SEABED WARFARE

‘Ratni brod morskog dna‘: Britanci pronašli način za obranu cjevovoda i podvodnih kabela?

Brod će biti posebno modificiran kako bi se suprotstavio povećanoj prijetnji iz Rusije nakon navodnog napada Moskve na Sjeverni tok

Ilustracija

 Handout/Afp

Britanska Kraljevska mornarica dobit će na raspolaganje novi brod koji može lansirati bespilotne letjelice kako bi imao morsko dno pod nadzorom zbog prijetnji podvodnim kabelima i cjevovodima. On će biti odmah kupljen jer je britanski ministar obrane Ben Wallace rekao da ga "treba sada", prenosi The Telegraph.

‘Ratni brod morskog dna‘ bit će posebno modificiran kako bi se suprotstavio povećanoj prijetnji iz Rusije nakon navodnog diverzantskog napada Moskve na plinovode Sjeverni tok 1 i 2 prema Njemačkoj. Wallace u intervjuu za The Telegraph nije okrivio Kremlj za taj napad, ali je rekao kako je jasno da se radilo o "namjernom činu".

Dronovi i druga podmorska tehnologija bit će lansirani s brodova u namjeri bolje zaštite ključne nacionalne infrastrukture. Radovi na dizajnu drugog plovila po narudžbi započet će 2023. godine. "Britanija (je) iznimno ranjiva jer puno ovisimo o našim internetskim kabelima", rekao je Wallace. "Morat ćemo odraditi mnogo više posla da provjerimo tu infrastrukturu kako bismo se uvjerili da više nema ranjivosti", dodao je.

U ponedjeljak navečer, Kraljevska mornarica prebacila je jednu fregatu Type-23 u Sjeverno more kako bi zajedno s norveškim kolegama radila na sigurnosti radnika na infrastrukturi plinovoda.

‘Sumnjive ruske aktivnosti‘

HMS Enterprise, istraživački brod klase Echo, već patrolira tim područjem zbog zabrinutosti u vezi s aktivnostima ruske mornarice. Prvi od dva "višenamjenska broda za istraživanje oceana", koji će biti poznati kao varijanta ‘Seabed Warfare‘ (Ratni brod morskog dna), bit će operativan do kraja iduće godine.

Ovo plovilo će biti opremljeno podvodnim dronovima i drugom osjetljivom tehnologijom sličnom onom kojoj raspolaže ruska mala špijunska podmornica za duboko ronjenje Lošarik, za koju se smatra da može prisluškivati ​​ili čak uništavati internetske kablove.

Drugi brod, koji će se koristiti za "dubokovodno prikupljanje vojnih podataka", bit će, pak, dio dužeg program te izrađen u Velikoj Britaniji. Britanski ministar obrane kaže da je razlog za kupnju i modificiranje postojećeg plovila s otvorenog tržišta taj što ga "trebaju sada". Wallace je istaknuo kako je svijet "previše ranjiv" da bi on preuzeo rizik odgađanja kupnje kako bi se brod dizajnirao od nule.

"Naručit ćemo i drugi s nešto drugačijim funkcijama. Često primjećujemo, već mjesecima i godinama, sumnjive aktivnosti ruskih špijunskih brodova i ruskih plovila koji djeluju u području naših kabela i cjevovoda. Nije neuobičajeno (vidjeti) ruske špijunske brodove", rekao je Wallace.

Kaže kako "nije tajna" program ruske mornarice za specijalne misije podmornica, koji vodi Glavna uprava za istraživanje dubokog mora (GUGI) i koji je baziran u zaljevu Olenja na poluotoku Kola na obali Barentsovog mora i koji je usmjeren na ključnu britansku infrastrukturu u sjevernom Atlantiku.

Istrage o nedavnim eksplozijama na plinovodima Sjeverni tok su još uvijek u tijeku, a Wallace kaže kako zapadne zemlje nisu imale upozorenja za tako nešto. "Nismo imali nikakvo izravno upozorenje da će se ovo dogoditi, mislim da nitko nije".

‘Ne trebamo rusku pomoć‘

Iako nijedna zemlja još nije okrivljena za te radnje, Wallace ističe da sve "izgleda kao namjeran čin", koji bi mogao izazvati odgovor NATO-a.

"Da je to namjeran i zlonamjeran čin neprijateljske države, (odgovor) bi vjerojatno bio planiran putem NATO-a", rekao je britanski ministar obrane tijekom posjeta britanskim vojnicima u Poljskoj.

"NATO bi morao razmisliti kako će odgovoriti... Paralelno, ovisno o tome koliko je plinovod oštećen, bit će posla za sve nas da provjerimo vlastitu infrastrukturu i zaštitimo je".

Wallace je također naglasio da danske i švedske vlasti napad na plinovod tretiraju kao kriminalno djelo. "Pravni status je takav da se nalazi u gospodarskoj zoni i Švedske i Danske, ali u međunarodnim vodama", rekao je Wallace, upozoravajući "ako su Rusi htjeli doći i istražiti, pomoći, ne može se učiniti ništa da ih se zaustavi. Mogli bi se jednostavno pojaviti i učiniti to, pa je važno da pripazimo".

Ipak, Wallace napominje da bilo kakva moguća ponuda pomoći od strane Rusije tijekom istrage koja je u tijeku, neće biti prihvaćena. "Uvijek smatram da je lisicu najbolje držati podalje od kokošinjca", zaključio je Wallace.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:55