NOVA STUDIJA

Radnici više vole raditi od kuće i htjeli bi to činiti još i više: Šefovima se to baš i ne sviđa

‘Nikada prije nijedan događaj poput pandemije nije tako preokrenuo život zaposlenika‘, rekao je Mathias Dolls, istraživač Ifoa

Model rada od kuće dobio je zamah nakon izbijanja pandemije koronavirusa prije dvije i pol godine

 Jc Milhet/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Radnici diljem svijeta provode mnoge sate radeći od kuće i zapravo bi to htjeli činiti još i više, pokazuju rezultati nove njemačke studije.

Prema anketi koju je proveo njemački Ifo institut za ekonomska istraživanja, zaposlenici su radili od kuće u prosjeku jedan i pol dan tjedno. Obuhvaćeno je bilo 27 zemalja i radnici u svim u svim industrijama.

Model rada od kuće dobio je zamah nakon izbijanja pandemije koronavirusa prije dvije i pol godine.

U SAD-u je prosjek rada od kuće 1,6 dana, u Njemačkoj 1,4, u Francuskoj 1,3, a u Japanu 1,1, navodi Ifo.

"Nikada prije nijedan događaj poput pandemije koronavirusa nije tako sveobuhvatno preokrenuo život zaposlenika u tako kratkom vremenu", komentirao je Mathias Dolls, istraživač Ifoa.

Njemački znanstvenik radio je s kolegama iz pet drugih istraživačkih institucija u SAD-u, Britaniji i Meksiku, uključujući sveučilišta Stanford i Princeton.

Dolls je napomenuo da rezultati daju prosječnu vrijednost i obuhvaćaju i neke industrije u kojima rad od kuće uopće nije moguć.

Istraživanje je proveo britanski institut za istraživanje tržišta Respondi.

Rezultati se temelje na ukupno oko 36.000 upitnika, a istraživanje je provedeno u dva kruga u ljeto 2021. i u siječnju/veljači ove godine.

Istraživanje je otkrilo još jednu stvar zajedničku radnicima u svim državama - zaposlenici više vole raditi od kuće nego njihovi šefovi.

U prosjeku u svih 27 zemalja 36.000 ispitanika željelo bi raditi kod kuće u prosjeku 1,7 dana u tjednu.

Tvrtke bi, pak, željele vidjeti svoje zaposlene češće u uredu. U prosjeku planiraju ili žele da njihovi zaposlenici rade od kuće samo 0,7 dana tjedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:08