SPORNE TOČKE

Raste pritisak na Netanyahua, u Tel Avivu bukte prosvjedi: ‘Uopće nisu zainteresirani za te ljude!‘

Izraelski kabinet pristao je poslati izaslanstvo u Katar, gdje će nastaviti pregovore o sporazumu
 Hazem Bader/Afp

Sve više raste pritisak na vladu Benjamina Netanyahua da osigura oslobađanje preostalih talaca. Obitelji i prijatelji izraelskih talaca održali su tijekom vikenda prosvjed u Tel Avivu zahtijevajući bržu akciju. Pridružile su im se tisuće antivladinih prosvjednika, koji pozivaju na prijevremene izbore i smjenu premijera Benjamina Netanyahua. Prosvjednici strahuju da je njihova vlada više zainteresirana za poraz Hamasa nego za oslobađanje talaca. Izrael vjeruje da je u zatočeništvu u pojasu Gaze još 134 talaca. Glavni oporbeni čelnik Yair Lapid kritizirao je policiju zbog agresivnog postupanja prema prosvjednicima koji su se okupili ispred sjedišta Izraelskih obrambenih snaga (IDF). Policija je prosvjednike rastjerivala vodenim topovima i palicama, a ministarstvo pravosuđa otvorilo je istragu o videozapisu u kojem policajac na konju koristi uzde kako bi udario prosvjednika koji leži na tlu.

Za to vrijeme izraelski mediji javljaju da je ratni kabinet pristao poslati izaslanstvo u Katar, gdje će se ovog tjedna nastaviti pregovori o sporazumu kojim bi se osiguralo višetjedno primirje i oslobađanje izraelskih talaca u zamjenu za stotine palestinskih zatvorenika zatočenih u Izraelu. Razgovore u Parizu o oslobađanju talaca i obustavi borbi u pojasu Gaze vodili su izraelski, američki, egipatski i katarski predstavnici. Izraelski predstavnici navodno su se složili s nacrtom dogovora koji će predstavljati osnovu za daljnje pregovore. Međutim, izraelski dužnosnik rekao je za The Times of Israel da bilo kakav sporazum ne znači kraj rata. Drugi visoki izraelski dužnosnik upozorio je da su pregovarači "još uvijek daleko od dogovora", ali je priznao da je Hamas odustao od nekih svojih zahtjeva. Visoki američki dužnosnik za Axios je potvrdio da je došlo do određenog napretka u pregovorima, ali da još uvijek ima više načina da se postigne dogovor.

Izvori su za Axios također rekli da je nacrt prijedloga sličan prethodnom, ali je daleko detaljniji. U prvoj fazi, nacrt uključuje oslobađanje oko 40 izraelskih talaca, uključujući žene, djecu, vojnikinje te starije i bolesne osobe. Također uključuje oslobađanje stotina palestinskih osuđenika za terorizam i "preraspoređivanje" izraelskih trupa unutar Gaze, ali ne i potpuno povlačenje kako je Hamas prethodno zahtijevao. Pauze u borbama trajale bi šest tjedana. Nacrt navodno predviđa i da Izrael omogući povratak palestinskih žena i djece u svoje domove na sjeveru Gaze.

Izraelski Kanal 12 izvijestio je da još uvijek postoje neke sporne točke u pregovorima, uključujući izraelsko protivljenje rekonstrukciji Gaze prije nego što bude demilitarizirana, kao i neslaganje oko broja palestinskih zatvorenika koji bi mogli bili pušteni u zamjenu za izraelske taoce. No, izraelska TV mreža također je primijetila da je Hamas doista ublažio neke od svojih ključnih zahtjeva. Hamas je smanjio broj palestinskih zatvorenika za koje zahtijeva da budu pušteni u sljedećoj fazi dogovora te više ne inzistira na potpunom povlačenju IDF-a iz Gaze. Također, čini se da teroristička organizacija pristaje na primirje od šest tjedana umjesto trajnog prekida vatre, što je prije zahtijevala. Hamas, međutim, traži da se izraelske trupe povuku iz velikih naseljenih mjesta i omoguće raseljenim stanovnicima Gaze da se vrate kući. Saudijska TV mreža Al-Haddad također je izvijestila da Hamas sada traži oslobađanje 200 do 300 Palestinaca u prvoj fazi sporazuma.

Visoki vladin dužnosnik izjavio je za Kanal 12 da će nacrt prijedloga o oslobađanju talaca u ovom obliku vjerojatno odobriti cijeli ratni kabinet Izraela. Izraelsko izaslanstvo u Kataru imat će "ograničeni mandat", a razgovori će se usredotočiti na tehničke aspekte potencijalnog dogovora. Pojačavajući pritisak na Hamas, premijer Netanyahu rekao je da će se vlada sastati sljedeći tjedan kako bi odobrila IDF-ove planove za ofenzivu na južni grad Rafah. Planovi bi uključivali i evakuaciju civila iz tog gusto naseljenog područja.

Washington se nada da će sporazum o oslobađanju talaca biti postignut prije početka ramazana, čiji je prvi dan 10. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:25