/Afp/Profimedia

Bidenova administracija je do sada poslala četiri mobilna raketna sustava u Ukrajinu i objavila je u četvrtak da su još četiri na putu. To je najnaprednije oružje koje su Sjedinjene Države do sada isporučile Ukrajini, a čije rakete imaju domet veći od 60 kilometara, što je više od svog oružja koje je Ukrajina dosad imala.

Dužnosnici Pentagona kažu da je prva skupina od 60 ukrajinskih vojnika obučena kako koristiti navedene sustave, dok druga skupina upravo prolazi obuku u Njemačkoj.

General Mark A. Milley, američki načelnik Združenog stožera, rekao je da je su Ukrajinci koji su oduvijek koristili sustave iz sovjetske ere postepeno uče mehaniku američkog visokotehnološkog oružja.

image

Mark Milley

Valeria Mongelli/Afp/Profimedia/Valeria Mongelli/Afp/Profimedia

- Nije dobro žuriti, pa bez potrebne obuke odmah koristi američko oružje na bojnom polju - rekao je general Milley novinarima koji su s njim nedavno putovali u Sjedinjene Države nakon sastanaka s europskim vojnim zapovjednicima u Francuskoj.

A nakon sastanka u Bruxellesu ovog mjeseca, general Milley i vojni čelnici iz gotovo 50 zemalja obećali su povećati dotok naprednog topništva i drugog oružja u Ukrajinu.

- Američkim vojnicima treba šest do osam tjedana da nauče kako koristiti sustave, ali Ukrajinci imaju dvotjedni program ubrzane obuke- dodao je Milley.

Kao u Vijetnamu

No neki vojni dužnosnici, koji su surađivali s ukrajinskom vojskom, izrazili su za New York Times frustraciju Ukrajincima.

Primjerice, nisu zadovoljni postupanjem Ukrajinaca koji su se bavili evakuacijom vojnika ranjenih na prvim linijama bojišnice.

- Sjedinjene Države moraju pojačati obuku prve pomoći na prvoj liniji i više savjetovati Ukrajince kako uspostaviti mrežu mobilnih bolnica za stabilizaciju i transport ranjenika - vjeruju bivši dužnosnici.

-Oni gube 100 vojnika dnevno. To je za nas gotovo kao na vrhuncu Vijetnamskog rata, što je strašno. Zato gube mnogo iskusnih ljudi - rekao je bivši dužnosnik Trumpove administracije.

Zelene Beretke u Njemačkoj zato su nedavno započele medicinsku obuku za ukrajinske vojnike, koji su odvedeni iz zemlje radi podučavanja, otkrio je jedan američki vojni dužnosnik.

Od 2015. do početka ove godine, instruktori američkih specijalnih snaga i Nacionalne garde obučavali su više od 27.000 ukrajinskih vojnika u Centru za borbenu obuku Yavoriv u zapadnoj Ukrajini u blizini grada Lavova, rekli su dužnosnici Pentagona. Vojni savjetnici iz desetak savezničkih zemalja također su tijekom proteklih nekoliko godina uvježbavali tisuće ukrajinskog vojnog osoblja u Ukrajini.

Od 2014., kada je Rusija prvi put izvršila invaziju na dijelove zemlje, Ukrajina je proširila svoje male specijalne snage s jedne jedinice na tri brigade i pukovnije za obuku- rekao je Senatu u travnju general Richard D. Clarke, šef Zapovjedništva za specijalne operacije Pentagona.

Trenutačno najveći problem pri obučavanju ukrajinske vojske jest to što prebrzo gube svoje najbolje uvježbane snage, tvrde za New York Times, bivši američki dužnosnici koji su radili s Ukrajincima.

Strah od eskalacije

Gore spomenuti bivši dužnosnik Trumpove administracije rekao je da je Zapovjedništvo za specijalne operacije prije rata imalo male skupine američkih operatera koji su radili na terenu s ukrajinskim dužnosnicima. - Ti američki timovi ponekad su nazivani Jedburgh, što je referenca na diverzantsku jednicu savezničkih snaga iz Drugog svjetskog rata - rekao je.

Moderni timovi za specijalne operacije uglavnom su se usredotočili na taktičku obuku malih jedinica, ali su također radili na uvježbavanju pri pružanju medicinske pomoći na bojištu, komunikacijskim tehnikama, izviđanju i drugim vještinama koje su bile potrebne ukrajinskima snagama.

Ti su napori, rekao je dužnosnik, "učinjeni prije ruske invazije, ali bi bili od veće pomoći da su nastavljeni i tijekom rata"

Imati američke vojne trenere na terenu sada možda nije vrijedno rizika, smatraju, pak, drugi anonimni dužnosnici, osobito ako bi to, kako kažu, "izazvalo eskalaciju sukoba od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:43