SNIMLJENO PRIZNANJE

Razotkriven potpuni kaos unutar ruskih redova: ‘Da, dobili smo tu naredbu! Znate li što je jedinica za blokiranje?‘

Takvo ponašanje ruske vojske imaju dugu tradiciju u njihovoj vojnoj povijesti, tvrdi stručnjak

Ruski vojnici koje je zarobila ukrajinska vojska

 YouTube

Ukrajinska služba sigurnosti u ponedjeljak je objavila videozapis u kojemu dva ruska ratna zarobljenika opisuju kako njihove vojne jedinice pucaju na vlastite trupe u povlačenju, prenosi Newsweek.

Dvojica Rusa navodno su zarobljena dok su se borili u Ukrajini. Jednoga od dvojice zarobljenika identificirala je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) kao ‘mitraljesca‘ u ruskoj Federalnoj službi sigurnosti (FSB).

Tijekom razgovora s istražiteljima SBU-a, neimenovani operativac FSB-a rekao je da je dobio naređenje da otvori vatru na dezertere u Ukrajini.

- Stajao sam na drugoj liniji i nisam dopustio Z-jurišnim snagama da se povuku, Naredba je bila da ih ubijemo u slučaju da se krenu povlačiti, rekao je ruski vojnik, kako prenosi ukrajinska državna agencija Ukrinform.

SBU je drugog zarobljenika nazvao vojnikom jedinice Z-juriš koji je navodno rekao da se boji da bi ga njegovi suborci ubili ako pobjegne iz bitke. Nakon toga se odlučio predati ukrajinskim trupama.

- Po dolasku na položaj, nismo dobili nikakve upute, rekli su nam da uđemo u grmlje i sakrijemo se od ‘ptica‘. To su kvadrokopteri. U slučaju da se odlučimo povući, rečeno nam je da se iza nas nalaze jedinice za blokiranje... Oni bi pucali na svakoga tko bježi, rekao je vojnik, prenosi Ukrinform.

SBU je podijelio snimku ispitivanja na Telegramu i YouTube kanalu. Ukrinform je napisao da je pripadnik FSB-a bio zadužen za ‘jedinicu za blokiranje‘. Takve postrojbe imaju zadatak provođenja vojne discipline, što uključuje sprečavanje vojnika da pobjegnu iz bitke.

SBU je naveo da je prethodno presreo komunikacije među ruskim vojnicima, a koje navodno potvrđuju upotrebu jedinica za blokiranje od strane Rusije. Snimka priznanja stiže nakon što je na ukrajinskom Telegram kanalu objavljena snimka dronom koja navodno prikazuje dva ruska vojnika kako pucaju na suborce koji se povlače.

Kyiv Post piše da je ukrajinska novinska agencija potvrdila autentičnost snimke i identificirala vojnike. Jason Jay Smart, politički savjetnik za postsovjetsku i međunarodnu politiku, rekao je za Newsweek da Rusi koji pucaju na vlastite trupe imaju dugu tradiciju u ruskoj vojnoj povijesti i da se to redovito događalo tijekom ukrajinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:58