NEMA MIRA

RAZLOG ZA ZABRINUTOST? U Srbiji se povećao broj zaraženih, Brnabić sazvala sastanak Kriznog stožera zbog mogućeg pogoršanja

 
 youtube screenshot

Srbija bilježi povećanje broja slučajeva oboljelih od COVIDA-19, no zamjenica direktora Instituta za javno zdravstvo Srbije dr. Darija Kisić Tepavčević uvjerava kako se ne radi o širenju virusa po zemlji, već o lokalnoj transmisiji u tvornici namještaja u Vranju.

U Srbiji je trenutno 10.699 oboljelih, a 231 osoba je preminulo. Liječnica kaže kako je Vranje novo žarište, ali i da nema drugih većih žarišta u Srbiji. Međutim, premijerka Ana Brnabić najavila sjednicu kriznog stožera zbog mogućeg pogoršanja situacije.

- U tvornici 'Jura' se širenje virusa zaustavilo i nadamo se da neće biti drugih iskakanja - navela je dr. Kisić gostujući na TV Pink.

Ona je dodala da to pokazuje koliko virus kada uđe u kolektiv može brzo da se proširi i da većina oboljelih u tvornici u Vranju ima blage simptome ili je bez simptoma bolesti.

- To nam pokazuje kakva je jačina virusa i očigledno je da će prokuživanje sada biti s blažim formama bolesti - rekla je dr Kisić, javlja B92.

Čekaju se rezultati

Ona je dodala da je donijeta odluka da se svi radnici tvrtke "Dodić" u Vranju testiraju i da su zaključno s jučerašnjim danom registrirana 42 pozitivna na koronavirus među zaposlenima, te još 11 osoba koje su s njima bili u kontaktu.

Istaknula je da se očekuju rezultati za još više od 100 zaposlenih.

Moguće je da će taj broj biti i veći, a većina nema nikakvih simptoma i otkriveni su tijekom epidemijskog nadzora i traganjem za asimptomatskim slučajevima, dodala je. Od 53 pozitivna na koronavirus, pet ima simptome upale pluća, ali nemaju tešku kliničku sliku, a ostali su s blagim simptomima ili nema nikakve simptome.

- Na osnovu jučerašnjih pokazatelja vidi se da je duplo veći broj oboljelih, ali ne zbog širenja u općoj populaciji, već u jednom kolektivu. Drugačija bi bila epidemiološka slika kada je po cijeloj Srbiji, a drugačije kada je u jednom kolektivu, gdje se zna rezervoar širenja zaraze i to su dvije različite epidemiološke situacije - objasnila je dr Kisić.

Rekla je da je unošenje virusa u kolektiv i njegovo širenje bilo moguće spriječiti kao i da je to pokazatelj toga kako se virus brzo može širiti u zatvorenom prostoru.

Maske su važne

Svaki nezaštićeni kontakt duži od 15 minuta dovoljan je da se prenese dovoljna količina virusa, što nam pokazuje da mjere prevencije nisu provedene, dodala je dr Kisić, javlja B92.

Rekla je da to pokazuje koliko je važno da se maske nose u zatvorenim prostorima i da se i dalje radi aktivan nadzor kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi.

Ona je rekla da se nada da će kolektivni imunitet do jeseni biti jači i da će se tada znati kakav je imunitet po starosnim grupama. Navela je da, ako se ne dogodi da se virus u potpunosti ne promijeni, situacija s početka ožujka nije moguća. Vezano uz ljetovanje, rekla je kako se radi na individualnim procjenama, ali vjeruje da zabrane putovanja neće biti.

- Ne znamo kakva će situacija biti za dva mjeseca, jer se ona mijenja iz dana u dan. Više puta smo preporučivali da se ostane i odmor provede u Srbiji, ali neke vrste zabrana putovanja neće biti i svako treba procijeniti vlastiti rizik", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 04:52