EGZODUS S POLUOTOKA

Rasulo na Krimu: Šuškanja su sve glasnija, vlada sve veća panika, bogataši već bježe!

Ruski dužnosnici sve više dovode u pitanje rasuđivanje i ratne planove ruskog predsjednika Vladimira Putina

Ruska vojska na Krimu

 /Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Nakon niza neuspjeha ruskih trupa na bojnom polju Moskva je sve više zabrinuta da bi Ukrajina mogla pokrenuti ofenzivu na Krim. Ruski zastupnik Andrej Guruljov pozvao je u nedjelju Kremlj da odredi razinu rizika od napada Ukrajine i NATO-a na Krim. Rusija je nezakonito anektirala Krim 2014. godine i otad je to područje pod ruskom okupacijom.

U pokušaju da ublaži strahove od potencijalnog napada na južni ukrajinski poluotok čelnik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije, Viktor Bondarev, rekao je u ponedjeljak da Ukrajina nema moć vratiti Krim. "Ukrajina nema ni resurse, ni vojnu silu, ni potporu stanovnika Krima za ofenzivu na poluotok. ‘Krim je naš‘ nije samo slogan i hashtag. To je nepokolebljiva stvarnost", izjavio je Bondarev.

Unatoč tome, isti dan pojavile su se informacije kako Rusija priprema tajnu regrutaciju vojnika na Krimu. Prema izvješću Glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine, tijekom vikenda je uprava Krima, koju je postavio Kremlj, vodila razgovore o slabostima i nedostacima "djelomične mobilizacije". Odlučili su početi slati pozive za regrutaciju muškarcima koji žive na Krimu. "Na privremeno okupiranom području Autonomne Republike Krim u tijeku je tajna mobilizacija u redove ruskih okupacijskih snaga", priopćeno je iz Glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine.

Istodobno, u strahu od ukrajinske ofenzive, bogatiji sloj već je počeo bježati s poluotoka. Pojedini građani bježe u susjednu rusku pokrajinu Krasnodar kako bi izbjegli mobilizaciju."Postoji trend bijega i možemo zaključiti da se tu radi o strahu i panici da će ukrajinske oružane snage osloboditi Krim u bliskoj budućnosti", objašnjava Emil Ibragimov, voditelj obrazovne platforme Q-Hub. Bježanje civila s Krima pokazuje da Moskva više ne može uvjeriti stanovnike u narativ da će na poluotoku zavladati mir.

Ruski dužnosnici sve više dovode u pitanje rasuđivanje i ratne planove ruskog predsjednika Vladimira Putina. Protuofenzive ukrajinskih snaga diljem zemlje prisilile su Rusiju na povlačenje iz više ključnih gradova koje je zauzela tijekom sukoba ranije ove godine. Početkom studenoga ruske su trupe otišle iz Hersona, grada koji je bio posljednje rusko uporište zapadno od rijeke Dnjipro. Herson se nalazi sjeverno od Krima, a poraz u Hersonskoj oblasti predstavlja veliku prepreku Putinovu snu o stvaranju kopnenog mosta od Rusije do Krima te o daljnjim prodorima na ukrajinski teritorij.

Potaknuti pobjedama, Ukrajinci su počeli otvorenije govoriti o povratku Krima. Savjetnica Volodimira Zelenskog za Krim, Tamila Taševa, rekla je u intervjuu za The Daily Beast da bi Ukrajina mogla vratiti Krim do proljeća ili ljeta sljedeće godine, iako smatra da bi se to moglo dogoditi i ranije. Zamjenik ukrajinskog ministra obrane Volodimir Havrilov izjavio je za Sky News kako predviđa da bi ukrajinske snage mogle biti na Krimu do kraja ove godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:52