KRTICA U VOJSCI

Raskrinkan tajvanski pukovnik koji je špijunirao za Kineze: ‘Htio je u mirovinu, sad ga čeka 12 godina zatvora!‘

Plaćeno mu je 560.000 novotajvanskih dolara što je oko 131.000 kuna

Tajvanska vojska/ Xi Jinping

 /Anthony Wallace/Afp Daniel Ceng Shou-yi/Zuma Press/Profimedia

Tajvanski viši časnik optužen je za korupciju i nanošenje štete državnoj sigurnosti nakon što je otkriveno da je primio mito od kineskog tajnog agenta.

Pukovnik u pitanju je Hsiang Te-en, a tajvanski tužitelji tvrde da je primio novac od kineskog agenta kako bi radio kao špijun i čak potpisao pismo u kojem obećaje da će se predati ako počne rat.

Tužiteljstvo u gradu Kaohsiung na jugu Tajvana traži 12-godišnju kaznu za vojnog pukovnika koji je u posljednje četiri godine primio 560.000 novotajvanskih dolara (oko 131.000 kuna) mita od kineskog tajnog agenta, koji je također radio kao časnik na Tajvanu prije nego što je otišao u mirovinu.

Umirovljeni časnik uvjerio je pukovnika, koji je razmišljao o napuštanju oružanih snaga, da ostane u službi kako bi mogao postupno napredovati u činovima i raditi kao špijun. Pukovnik je pristao na tu ponudu te je potpisao pismo u kojem obećava da će se predati u slučaju rata s Kinom, prenosi CNN.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je časnik osumnjičen za kršenje zakona o nacionalnoj sigurnosti i antikorupciji.

"Ovaj slučaj naglašava da su kineski komunisti postali ozbiljna prijetnja protiv nas kada je riječ o infiltraciji, novačenju, prikupljanju obavještajnih podataka i krađi tajni", priopćilo je ministarstvo, dodajući da će nastaviti jačati obrazovanje o protuobavještajnom djelovanju za svoje časnike i vojnike.

Kineski ured za poslove s Tajvanom nije komentirao ovaj slučaj.

Tajvan se dugo bori protiv kineske "kontinuirane špijunske kampanje", kojom Peking želi potkopati tajvanske oružane snage i unijeti nemir u redove tajvanske vlade.

Kina smatra Tajvan "svetim" dijelom svog teritorija i nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi otok stavila pod svoju kontrolu. Tajvan je 1991. proglasio kraj rata s NR Kinom i popustio stroge zakone o putovanjima i investiranju u Kinu.

Kineski predsjednik Xi Jinping je nedavno na kongresu Komunističke partije Kine rekao kako je na kineskom narodu da riješi "tajvansko pitanje" te da se Peking nikada neće odreći upotrebe sile za stavljanje Tajvana pod svoju kontrolu.

Na tu je izjavu promptno reagirala tajvanska čelnica Tsai Ing-wen, rekavši kako Tajvan neće odustati od svoje suverenosti i postizanja kompromisa u pogledu demokracije i slobode.

Tajvanski narod protivi se kineskoj ideje upravljanja Tajvanom po modelu "jedna zemlja, dva sistema".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:37