‘BEOGRAD NIJE ZNAO‘

Radoičić: Ja sam organizirao napad na Kosovu!

Lider kosovskih Srba navodi da o svom dolasku na sjever Kosova 24. rujna nije obavijestio nikoga

Milan Radoičić

 Screenshot

Odvjetnik Milana Radoičića, kontroverznog biznismena i sada već odlazećeg potpredsjednika vodeće partije Srba na Kosovu, Srpske liste, Goran Petronijević, kazao je danas na konferenciji za medije u Beogradu da je Radoičić prihvatio odgovornost za organiziranje oružanog sukoba kod Banjske na sjeveru Kosova prošlog vikenda. Odvjetnik je pročitao priopćenje Milana Radoičića, javlja Nova.rs.

U njemu se navodi da Radoičić o svom dolasku na sjever Kosova 24. rujna nije obavijestio nikoga, uključujući i Beograd. Naveo je i da njegov povratak na sjever Kosova nema veze sa njegovim angažmanom u Srpskoj listi i da je zato podnio ostavku na mjesto potpredsjednika, napisao je Radoičić u pismu, a prenosi RTS.

Podsjetimo, srpski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu je izjavio da je Milan Radoičić - kojeg je policija Kosova označila kao organizatora i sudionika napada na KP u selu Banjska 24. rujna - trenutno u Srbiji i da nije ranjen kako tvrde mediji, ali će biti saslušan.

Milan Radoičić je u pismu naveo da je sa sunarodnjacima 24. rujna došao na sjever Kosova sa namjerom da ohrabri srpski narod u pružanju otpora Kurtijevom (kosovski premijer op.a.) režimu i "ostvari san o slobodi srpskog naroda“.

Naveo je da je osobno obavio sve pripreme i da to nema veze sa njegovim ranijim političkim angažmanom.

O ovome nisam obavijestio nikoga, ni Beograd ni političko rukovodstvo na Kosovu jer smo imali različite stavove o pružanju otpora, navodi se u pismu koje je pročitao Goran Petronijević.

"U više navrata smo se povlačili bez rezultata jer nam je rečeno da ćemo doprinijeti deeskalaciji i da će nam pomoći međunarodna zajednica. Druga strana je to shvatila kao slabost“, naveo je Radoičić dodavši da je onda postepeno okupiran sjever Kosova uhićenjem i premlaćivanjem Srba, a da metode otpora nisu dale rezultate već ojačavale Kurtijev režim.

“Srpski narod proganjaju sa željom da se Koosvo očisti i zato smo bili prinuđeni da djelujemo i skrenemo pažnju da ovakav Kurtijev teror nećemo trpjeti“, piše u pismu.

Tvrdi da je do stradanja policajca došlo slučajno. Stradala su naša trojica prijatelja, njihova žrtva neće biti zaboravljena, naveo je Radoičić istaknuvši da “nisu teroristi nego borci za slobodu“.

Naveo je i da njegov povratak na sjever Kosova nema veze sa njegovim angažmanom u Srpskoj listi i da je zato dao ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste.

“Spreman sam se odazvati pozivu nadležnih vlasti“, zaključuje se u pismu Milana Radoičića.

Odgovarajući na pitanja novinara, Petronijević je rekao da njegov klijent nije ranjen, kao i da ne zna da li je snimka na kojem se on vidi u manastiru Banjska autentična.

Petronijević smatra kako nema potrebe da njegovom klijentu vlasti postavljaju pitanja, ali da će se, ako ga budu zvali, odazvati pozivu.

"Na sjeveru borave specijalne jedinice tzv. kosovske policije koje nelegalno tamo borave, a u skladu sa rezolucijom 1244. A ako je netko nelegalno tamo to su oni kao i neke paravojne formacije. Mislim da na strani Radoičića nema odgovornosti, da li će to smatrati vlasti Srbije ostaje da se vidi. Oni su došli u svoju zemlju i u svoju kuću", rekao je Petronijević, a navodi RTS.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla ranije ovog tjedna naveo je kako tamošnje vlasti "sumnjaju da je Milan Radoičić, potpredsjednik Vučićeve Srpske liste", neformalni lider Srba s Kosova, povezan s incidentom kod manastira Banjska gdje su ubijeni jedan kosovski policajac i trojica napadača.

Kontroverzni biznismen i političar Radoičić, kojeg kosovske vlasti sumnjiče da je povezan i s likvidacijom umjerenog srpskog političara s Kosova, Olivera Ivanovića, u siječnju 2018. godine, našao se u središtu najnovije eskalacije sukoba na Kosovu.

Zbog veza s organiziranim kriminalom našao se pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije. Prema navodima neovisnog srpskog portala Nova.rs, riječ je o kosovskom biznismenu koji se dovodi u vezu s brojnim malverzacijama i to preko više tvrtki čiji je vlasnik ili suvlasnik. Opširnije o tome tko je Radoičić pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 16:08